Unió de Pagesos denuncia que la proposta de pressupost de la Comissió Europea per a la futura PAC després del 2020 comportarà noves reduccions de la renda agrària catalana
Unió de Pagesos considera que les orientacions de la proposta del Marc Financer Pluriennal (MFP) 2021-2027 sobre la Política Agrària Comuna (PAC) després del 2020, presentades avui per la Comissió Europea, suposaran una significativa retallada de les rendes de la pagesia catalana, ja que comportaran una reducció del voltant del 2% del primer pilar (ajuts directes i organització comuna de mercats dels productes agraris) i del voltant del 15% del segon pilar (desenvolupament rural) de la PAC.
Les propostes suposaran un substancial increment de la competència deslleial al mercat únic i vers les importacions de països tercers. En aquest sentit, dificultaran que la pagesia faci front als reptes de la seguretat alimentària, l’ús sostenible dels recursos i el creixement
Les propostes de la Comissió Europea són desequilibrades en reconèixer aquesta situació, però lluny de proposar mesures per equilibrar la situació al mercat únic, la Comissió només adverteix que continuarà negociant nous acords internacionals a favor del lliure comerç, i que la ciutadania europea reforçarà les seves demandes de seguretat alimentària, qualitat, sostenibilitat i benestar animal
Per al sindicat, aquesta situació se suma a la proposta de la Comissió Europea de l’abril d’establir mitjançant una nova directiva uns mínims comuns en matèria de pràctiques deslleials en les relacions comercials a la cadena alimentària, la qual queda molt lluny de l’imprescindible actualització de la normativa sobre competència per dotar a les administracions de mesures més eficaces per evitar, perseguir i sancionar les pràctiques abusives i deslleials que s’imposen en la cadena alimentària per part dels oligopolis de la distribució i per una part de l’agroindústria. En aquest sentit ,cal establir, per a sectors com l’alimentari, amb una demanda inelàstica, una definició de posició de domini molt més baixa que la de productes amb demanda elàstica i, definir la venda a pèrdues, que ha d’incorporar, en el preu de compra del producte, els costos fixos i variables de la comercialització dels aliments.