Imprimir

'Reis' o 'Reixos'? 'La cavalgata dels Reis d'Orient' o 'La cavalcada dels Reis d'Orient'?

territoris.cat / Servei Comarcal de Català del Pla d'Urgell | 03 de de gener de 2019

Apunts de llengua

Informació sobre temes de llengua i sobre recursos lingüístics 

Segons la tradició cristiana, hi va haver tres reis que van anar a adorar el nen Jesús amb presents. Generalment, se'ls anomena Reis d'Orient o simplement Reis. En parlars occidentals, també reben el nom de Reixos.

Com que es considera que aquests reis eren mags, sovint també se'ls coneix com a Reis Mags (millor que Reis Màgics). Aquests tres personatges se solen distingir pel color que els caracteritza o bé pel nom: el rei blanc (o rei Melcior), el rei ros (o rei Gaspar) i el rei negre (o rei Baltasar).

La festa de Reis, que commemora aquest fet, se celebrael dia 6 de gener. I, la vigília de la festa, el dia 5 de gener, és tradició que els infants surtin al carrer a esperar l'arribada dels Reis, que desfilen amb carrosses i amb els seus ajudants: els patges. Aquesta desfilada s'anomena cavalcada de Reis (i no cavalgata cabalgata de Reis). Per exemple:

Aquest any, per Reis, anirem a dinar a casa els avis, però em toca a mi portar el tortell de Reis.

Finalment, cal tenir en compte que el conjunt de regals que els nens reben en aquesta festa també se sol anomenar reis. Per exemple:

Enguany no has fet gaire bondat i no sé si tindràs reis.

 

Font: Optimot, consultes lingüístiques - Llengua catalana - Gencat

Podeu veure aquest article en la següent adreça /articulo/societat/reis-reixos-cavalgata-dels-reis-dorient-cavalcada-dels-reis-dorient/20190103125059053879.html


© 2020 Territoris.cat

Plaça Manuel Bertrand 2, 1A -25230 Mollerussa (Lleida) - 649 811 596 - [email protected]