Emotiu comiat als lleidatans que han perdut la vida des de l'inici de la pandèmia

El president Quim Torra va dedicar una abraçada immensa a totes les famílies lleidatanes que en aquesta pandèmia han perdut una persona estimada, i la farà extensiva a tot el país el pròxim 9 de juliol, quan es recordarà a tots els catalans en un acte nacional per tenir-los ben presents a la memòria, però no ha concretat el lloc on es farà el reconeixement
Escultura de l'artista Erik Schmitzen i Coll memòria de les persones traspassades durant la pandèmia
photo_camera Escultura de l'artista Erik Schmitzen i Coll memòria de les persones traspassades durant la pandèmia

Lleida va recordar aquest dissabte els 349 veïns de la ciutat que han mort des del 14 de març passat, 115 dels quals víctimes del coronavirus, en el decurs de l'acte Sospirs de Pau, organitzat per l'Ajuntament de Lleida amb la voluntat d'oferir un moment d'escalf, d'acompanyament i de consol als veïns que s'han vist afectats per la pandèmia de la covid-19. A la cerimònia hi va assistir el president de la Generalitat, Quim Torra, acompanyat del Paer en cap, Miquel Pueyo, la delegada del Govern central a Catalunya, Teresa Cunillera familiars dels difunts, i professionals de la sanitat.

Sospirs de Pau va estar conduït per Remei Capitan, directora d'Agraïments, i ha comptat amb diferents interpretacions musicals i de dansa, a més de les intervencions d'alguns dels participants i autoritats.

Pla general de l'acte d'homenatge a les persones que han mort durant la pandèmia del coronavirus a Lleida, el 27 de juny de 2020. (Horitzontal)El president de la Generalitat, Quim Torra, va fer un reconeixement als treballadors sanitaris i per aquelles persones que han tingut feines essencials durant aquests mesos, de qui ha assegurat el país n'ha extret lliçons positives, com la seva professionalitat i l'esforç immens.

Tenim un deure inexcusable amb les persones que ens han cuidat, i esperem que el passat serveixi per aconseguir una Catalunya més empoderada, més solidària i on la democràcia pugui arribar a ser més profunda, recuperant els valors europeus de l'humanisme

Així mateix, Torra va lamentar de no haver pogut trobar la manera de fer bé l'acompanyament de les nostres persones estimades que han mort aquests mesos i va assegurar que el dol tardarà a passar perquè, considera, s'ha fet malament. Ara toca compartir el dol i recordar tots els noms que no hem pogut recordar amb l'esperança de tirar endavant, però sense que l'oblit ens venci, ha indicat.

El president de la Generalitat, Quim Torra, va anunciar que el pròxim 9 de juliol es farà un homenatge en l'àmbit de país en memòria de totes les persones mortes durant la pandèmia

Acte d'homenatge a les persones que han mort durant la pandèmia del coronavirus a Lleidaer la seva banda el Paer en cap de Lleida, Miquel Pueyo, va assenyalar que recordar els difunts és un signe de generositat i una expressió d'humanitat i ha indicat que tothom ha patit les conseqüències de la pandèmia, encara que alguns ho han patit més, en referència als familiars dels traspassats, els sanitaris i totes les persones que treballen en serveis essencials.

Tots ells han contribuït a la nostra salvació i, sobretot, a la salvació de la nostra esperança, i tenim la necessitat d'una transició en profunditat, una revisió del model de consum que tingui en compte l'eficiència en la utilització dels recursos naturals i la reducció dels residus físics. Però per aconseguir-ho necessitem un pacte socioeconòmic, que posi fi a les desigualtats

El Paer en cap de Lleida Miquel PueyoL'acte també va comptar amb la intervenció d'una representant del món sanitari que ha parlat en nom dels més de 2.000 infermers que treballen a Lleida, els quals durant la pandèmia s'han deixat la pell cuidant i acompanyant als malalts del virus, en alguns casos fins a l'últim moment de la seva vida. Estigueu segurs que la humanitat de la nostra cura infermera ha arribat on no ha arribat la ciència, va indicar.

El president, Quim Torra, acte en  memòria de les persones que han mort durant la pandèmiaixí mateix, també hi van intervenir tres familiars de víctimes del coronavirus, els quals han agraït la celebració de l'acte i van explicar com van viure la pèrdua d'un ésser estimat durant el confinament.

Han estat molts dies de fer el dol solitari i en silenci i ara em sento molt alleugerit, ha dit un d'ells, mentre una altra de les familiars ha afirmat que la pau que ens queda ara és immensa

L'escultor ivarsenc d'Erik Schmitz és l'autor de l'escultura en memòria dels difunts
 

En el decurs de l'acte es va presentar l'escultura que l'artista d'Ivars d'Urgell Erik Schmitz i Coll ha creat en memòria de les persones que han mort durant el confinament a la capital del Segrià. L'obra, que s'instal·larà al cementiri municipal, està realitzada principalment amb pedra i també inclou una part de metall i una olivera. L'escultura fa 3,43 m de llargada, 1,5 d'amplada i s'eleva 0,60 m sense comptar l'altura de l'olivera.

Es tracta d'una escultura horitzontal amb una base de pedra, que forma una illa amb la silueta del terme municipal de Lleida. A l'interior d'aquesta, l'artista ha simbolitzat l'ànima de les persones traspassades a partir d'un accent de metall que omple una cavitat que representa el buit que han deixat. Al seu costat, l'olivera recorda les persones que han mort, l'amplitud del seu nombre i la diversitat generacional. La pedra, predominant en l'escultura, és una expressió d'eternitat i de la solidesa del record que deixen.

En finalitzar l'acte, tots els participants van abocar un saquet de sorra a l'escultura en record dels seus familiars traspassats.

escultura que l'artista d'Ivars d'Urgell Erik Schmitz i Coll ha creat en memòria de les persones que han mort durant el confinament

Comentaris