Opinió

No a la guerra!

Fem una crida a la responsabilitat tant de Rússia com de les potències occidentals per aturar la guerra i evitar el sofriment de la població civil

L’escalada bel·licista a Ucraïna amenaça no només els drets humans i la seguretat del poble ucraïnès, sinó que representa un perill per la pau internacional, la llibertat i la democràcia i la justícia social i ambiental del planeta.

La federació d’entitats lleidatanes de l’àmbit de la cooperació, pau i drets humans exigim que s’aturin les armes i s’adoptin mesures negociades i fem una crida a la resolució pacífica dels conflictes mitjançant el diàleg i la via diplomàtica.

La guerra sempre és evitable
La guerra no és mai justa. La guerra només porta víctimes, destrucció i sofriment. Un conflicte mai té un sol motiu. No es tracta només d’una guerra energètica o per interessos geoestratègics o per desavinences històriques, polítiques i/o culturals entre els dos bàndols.

El que sí que és una causa per si mateixa és l’armament i el militarisme. Mentre la principal resposta a una crisi sigui augmentar l’armament i la militarització, amb armes cada cop més sofisticades i amb més capacitat de destrucció, i glorificar la guerra com a acte patriòtic i heroic, hi haurà poc espai per a la diplomàcia i les vies no militars. Mentre es continuï invertint en maquinària de guerra en lloc d’invertir en cultura de la pau, desenvolupament sostenible, justícia social i seguretat humana, el risc de d’abordar els conflictes per la via armada serà sempre present, amb les conseqüències terribles que comporta per a la població civil i el medi.

Des de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida considerem que l’única forma de caminar cap a un futur habitable i digne és eliminar totes les armes, dissoldre els exèrcits, desmilitaritzar la política i fer de la cultura de la pau, la seguretat humana i la sostenibilitat un objectiu estratègic global. Per aquest motiu, ens sumem al clam NO A LA GUERRA!

Ni a Ucraïna ni enlloc. Ni ara ni mai!

Comentaris