Opinió

La pedagogia del consum de proximitat

Ara que les vacances s'acaben i tornem a la rutina, el mes de setembre és aquell moment de l'any en què moltes persones fan propòsits per encarar el nou curs amb grans projectes, canvis en la seva vida...com si es tractés d'Any Nou
Doncs bé, aprofitant aquest moment de bones intencions, volem fer una petita reflexió sobre la importància de consumir productes de proximitat i ecològics.Si realment volem fer un canvi en els nostres hàbits alimentaris, més enllà de com cuinem, quins productes consumim, etc. cal posar al centre del debat l'origen d'aquests productes.Cal conscienciar a la societat sobre la importància de donar suport i potenciar la pagesia local.

Si es consumeixen productes de temporada i de proximitat, estem ajudant al fet que aquell petit productor o productora pugui guanyar-se la vida de manera digna i amb uns preus justos, per ambdues parts. Els costos de producció dels productes ecològics són molt elevats: certificacions, manteniment d'instal•lacions exclusivament per a producte ecològic, inspeccions, més minves en molts casos etc... tots aquests tràmits i especificacions tècniques, sumades als factors meteorològics de rigor, fan que produir un producte sigui molt costós i sovint, per tal com s'organitza el mercat, s'acabi venent per sota del preu de producció.

Cal, en la mesura que sigui possible, anar a comprar a les petites botigues de barri o mercats setmanals, ja no per evitar així entrar en els grans circuits comercials on qui sempre guanya és l'intermediari, i el petit pagès cobra el mínim o fins i tot per sota del cost de producció. Aquest petit gest va més enllà de tot això, i repercuteix directament en la vida als barris, en el teixit social i econòmic del barri, poble o territori més proper. És aquesta economia circular la que realment dona un valor afegit a aquests productes.Ja des de les escoles cal treballar i parlar sobre la importància de consumir com més a prop de casa millor, perquè la riquesa es queda al territori, i d'aquesta manera s'enriqueix el patrimoni social, cultural i econòmic, aconseguint de manera indirecta, que els petits pobles tornin a tenir vida, que no hi hagi despoblament rural i que es pugui seguir mantenint un estil de vida proper, on les persones coneguin qui els ven la fruita, quina pagesa produeix aquelles tomates o quin restaurant fa servir aquells productes que s'han cultivat amb passió, saviesa i estima, tant envers els mateixos productes com pel territori i la seva biodiversitat.

Posar cara a la persona pagesa que hi ha darrere de cada producte humanitza el procés de producció i consum de qualsevol aliment, però si a més a més, es tracta d'agricultura ecològica, l'impacte és molt més sa, proper i real. Sabem que és molt més còmode anar al supermercat... però la nostra comoditat és la que està perjudicant en gran part la nostra pagesia.

Fem una crida a fer un esforç, encara que suposi invertir una mica més de temps en la nostra compra.
Us animem a consumir productes ecològics i de proximitat i revertir la tendència consumista, de fastfood i de no saber d'on ens arriba aquell producte que ens posarem al plat, per donar suport a la pagesia d'aquí, la que s'estima el territori més que ningú.

Comentaris