Opinió

Per un país lliure i just: amnistia, autodeterminació, independència!

"Aquest onze de setembre sortim al carrer, doncs, a exigir respecte a la dignitat nacional i social de Catalunya i del conjunt dels Països Catalans"

La Diada nacional de Catalunya sempre és un dia d'orgull i de reivindicació, una jornada de record d'on venim, però, sobretot, per enfocar cap a on volem anar: una República Catalana independent radicalment democràtica, socialment justa i pròspera, feminista, verda i lliure de corrupció.

Amb aquest objectiu al cap i al cor, és un dia per sortir als carrers i fer sentir el nostre clam de llibertat. També enguany, que la Diada coincideix amb un moment polític decisiu. El context polític dona una oportunitat d'or a Catalunya i a l'independentisme per avançar cap a l'amnistia i l'autodeterminació, els grans consensos de la nostra societat per resoldre un conflicte polític que aquest país arrossega —ho recordem cada any en una jornada com la d'avui— des de fa més de tres segles.

Els independentistes tenim una oportunitat d'or per fer sentir la nostra força. És fonamental que aquells que necessiten els vots dels catalans facin passos per merèixer-los; està a les seves mans fer el necessari per respectar la veu de les catalanes i els catalans i no donar mai cap possibilitat de revàlida al bloc de la dreta reaccionària espanyola.

Els últims anys, Esquerra Republicana de Catalunya ha desbrossat el camí arrossegant l'Estat cap a una negociació de tu a tu, cap al reconeixement de l'existència d'un conflicte polític. I no podem fer cap passa enrere: És a partir d'aquest terra construït que ara tenim l'oportunitat d'escalar al segon graó: l'amnistia per a tots els represaliats, avenços cap a l'autodeterminació i justícia social.

És el moment de posar el marcador a zero i deixar el terreny de joc en igualtat de condicions per començar a negociar el fons del conflicte polític, que no és altre que la sobirania política i l'exercici de l'autodeterminació per esdevenir un Estat independent. Ho és ara i ho ha estat sempre.

Aquest onze de setembre sortim al carrer, doncs, a exigir respecte a la dignitat nacional i social de Catalunya i del conjunt dels Països Catalans. Justícia, sobirania i independència nacional. Tenim la força i el context per fer un salt endavant. Unim-nos al voltant d'aquest horitzó irrenunciable.

Demostrem que l'independentisme és fort, transversal i combatiu, amb intel·ligència i maduresa estratègica, i que, lluny de rendir-nos, estem determinats a guanyar. Fem-ho per les persones que no podran ser-hi, com la nostra secretària general a l'exili, Marta Rovira, i pels centenars de represaliats per defensar els drets nacionals i socials del país. Fem-ho en defensa de la llengua i la cultura catalana, de les nostres institucions, del benestar de la gent i la igualtat d'oportunitats. En defensa de la democràcia, en defensa d'una Catalunya lliure i justa!

Visca Catalunya i els Països Catalans lliures!

 

Comentaris