Opinió

Suport als afectats pel Filomena: tard i malament

Per a molts pagesos, Filomena és un temporal avui present, ho és al camp, amb les oliveres esqueixades, que han perdut potencial productiu des d’aleshores, i ho és per la impotència de molts als quals no se’ls han reconegut els danys causats al conreu

A hores d’ara, la borrasca Filomena hauria quedat al record com les nevades copioses del gener del 2021. Però, per a molts pagesos, és un temporal avui present. Ho és al camp, amb les oliveres esqueixades, que han perdut potencial productiu des d’aleshores, i ho és per la impotència de molts als quals no se’ls han reconegut els danys causats al conreu. I en la memòria de tots els afectats queda la mala gestió de l’administració davant la destrossa dels Filomena: retard de la convocatòria dels ajuts als afectats, de les verificacions de camp, de la tramitació de resolucions i del cobrament si és el cas.

Des del minut zero vam demanar a l’Administració una actuació ràpida amb mecanismes de suport el més aviat possible. En aquell moment, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural va manifestar que els tècnics havien realitzat una valoració dels danys, principalment al conreu de l’olivera, a 46.383 hectàrees, 34.633, a la zona de Lleida, 8.750, a les Terres de l’Ebre i 3.000, al Camp de Tarragona. Les comarques més mal parades van ser les Garrigues, el Segrià, l’Urgell, la Terra Alta, la Ribera d’Ebre i el Priorat.

Vam fer front comú amb les denominacions d’origen protegides per demanar una resposta i establir les actuacions per a un futur pla de recuperació. El mes de maig del 2021, el Departament va presentar una primera proposta d’ordre d’ajuts. La vam considerar inacceptable per la condició obligatòria que els afectats contractessin una assegurança durant els propers cinc anys. Valorem la contractació d’assegurances agràries sempre que aquestes siguin efectives i responguin a la realitat de cada sector, factors que no es compleixen en el sector de l’olivera.

A tres dies del termini per contractar l’assegurança, de contractació obligatòria com dèiem, el Departament va publicar la resolució d’ajut on només havien aprovat 170 expedients dels 511 admesos. Per tant, només es gastaria el 21% de la quantitat total destinada als ajuts. De les 46.000 hectàrees afectades només n’atendria 1.200 hectàrees.

Molts pagesos van presentar recursos perquè els controls de verificació a camp dels danys, fets al setembre, nou mesos més tard, no s’ajustaven a la realitat. Vam demanar al Departament que fos proactiu per corregir aquesta situació. Des del gener del 2022 que esperem que es resolguin aquests recursos.

Fa dues setmanes, reunits amb els tècnics del Departament, ens van dir clarament que tancaven la porta als recursos de la pagesia que demanava que es revisessin les resolucions sobre l’impacte del Filomena a les seves finques. En canvi, el 9 de novembre la consellera Teresa Jordà en la sessió de control del Govern va dir que el Departament està estudiant amb bona voluntat aquests recursos. Fins ara no hem vist la bona voluntat per enlloc i confiem que les paraules de la consellera no siguin per sortir del pas.

Comentaris