El delegat del Govern a Lleida confirma un lleu retrocés del rebrot a Lleida

Ramon Farré apunta que cal continuar amb els mateixos esforços fets fins ara, i no baixar la guàrdia en la lluita contra la COVID-19
ramonfarre2
photo_camera Ramon Farré en roda de premsa del 8 de juliol (fotografia d'arxiu)

L'evolució de la taxa d'incidència acumulada, i de la taxa reproductiva, de la COVID-19 registrada els darrers dies apunten cap a una estabilització i uns indicis de lleu retrocés del rebrot de la pandèmia a la vegueria de Lleida.

Així ho afirmava ahir el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, en una compareixença telemàtica davant dels mitjans de comunicació.

Farré va explicat que en aquests moments, el nombre de CAP que veuen com es redueix la taxa d'incidència de casos d'infecció en relació a setmanes anteriors ja supera als que no. A més a més, els CAP que encara presenten una taxa d'incidència creixent ho és cada cop amb menys puixança.

En el moment de la decisió del confinament del set municipis del Segrià aquesta taxa era d'1,9 (cada persona infectada per coronavirus en contagiava gairebé dues); la taxa reproductiva efectiva corresponent a data d'ahir s'ha reduït fins al valor 1.

El delegat ha remarcat que el Govern és conscient de "les conseqüències i del patiment" que estan provocant a la ciutadania algunes de les mesures restrictives que ha aplicat, i per això és "encoratjador" l'indici de canvi de tendència del coronavirus, perquè permet visualitzar que "els esforços individuals i col·lectius que estan fent els ciutadans paguen molt la pena i donen rèdits en termes de salut".

Malgrat l'evolució dels darrers dies de la pandèmia a Lleida, Farré ha alertat que aquesta segueix ben viva i que el sistema sanitari de Ponent segueix "altament estressat", atès que encara està rebent l'afluència dels casos d'afectació, siguin sospitosos o bé confirmats, que s'han originat diversos dies enrere.

"Ara no és el moment de confiar-se ni d'abaixar la guàrdia, sinó de mantenir els mateixos esforços que sembla que comencen a donar fruit", ha advertit Farré

Pel que fa a la situació epidemiològica, actualment a les RS Lleida i Alt Pirineu i Aran s'està fent el seguiment a una setantena de brots i agrupacions de casos, detectats majoritàriament a la comarca del Segrià, en diferents àmbits com residències, empreses de diferents sectors, serveis sanitaris, albergs i casals, així com casos que es donen en la comunitat i en l'àmbit familiar.

Com a novetat, s'han incorporat 24 gestors i gestores COVID a les Àrees Bàsiques de Salut de Lleida per informar les persones a les quals se'ls fa una PCR sobre el procediment que s'ha de seguir i iniciar el procés d'identificació de contacte. Els gestors COVID seran una peça clau per al treball de camp exhaustiu d'identificació de contactes i de coordinació amb els professionals de l'atenció primària i els diferents agents socials implicats.

En els diferents dispositius assistencials de la Regió Sanitària de Lleida s'han realitzat més de 20.000 proves PCR des del passat 1 de juliol

Pel que fa a les urgències d'atenció primària, cal destacar el funcionament a ple rendiment del CUAP Prat de la Riba, amb atenció les 24 hores, amb una Àrea Sanitària Mòbil instal·lada al carrer Salmerón on s'atenen exclusivament els pacients amb sospita de COVID, es realitzen les visites i les proves complementàries adients, amb la realització de PCR i ecografies pulmonars.

Quant a l'atenció hospitalària, l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova té tres plantes i dues UCI habilitades per a tractar pacients amb coronavirus, amb la possibilitat d'obrir una 4a planta si és necessari; l'Hospital Universitari Santa Maria té una planta per a pacients amb COVID-19 i una UCI; es compta també amb altres centres hospitalaris i amb l'Hotel Salut Nastasi, que acull pacients que han d'acabar de fer la convalescència. A més a més, s'ha reforçat l'hospitalització a domicili, que compta amb un equip que fa seguiment diari als pacients.

Amb l'objectiu de disposar de més espai per poder atendre pacients amb COVID-19, en els darrers dies, s'ha començat a treballar en l'adequació del Pavelló Onze de Setembre de Lleida en Pavelló Salut, que podrà estar enllestit la primera setmana d'agost.

 

Comentaris