Opinió

El sector agrari lleidatà: una aposta de país

Les condicions climàtiques extremes fan cada vegada més difícil la viabilitat dels nostres pagesos i pageses, que han d’invertir més recursos en sistemes de prevenció i en assegurances per protegir els seus fruits i mirar de garantir unes rendes mínimes

La setmana passada el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va anunciar que el Govern mobilitzarà 40 milions d’euros en ajudes per al sector agrari després de les gelades històriques que han afectat la collita d’enguany. Una decisió valenta i sense precedents, que es va produir en la reunió extraordinària de la Taula Agrària a Lleida, encapçalada per primera vegada pel President de la Generalitat; un gest que demostra el seu compromís i el de tot el Govern republicà amb el sector primari del país.

Els darrers anys hem viscut inclemències meteorològiques provocades pel canvi climàtic que han afectat els conreus de les nostres comarques de forma reiterada i molt agressiva. Les condicions climàtiques extremes fan cada vegada més difícil la viabilitat dels nostres pagesos i pageses, que han d’invertir més recursos en sistemes de prevenció i en assegurances per protegir els seus fruits i mirar de garantir unes rendes mínimes. 

Aquest any hem viscut un episodi de tres dies consecutius de fortes gelades, les pitjors dels darrers 30 anys i en el moment de la floració, malmetent la producció de fruita dolça i fruita seca de les nostres comarques i de les veïnes. Unes gelades que ningú esperava i que generaran unes considerables pèrdues econòmiques pel conjunt del territori de Ponent, on el sector primari és el motor principal de l’economia.

Davant els mals auguris per a la campanya de la fruita d’enguany, cal dir i reconèixer que el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha demostrat el seu compromís i la seva empatia amb el sector en tot moment. La consellera Jordà, i tot l’equip del Departament, van visitar les explotacions afectades per les gelades i es van comprometre a prendre mesures per ajudar el sector. Després de setmanes de treball i moltes reunions, aquest compromís i aquesta feina conjunta amb les organitzacions professionals agràries, les cooperatives i les centrals fructícoles s’han vist reflectits en l’acord aprovat per la Taula Agrària.

Aquests ajuts han de servir per pal·liar les pèrdues ocasionades per les gelades i donar liquiditat a les empreses perquè puguin continuar amb la seva activitat i preparar la campanya del 2023. Concretament es destinen 32 milions per explotacions agràries de fruita dolça i ametller i 8 milions per cooperatives i centrals fruiteres.

En canvi, des del govern espanyol encara no s’ha anunciat cap mesura de suport per al sector fructícola de Lleida. I des d’ERC no deixarem de denunciar que cal que demostrin el seu compromís amb el sector amb fets i no només amb paraules. Davant la urgència d’una situació sobrevinguda, que ningú desitjava i gravíssima, calen tots els recursos necessaris per ajudar el sector agrari, un sector que porta anys mirant de sobreposar-se a les inclemències del temps, a les crisis de preus i ara s’hi ha afegit la crisi per la guerra d’Ucraïna.  

Des d’Esquerra Republicana de Catalunya seguirem donant tot el nostre suport a la pagesia, perquè considerem que el sector primari és primordial per a la sobirania alimentària i l’economia del país però també per a la preservació del territori, tal com s’ha demostrat amb els incendis que també patim recurrentment. La pagesia sempre hi és quan la necessitem i cal que entre tots posem en valor la seva gran tasca.

En conclusió, si apostem pel sector agrari estem apostant pel futur del país. Perquè, tant des del punt de vista del medi com de la prosperitat socioeconòmica dels nostres pobles, l’activitat agroalimentària i el conjunt d’explotacions familiars tenen un paper importantíssim en l’equilibri territorial i la cohesió social del país, i per això mereixen l’atenció i suport prioritari de les polítiques públiques.

Comentaris