24.10.2020 |
Territoris.cat

Les fases que proposa el Govern per desplegar la desescalada a partir del maig

El pla de desescalada presentat pel govern de l'Estat rep crítiques i genera dubtes entre els diferents sectors empresarials, autònoms, associacions de gestors, entre altres agents  socials
Propostes restauració
Propostes restauració
Les fases que proposa el Govern per desplegar la desescalada a partir del maig

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar dimart que la desescalada es farà per províncies en quatre fases cap a una nova normalitat que podria arribar a finals de juny. La fase 0 o fase preparatòria començarà a tot el territori el 4 de maig, així i tot, aquest dissabte dia 2 hi haurà el preludi amb la sortida d’adults per passejar o fer esport i dos dies després s’autoritzarà l’apertura de certs locals amb cita prèvia i atenció individualitzada.

Podeu descarregar les fases del Pla de desescalada a la nova normalitat en aquest enllaç

L’etapa inicial o fase 1 permetrà reprendre parcialment més activitats. En concret, podran obrir comerços sota estrictes mesures de seguretat a excepció de grans centres comercials. La restauració podran obrir terrasses amb una limitació del 30% de l’aforament. També podran fer-ho hotels i allotjaments turístics sense poder utilitzar zones comunes. Als locals, a més, hi haurà un horari preferent per als majors de 65 anys. Els sectors agroalimentaris i la peca reprendran l’activitat i els llocs de culte veuran reduït el seu aforament a un terç de la seva capacitat.

Pla obert del Passeig de Palamós amb dos nens amb un patinet i el seu avi al darrere aquest diumenge 26 d'abril de 2020. (Horitzontal)La fase 2 permetrà obrir l’espai interior dels locals amb un terç de l’aforament només amb serveis de taules, els cinemes i teatres amb un terç de la capacitat i venda numerada i es podran fer visites culturals i a monuments amb les mateixes condicions. També es podran fer espectacles en llocs tancats amb menys de 50 persones. A l’aire lliure i sempre que sigui amb cadires, se’n podran fer els que congreguin menys de 400 persones.

En la fase 3 i última etapa es flexibilitzarà la mobilitat però amb l’ús recomanat de mascaretes. L’activitat comercial tindrà un aforament del 50% amb distàncies mínimes d’un metre entre persones. També es permetrà l'obertura de platges.

Cada fase durarà un mínim de dues setmanes amb la qual cosa, en el millor dels escenaris, s’arribaria a la última fase a finals de juny. Cada quinze dies s’avaluaran els escenaris i es decidirà si s’avança cap a la següent. En el millor dels casos: la desescalada tindrà una duració mínima d’un mes i mig (sis setmanes) i de vuit a tot Espanya

 

Inici del Curs Escolar

Sánchez també ha anunciat que el curs començarà al setembre i que en aquesta fase 2 els centres ho podran fer amb algunes limitacions, pensant sobretot en els menors de 6 anys amb els pares que treballin fora de casa. També per fer la Selectivitat.

Els llocs de culte tindran un aforament màxim del 50%.

Crítiques i dubtes dels agents socials, respecte a la nova normalitat 

El pla de desescalada presentat pel govern de l'Estat rep crítiques i genera dubtes entre els diferents sectors empresarials a Catalunya.

El col·lectiu d'assessors i gestors empresarials es queixen de la improvisació i la falta de concreció de la majoria dels decrets i normatives que ha anat presentant l'executiu de Pedro Sánchez. Segons fons del sector de la gestió, la precipitació està perjudicant majoritàriament a autònoms i petites empreses, que no tenen la possibilitat de reaccionar, i veuen com passen els mesos i les promeses i compromisos del Govern, no es consoliden.

A més, la Generalitat continua retraient a l'executiu espanyol que gestioni de forma centralitzada el pla i amb una divisió provincial. D'altra banda, Catalunya ja registra més de 10 MIL morts per la COVID-19, 150 nous en les darreres hores... una dada que baixa respecte ahir. Fins ara s'han confirmat 51.600 casos positius, i hi ha 111.000 de possibles.

Les fases que proposa el Govern per desplegar la desescalada a partir del maig
comentaris