UP defensa la planta de compostatge d'Ossó de Sió

Rossend Saltiveri, Santi Querol, i el responsable de la Segarra, Ramon Augé
photo_camera Rossend Saltiveri, Santi Querol, i el responsable de la Segarra, Ramon Augé

Unió de Pagesos ha volgut posar de manifest aquest dimecres el seu clar posicionament a favor del projecte de la planta de compostatge d'Ossó de Sió que després de rebre la llicència de construcció recentment ha tornat a ser focus del rebuig d'entitats ecologistes.

UP defensa un model de plantes de compostatge que només tracti dejeccions ramaderes

El responsable de sectors ramaders del sindicat, Santi Querol, ha demanat a la Plataforma Salvem els Plans de Conill que recapacitin el seu posicionament en contra perquè la planta és un projecte que dóna valor afegit al territori i és una oportunitat tant per a ramaders com agricultors ja que els primers poden tractar els fems i els segons aconseguir adob de qualitat'. UP defensa un model de plantes de compostatge que només tracti dejeccions ramaderes i ha demanat a l'Administració que faci una diferenciació de les que tracten altres residus ja que aquestes sí que són les que porten problemes.

Està previst que aquesta planta tracti 13.000 tones a l'any de dejeccions ramaderes per fer compost

Primers mobiments de terres en la planta de compostatge d'Osó de SióEl responsable del sector porcí d'UP, Rossend Saltiveri, ha explicat que el projecte de la planta de compostatge d'Ossó de Sió va començar fa 7 anys però que no ha estat fins aquest any que el seu impulsor ha aconseguit la llicència per tirar-lo endavant. Una vegada obtinguts els permisos, el mes passat, van començar els moviments de terra per fer una primera bassa de captació però la Plataforma que rebutja el projecte es va posar en marxa per aturar-los i van aconseguir l'aturada provisional del permís fins que finalitzi el període de nidificació d'aus, al 30 d'agost, ja que es tracta d'una zona protegida.

Està previst que aquesta planta tracti 13.000 tones a l'any de dejeccions ramaderes per fer compost. Entre l'Urgell i la Segarra, que és la zona on es situa el projecte, hi ha entre 2.000 i 2.500 explotacions de les quals un 30% són ramaderes. Unió de Pagesos considera que projectes com el d'aquesta planta són un ''valor afegit'' per un territori que viu del primer sector i que a més a més està condicionat per la falta d'aigua i les zones protegides que no poden regar amb el Segarra-Garrigues. Segons el sindicat, la planta és una oportunitat per als ramaders i agricultors de la zona.

El tractament del compostatge està en la línia del nou model que impulsa el Departament d'Agricultura de l'estratègia integral per a la gestió de dejeccions ramaderes i la fertilització orgànica d'excel·lència

Els ecologistes però, desconfien del projecte perquè si bé s'assegura que només es tractaran dejeccions ramaderes, una vegada obtinguda la llicència és molt fàcil d'incloure el tractament d'altres tipus de residus com els urbans o industrials. Per això han iniciat una campanya de rebuig al projecte i cada setmana es manifesten al municipi per mostrar el seu desacord. UP els ha demanat que reconsiderin el seu posicionament i es tornin a mirar el projecte perquè la llicència deixa molt clar que només es tractaran fems animals i per això lamenten que gent que ha vingut de fora – en referència als membres de la plataforma – estiguin generant conflicte.

Segons UP, el tractament del compostatge està en la línia del nou model que impulsa el Departament d'Agricultura de l'estratègia integral per a la gestió de dejeccions ramaderes i la fertilització orgànica d'excel·lència, ja que permet fer el màxim ús eficient dels recursos dins del sector agrícola i ramader, en facilitar que les dejeccions ramaderes es puguin utilitzar com l'adob orgànic i com a recurs ric i essencial per a l'agricultura. El sindicat ha plantejat en aquest sentit, que una manera d'estalviar conflictes com el que hi ha a Ossó de Sió seria que l'Administració apliqués algun tipus de distintiu que diferenciés el compostatge que prové de fem ramader i quin no. 

Comentaris