16.01.2022 |

"Vulcania", del festival de Sitges a Galacticat de Tàrrega

Galacticat la Mostra de Cinema Fantàstic de Ponent, engega aquest divendres la seva segona edició a la ciutat de Tàrrega amb la preestrena mundial de "Vulcania", després d'haver passat pel darrer Festival de Cinema Fantàstic de Sitges.

CartelloficialdelfilmVulcania
Detall del pòster oficial de Vulcania
"Vulcania", del festival de Sitges a Galacticat de Tàrrega

Cinemes Majèstic de Tàrrega acollirà els propers dies 23, 24 i 25 d’octubre la segona edició de Galacticat - Mostra de Cinema Fantàstic de Ponent, destinada als cinèfils i en especial als amants de la ciència-ficció. La convocatòria manté la voluntat d’apropar el passat, el present i el futur del millor gènere fantàstic. Així, recuperarà títols clàssics, estrenarà pel·lícules de recent producció i donarà espai a les futures generacions de joves realitzadors del país. L’esdeveniment és organitzat per Galacticat i Circuit Urgellenc amb el suport de l’Ajuntament de Tàrrega, l’Acadèmia del Cinema Català i el Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges.

REVIVAL DE CULTE    

Galacticat 2015, a l’igual que en la primera edició, aposta per la recuperació de grans clàssics del fantàstic en pantalla gran. Els títols de culte que es reviuran enguany a Tàrrega són El increíble hombre menguante (1957) de Jack Arnold; Blade Runner (1982) de Ridley Scott; i Eduardo Manostijeras (1990) de Tim Burton. Val a dir que Blade Runner (dissabte 24, 22:30h) es projectarà en versió director’s cut amb presentació prèvia del crític Marcel·lí Borrell. D’altra banda, pensant en els menuts de casa (i en els adults nostàlgics), la mostra recupera el primer episodi de la sèrie d’animació nipona que marcà una generació, Mazinger Z (1972), protagonitzada per un robot gegantí. La projecció, que tindrà lloc el diumenge 25 (12h), s’acompanyarà del film d’animació sueca Laban, el petit fantasma (2014).

TRIBUT AL DOBLATGE    

Galacticat també vol homenatjar el món dels dobladors de pel·lícules amb la projecció del documental Voces en imágenes (2008), el qual ens apropa la feina sovint amagada dels actors que posen veu en català i castellà a les estrelles de Hollywood. La sessió (dissabte 24, 17:30h) serà presentada pels actors de doblatge Pepe Mediavilla (veu d’Ian McKellen i Morgan Freeman); Lluís Posadas (veu de Johnny Depp i Leonardo DiCaprio); i Núria Mediavilla (veu de Cameron Díaz i Angelina Jolie).

DIRECTORS DE NOVA FORNADA    

D’altra banda, la cita targarina aposta també pel treball dels realitzadors novells del nostre país projectant les pel·lícules No Humanos de Francisco Sánchez i Lunático d’Eduard Solà. Es tracta de joves directors sorgits d’escoles de cinema com ESCAC i BANDE A PART. En aquesta parcel·la de la programació també es podrà gaudir del curtmetratge Diabolus in Música d’Eduard Mayora (La Figuerosa) i de l’avançament del film Nosferatu: L’origen, dirigit per  Robert Garcia (Mollerussa). Alguns d’aquests talents presentaran en persona a Tàrrega els treballs.

ESTRENA DE RIDLEY SCOTT   

Per a cloure la mostra, el diumenge 25 (20:10h) s’estrenarà el film Marte (2015) de Ridley Scott. Protagonitzada per Matt Damon i Jessica Chastain, la cinta narra les vicissituds d'un astronauta que queda atrapat al planeta Mart. Ridley Scott és un creador fonamental del fantàstic, autor de l’esmentada Blade Runner o Alien.

 

 

PREESTRENA MUNDIAL DE VULCANIA

    El 2n Galacticat s’obrirà el divendres 23 d'octubre amb la preestrena mundial de Vulcania (2015) del director debutant José Skaf. Aquest thriller amb elements sobrenaturals i retrofuturistes es rodà l’any passat a les naus del Museu Cal Trepat de Tàrrega, antiga fàbrica de maquinària agrícola i museïtzada des de l’any 2012. La productora de la cinta, Zentropa Spain, vinculada directament amb el director danès Lars Von Trier; celebrarà la première a Cinemes Majèstic quatre mesos abans de l’estrena en sales comercials, prevista per al febrer de l’any vinent. A més, Vulcania es projectarà a Tàrrega cada dia fins al 29 d’octubre, optant d’aquesta forma als Premis Goya 2016. Ambientada en una època indeterminada, Vulcania narra la història dels habitants d’un petit poble perdut a les muntanyes que viuen dividits en dos bàndols irreconciliables i que treballen en una fàbrica metal·lúrgica. Al repartiment figuren noms cèlebres com Miquel Fernández, Aura Garrido, José Sacristán o Sílvia Abril entre altres.

En l'acte i intervindran:

· Pere Aumedes, gerent de Circuit Urgellenc

· David Matamoros i Ángeles Hernández, productors de VULCANIA

· Rosa Maria Perelló, alcaldessa de Tàrrega

· David Ferreras, director de Galacticat

Podeu consultar tota la programació aquí.

"Vulcania", del festival de Sitges a Galacticat de Tàrrega
comentaris