Opinió

La regeneració de les nostres comunitats a través de les fundacions comunitàries i l’Agenda 2030

"Els patronats de les Fundacions Comunitàries no només escolten, sinó que també qüestionen i desafien"
Elena De Carandini Raventós - Foto: David del Val
photo_camera Elena De Carandini Raventós - Foto: David del Val

És inqüestionable que les comunitats regeneratives i sostenibles es forgen a partir de l'esforç col·lectiu, on les fundacions comunitàries juguen un rol insubstituïble en aquest procés, establint canals de comunicació que permeten als líders locals expressar les seves opinions i ser escoltats. La filantropia comunitària, per tant, no només es tracta de donacions econòmiques, sinó de la formació de ciutadans compromesos i participatius, capaços d'impulsar la transformació des de dins.

Una de les claus per entendre la contribució de les fundacions comunitàries a la societat i la seva idiosincràsia és el rol del patronat i la governança participativa, així com els valors que el caracteritzen: diversitat, independència i representació territorial. Els patronats de les Fundacions Comunitàries no només escolten, sinó que també qüestionen i desafien. La seva responsabilitat és enorme, són els guardians del futur comunitari. Aprofundir en les preguntes és iniciar un diàleg ric i multifacètic, essencial per generar canvis socials substancials. 

La composició dels patronats reflecteix la diversitat i pluralitat de les nostres societats. Aquests grups heterogenis, formats per membres de tots els estrats de la comunitat, asseguren que les decisions preses siguin equitatives, representatives i, sobretot, independents.

És important posar de relleu també la responsabilitat que tenen les fundacions comunitàries de renovar constantment els recursos que són fonamentals per a la nostra supervivència. El veritable canvi neix de l'acció comuna i conscient de tots els actors comunitaris, des de converses veïnals fins a col·laboracions estratègiques amb empreses i entitats de la comunitat.

Regeneració Comunitària: la nova era de desenvolupament local i el cas de la Fundació Comunitària Raimat Lleida i l'Agenda 2030

La Fundació Comunitària Raimat Lleida, FCRL, creada al març de 2022 amb l'objectiu d'enfortir la província de Lleida, exemplifica a la perfecció l'aplicació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030. Amb projectes innovadors i sostenibles, busca ser un catalitzador de resiliència i progrés per a la comunitat.

Aquesta entitat ha esdevingut un far de llum en el camí cap a la regeneració de les nostres comunitats, operant com a motor de canvi social amb el compromís de revitalitzar els quatre pilars fonamentals de la transformació: social, cultural, innovador i mediambiental. La seva tasca principal és teixir una xarxa de suport que impulsi la regeneració des de múltiples fronts, sempre amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida i potenciar el talent local de la província de Lleida.

Un dels exemples que il·lustra el valor de l’acció social de la fundació al territori és la creació d'un programa de formació que atén col·lectius vulnerables i a comandaments medis de finques agrícoles de Lleida, per tal de donar resposta a la necessitat de tractoristes qualificats. Aquesta iniciativa proporciona no només una certificació professional, sinó també una oportunitat de reintegració social i laboral.

La fundació impulsa altres iniciatives que demostren que la contribució de les fundacions comunitàries és clau també en àmbits de la societat com la cultura o la sostenibilitat. És el cas del Raimat Arts Festival, un exemple de com les arts poden servir per a un propòsit més gran. Es tracta d’un festival de música clàssica amb els millors artistes nacionals i internacionals que situen a Lleida al circuit internacional de la cultura, agermanat amb el Festival Napa Valley de Califòrnia, un esdeveniment que, alhora, presenta iniciatives com el “Taste of Lleida” que promociona productors gastronòmics locals que mostren els seus productes al món. El festival destina tots els seus beneficis a projectes de desenvolupament comunitari, incloent la formació en sostenibilitat i gestió de l'aigua.

Hi ha altres exemples que deixen constància de la visió holística de les fundacions comunitàries i de l’ampli ventall d’àmbits als quals poden contribuir dins dels respectius territoris, com ara la innovació i el lideratge. Des de la Fundació Comunitària Raimat Lleida s’impulsen també el "Raimat LAB" i el "LAB Jove", dues plataformes que promouen la innovació i l'emprenedoria entre la joventut, o els Premis al Talent ODS, que reconeixen i donen suport a projectes que tenen un impacte real i positiu en la comunitat.

En resum, la Fundació Comunitària Raimat Lleida és un exemple de com les fundacions comunitàries poden ser acceleradors de canvi, alineant-se amb l'Agenda 2030 per a desenvolupar projectes que no només regeneren econòmicament una regió, sinó que també construeixen una societat més forta, sostenible i inclusiva. La seva labor en la promoció de la filantropia, la formació professional i el lideratge comunitari és una prova de l'impacte profund que pot tenir una gestió basada en valors de diversitat, participació i sostenibilitat.

La regeneració de les nostres comunitats, per tant, requereix una visió col·lectiva i una acció conjunta, i les fundacions comunitàries són a l'avantguarda d'aquesta transformació imprescindible per a un futur pròsper i equitatiu.

Comentaris