Tàrrega es bolca en una campanya per erradicar la xacra social de la violència masclista

dav
photo_camera L'acte de presentació de la campanya a la Casa Consistorial - Marina Pallàs i Barta

El 25 de novembre és el Dia Internacional de l’Eradicació de la Violència contra les Dones, motiu pel qual la Regidoria d’Igualtat de Tàrrega organitzarà una desena d’activitats de conscienciació que s'estendran al llarg de tot el novembre. Sota el nom Digues prou, no estàs sola, l’ajuntament porta treballant en aquesta campanya des de l’any 2014 amb l’objectiu de prevenir i sensibilitzar i, en definitiva, eradicar la xacra social de la violència envers les dones, que ha deixat 1.026 dones assassinades des de que van començar a comptabilitzar-se al 2003.

Un dia que estaria bé no celebrar, perquè voldria dir que ho hauríem superat, en termes de la regidora d’Acció Social i Igualtat, Assumpta Pijuan, que durant l’acte de presentació de la campanya ha lamentat que, malauradament, encara siguem aquí.

No ho hem de reduir. Ho hem de fer desaparèixer

La regidora ha remarcat que la xifra ascendeix a 1.060 si es comptabilitzen els nens que també han mort degut a la violència masclista, amb l’objectiu de fer mal a la mare.

L’alcaldessa, Alba Pijuan, ha fet èmfasi en la importància de prevenir aquestes violències entre els joves, i en la necessitat de formar-los per eradircar-la.

L’educació és un vehicle per fer efectiu un canvi de rumb en la societat

Amb aquest mateix objectiu, s’ha convocat un congrés pel proper 12 de novembre adreçat als centres d’ensenyament de Tàrrega, que comptarà amb la participació de 150 inscrits i que donarà el tret de sortida al cicle.

Tant l’alcaldessa com la regidora han agraït el suport i implicació de les entitats i el teixit associatiu del municipi en aquesta campanya de conscienciació.

La coordinadora d’Igualtat, Mireia Fontanet, també ha posat l’accent en la necessitat que els mateixos homes es qüestionin les pròpies masculinitats.

Volem que els homes es qüestionin els models de masculinitat

En aquest sentit, ha donat a conèixer també la conferència sobre Gènere i noves masculinitats, impartida per Ritxar Bacete, especialista en igualtat i paternitat positiva, que anirà a desmuntar els falsos mites sobre la masculinitat que potencien els vessants d’autoritat i domini sobre la dona.

dav

Una cadira per cada mort

El cicle culminarà amb l’acció de denúncia del 24 de novembre, que tindrà lloc a les 11 del matí, moment en què la plaça Major s’omplirà de les 1.060 cadires buides que simbolitzaran totes i cadascuna de les dones mortes per violència de gènere des de l’any 2003, i als fills i filles assassinats des del 2013. Cada cadira portarà una esquela amb el nom i edat de la dona, nen o nena assassinat, i serà una acció oberta a tothom.

La gent podrà veure l’impacte físic de la violència masclista omplint la plaça Major de cadires. Omplir la plaça amb aquesta buidor és una forma de visibilitzar-ho, ha afirmat Fontanet, que ha puntualitzat que tothom qui ho vulgui podrà anar a plantar-hi cadires. La coordinadora, a més, ha remarcat que, quan una dona és assassinada, l’única pèrdua no és només la vida de la dona:

És una pèrdua per la família, per l’entorn laboral i és una pèrdua per la societat

L'estrena del congrés pedagògic

El 1r Congrés sobre Com Detectar i Prevenir les Violències Masclistes és una novetat pedagògica que s’adreça especialment a l’alumnat de 1r i 2n de Batxillerat dels centres de secundària de Tàrrega i cicles formatius, però també és obert al públic en general. L’objectiu és crear un espai de reflexió i formació fomentant l’apoderament per combatre les violències masclistes.

Amb aquest congrés es vol incidir en la prevenció entre les persones joves, atenent a les últimes dades esfereïdores: l’any 2018 gairebé un 7% de les dones ateses pels Mossos d’Esquadra en relació amb violència masclista foren menors d'edat. A més, augmentaren un 20% les detencions de joves d’entre 18 i 20 anys per violència masclista

El congrés s’obrirà amb una conferència de Marta Roqueta, investigadora especialitzada en feminismes i formadora en gènere i cultura de masses. Després es projectarà el documental sobre el tràfic de dones El proxeneta, amb debat posterior en què participarà la directora Mabel Lozano. Tot seguit, es desenvoluparan sis taules rodones sobre la prevenció de les violències masclistes des dels àmbits de la comunicació, l’art, la legislació, l’educació, la salut i la ciència. Completarà el programa una xerrada sobre explotació sexual a càrrec d’Amèlia Tiganus, activista feminista. La trobada compta amb finançament dels Fondos de Estado Contra la Violencia de Género, fruit del Pacto de Estado contra la Violencia de Género del Ministeri de la Presidència i Igualtat.

Desmuntant mites sobre la masculinitat

La formació i la conscienciació també són els objectius de la conferència Gènere i noves masculinitats que pronunciarà Ritxar Bacete, especialista en igualtat i paternitat positiva, el divendres 22 de novembre a les 7 de la tarda al Local Ateneu. El mateix contingut donarà peu a un taller que s’impartirà per a professionals dels àmbits socials el dissabte 23 de novembre a les 10 del matí al Centre Entitats. L’eix d’ambdues activitats és desmuntar els falsos mites sobre la masculinitat que potencien els vessants d’autoritat i domini sobre la dona.

Les lletres, una altra forma de reivindicació

La literatura esdevindrà un altre dels vehicles d’expressió de la campanya. Així, el Fòrum Femení d’Opinió proposa el divendres 15 de novembre, a les 8 de la tarda al Local Ateneu, una conferència de Montse Barderi, comissària de l’Any Teresa Pàmies. Barderi és escriptora, periodista i especialista en estudis de gènere. D’altra banda, el dimecres 27 de novembre, a les 7 de la tarda, es presentarà el llibre Dolça fera que en il·lícit trobes plaer de Maria Ferotge, recull de contes feministes i antiautoritaris. La Temporada de Teatre de Tàrrega també portarà en escena el dissabte 9 de novembre, a les 9 del vespre al Teatre l'Ateneu l’obra Shirley Valentine, retrat d’apoderament femení protagonitzat per una mestressa de casa.

Punts informatius

Per un altre cantó, Tàrrega instal·larà punts informatius de la campanya a la Casa Consistorial (del 25 al 29 de novembre) i al CAP (dilluns 25 de novembre), on també s’acostarà al públic l’exposició Feminicidis. La campanya Digues prou, no estàs sola 2019 integra esforços de l’Ajuntament de Tàrrega, Diputació de Lleida (que dona suport econòmic), Consell Comarcal de l’Urgell, Subdelegació del Govern a Lleida, Institut Català de la Salut – CAP Tàrrega, Mossos d’Esquadra, Associació Alba, Càritas Parroquial, CCOO Terres de Lleida, Creu Roja Urgell, Fundació Tutelar Terres de Lleida, Dones Arrel, APADOC, Fòrum Femení d’Opinió, Dones Verge del Pedregal, Agrupament Escolta i Guia Sant Jordi – Roger de Llúria i Agrat.

Comentaris