Catalunya serà pionera a dotar-se d'una estratègia de país en l'àmbit de la intel•ligència artificial

Catalunya serà pionera a presentar un pla estratègic de país en l’àmbit de la intel·ligència artificial 1
photo_camera Catalunya serà pionera a presentar un pla estratègic de país en l’àmbit de la intel·ligència artificial - Knowi

Catalunya serà pionera a presentar un pla estratègic de país en l’àmbit de la intel·ligència artificial (IA) que, alineat amb les recomanacions de la Comissió Europea en aquest àmbit, se centrarà en les persones a partir d’un enfocament transversal que veu la disrupció com una oportunitat i vol aprofitar tot el seu potencial en benefici de la societat. Així ho ha explicat aquest dijous el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, que ha assegurat que la intel·ligència artificial ha de servir per augmentar les capacitats de les persones i no pas per substituir-les ja que ha de contribuir a l’increment del benestar individual i col·lectiu.

El Pla estratègic d’Intel·ligència Artificial Catalonia.AI farà front als reptes que implica aquesta tecnologia

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi PuigneróJordi Puigneró ha avançat que el document que estan treballant des de fa prop de mig any experts en les diferents àrees, sectors i universitats sota l’impuls del Departament de Polítiques Digitals, donarà lloc a un pla estratègic multisectorial, transversal, centrat en i controlat per les persones, que prioritzarà la seva activitat en cinc sectors (salut, societat, mobilitat, sostenibilitat i economia productiva) i tindrà l’administració pública com a primer camp de proves. El conseller ha concretat que l’estratègia permetrà construir l’ecosistema d’intel·ligència artificial per desenvolupar una indústria de primer ordre.

Farà visible davant la Unió Europea que a Catalunya hi ha un hub d’actors treballant col·laborativament per aconseguir una estratègia win-win

Puigneró ha fet aquestes declaracions durant la presentació del projecte europeu AI4EU (Intel·ligència Artificial per a la Unió Europea), del qual ha dit que és un gran projecte que posiciona Europa en el mapa global del talent i la intel·ligència artificial al costat dels grans líders mundials en aquest àmbit.

En aquest sentit, el conseller s’ha mostrat agraït de poder compartir amb la resta de comunitat científica, acadèmica i de l’administració d’Europa la ferma aposta del Govern català per la intel·ligència artificial i el treball pioner fet durant els darrers 25 anys a Catalunya en aquest àmbit. Una Europa on podem dir, amb orgull, que Catalunya se situa entre els cinc països capdavanters en aquesta tecnologia, ha reblat Puigneró.

Aquest sector impulsarà el PIB del territori els propers anys, com ha fet fins ara la tecnologia del mòbil i el sector de les apps i com farà també en breu el 5G 

El Jordi Puigneró es reuneix amb Lucilla Sioli.En concret es calcula que l’any 2030, la intel·ligència artificial provocarà un increment addicional de 15,7 bilions de dòlars del PIB mundial. A nivell de l’estat, es podria traduir en un increment del 0,8% del PIB

En el marc de la presentació, el conseller Puigneró s’ha reunit amb la directora d’Intel·ligència Artificial i Indústria Digital de la Direcció General CONNECT de la Comissió EuropeaLucilla Sioli.

Catalunya serà pionera a presentar un pla estratègic de país en l’àmbit de la intel·ligència artificial 2La presentació del projecte AI4EU ha reunit fins 79 entitats de la Unió Europea, entre elles 60 centres de recerca punters, a l’acte que ha tingut lloc aquest dijous a l’edifici Vèrtex de Barcelona.

Coordinat per l’empresa electrònica francesa Thales, el projecte AI4EU compta amb 20 milions de finançament procedents de la CE i té com a objectiu mobilitzar els líders europeus en intel·ligència artificial per posar a disposició dels usuaris recursos basats en aquesta tecnologia que facilitin la recerca científica i la innovació. També contempla la creació de l’Observatori d’Ètica AI4EU que vetlli per una intel·ligència artificial centrada en l’ésser humà.

Comentaris