Opinió

Mollerussa sense ciència ficció

L'última entrevista publicada a l'alcalde, Marc Solsona, era un enfilall de disbarats i un cúmul de mentides que volen amagar la situació real de l'Ajuntament de Mollerussa

L'última entrevista publicada a l'alcalde, Marc Solsona, era un enfilall de disbarats i un cúmul de mentides que volen amagar la situació real de l'Ajuntament. Creiem que els regidors tenim l'obligació de ser fidels, oberts i sincers amb els nostres ciutadans i ciutadanes i per això volem explicar els detalls que l'alcalde va "oblidar mencionar" en l'entrevista.

En primer lloc, la liquidació de 2019 no va sortir negativa a causa de la inversió sinó que va ser per l'increment del pressupost en les despeses i per la inclusió de tres partides d'ingressos que ja sabia que no cobraríem, com així va ser. Es pot comprovar que dels 1,6 milions d'euros pressupostats només es va reconèixer 243.000.

A més, hi ha més de 2.070.000 de despeses no imputades al 2020 perquè no sortís l'exercici negatiu que s'han admès que existien a la memòria del Pla de sanejament i estan plasmats a l'informe d'intervenció. Però tot i així l'alcalde insisteix una i altra vegada en que Mollerussa no té un problema d'endeutament, sinó de liquiditat. Repetir una mentida ple rere ple i article rere article no la transforma en veritable. Només cal veure que a finals de 2019 es devia menys diners que el que mostren les previsions per a finals d'aquest any. Això, per qualsevol que pugui interpretar mínimament els números, mostra que la ciutat sí té un problema d'endeutament, per molt que es vulgui negar.

Mirem només els deutes bancaris. A finals de 2019, va arribar una subvenció de poc més d'un milió d'euros per amortitzar el Pla de Barris, i amb aquests diners es va pagar a proveïdors. A mitjans del 2020 van arribar 450.000 euros més de subvenció, dels que 300.000 estaven destinats per amortitzar els crèdits sol·licitats per pagar el Pla de Barris... Aquests diners també es vab fer servir per pagar a proveïdors. Per tant, les pòlisses del Pla de Barris encara estan per pagar. I això que la inversió de fons propis va ser mínima.

Ens expliquem. La inversió del Pla de Barris va ser de 4.700.000 i es van demanar per fer-la dos préstecs de dos milions d'euros cadascun. Els fons propis que Mollerussa va haver de destinar, però, van ser de just un milió y mig perquè els altres 3.200.000 euros es van cobrir amb subvencions de la Generalitat i contribucions especials. Ara bé, el deute d'aquesta inversió avui és d'encara 2.700.000 perquè les ajudes que han anat arribant s'han destinat al pagament de proveïdors enlloc d'amortitzar deute. I a sobre de que els interessos van fent pujar el deute, als proveïdors encara se'ls deu una quantitat astronòmica que ni se sap, degut al descontrol administratiu existent.

Seguint l'entrevista i el tema de pagament a proveïdors, l'alcalde anuncia l'aprovació d'un crèdit d'un milió i mig d'euros i que s'han posat al dia en el pagament a proveïdors. Ens pot aclarir quan ha passat això? En quin ple on només debía assistir l'alcalde es va anunciar aquest crèdit? Qui l'ha aprovat? Els regidors d'aquest ajuntament de ben segur no ho han fet... Aquest milió i mig és la renovació d'un préstec a curt termini. L'aprovació del crèdit per pagament a proveïdors no només encara no s'ha fet sinó que es va anunciar a l'últim ple que no es farà fins al setembre.

En referència a la inversió de 5 milions d'euros, esperem que la Generalitat no llegeixi aquesta entrevista perquè si no potser li tancaran les portes per apropiar-se de coses que no són seves. La inversió la fa la Generalitat, el Govern de Catalunya, i la fa a Mollerussa per situació, però l'Ajuntament no hi té pas res a veure.... Com vol fer-nos creure que invertirà 5 milions en una infraestructura policial si amb el pla de sanejament només invertirà en la ciutat 700.000 euros en cinc anys? Li recordem, al sr. Solsona i a tothom, que no va voler comprometre's a invertir 230.000 euros anuals adicionals als que comptarà perquè per al nostre senyor alcalde la ciutat no ho val.

Mollerussa no fa obres amb fons propis sinó que només realitza les tasques segons les subvencions que rep. I com que l'equip de govern dedica el temps i l'atenció que dedica a la recerca d'aquestes subvencions, doncs es fan les coses que es fan i Mollerussa està com està.

Finalment acabarem amb el desgavell documental d'aquest ajuntament. Per posar un exemple que ho reflecteixi: per presentar el pla de sanejament, es va haver de fer una memòria que no contemplava l'amortització ampliada del Pla ICO. Com poden fer una memòria que inclogui (ho ha d'incloure) la previsió dels passius financers sense saber la situació d'amortització del préstec del Pla ICO? Donen per suposades moltes coses i maquilla massa documents oficials per aconseguir el que vol. Si segueix així les administracions catalanes decidiran tutelar-nos per conèixer la situació real del nostre Ajuntament. I aquí se li acabaran les excuses i malauradament també s'acabarà el futur de Mollerussa.

Comentaris