Sabors de proximitat - La gastronomia en un clic

  Diuen que quan s’incorpora un nou col·laborador en una publicació, sigui digital o no, semblaria prou correcte que fes una nota de presentació. Potser això ja no s’estila. Però permeteu-me que ho faci en honor al meu segon cognom, el cognom que m’ha donat la mare. Sóc un aprenent d’escriptor que porta dos cognoms molt arrelats a Juneda i de retruc, en el segon cas, a la tradició garriguenca.

Diuen que quan s’incorpora un nou col·laborador en una publicació, sigui digital o no, semblaria prou correcte que fes una nota de presentació. Potser això ja no s’estila. Però permeteu-me que ho faci en honor al meu segon cognom, el cognom que m’ha donat la mare. Sóc un aprenent d’escriptor que porta dos cognoms molt arrelats a Juneda i de retruc, en el segon cas, a la tradició garriguenca. Sense entrar massa en detalls etimològics, cal insinuar que el meu llinatge maternal es confessa amant de la mediterrània, del seu paisatge, de la seva gent i de la seva gastronomia. Potser per això m’ha semblat idoni obrir la meva primera aportació despertant el bon gust dels sabors de proximitat.

No fa gaires anys, el consumidor no ho tenia gens fàcil per accedir a aquests productes de proximitat. Però, per sort, això ha canviat. Així, cada vegada hi ha més agrobotigues, botigues especialitzades, fires artesanals, cooperatives agràries o productors i elaboradors que venen els seus productes. Només cal buscar-les per saber que existeixen. Aquests productes locals i de quilòmetre zero tenen noms i cognoms i aposten per respectar l’estacionalitat de cada varietat i pel cultiu de forma respectuosa amb la terra. Òbviament els seus avantatges són múltiples: un coneixement directe de la procedència, més frescor i, sobretot, la contribució al creixement i al desenvolupament del territori. Per sort a les Garrigues també hi ha productors que viuen d’aquest nou mercat cada cop més en expansió. Si no els coneixeu, podeu recórrer els mercats de tota la vida o bé entrar a través d’internet a gastroteca.cat.  Hi descobrireu un nou món i de pas ajudareu a fer més sostenible i responsable la vostra salut i el nostre país. Ei, si voleu.