02.10.2022 |
Territoris.cat

L'Hotel Nastasi de Lleida començarà a fer funcions d'hospital la setmana que ve

El responsable del Servei de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública a Lleida i Alt Pirineu i Aran, tot i admetre la dificultat a l'hora de fer previsions de futur, ha dit que és possible que el pic de contagis a la demarcació lleidatana es produeixi en uns 14 dies
Pla general on es pot veure l'Hotel Nastasi de Lleida. (Horitzontal)
Imatge de l'Hotel Nastasi de Lleida
L'Hotel Nastasi de Lleida començarà a fer funcions d'hospital la setmana que ve

L'Hotel Nastasi de la ciutat de Lleida acollirà a principis de la setmana que ve els primers pacients de coronavirus que ara es troben hospitalitzats i que porten nou dies estables a planta. De fet, a la capital del Segrià es preveu comptar amb 50 places hoteleres amb aquesta finalitat i també s'estudia utilitzar altres establiments a Tremp, Vielha i la Seu d'Urgell. 

La gerent de les regions sanitàries de Lleida i de l'Alt Pirineu i Aran, Divina Farreny, ha explicat les alternatives previstes fins ara passen, de forma prioritària, per disposar de places hoteleres on poder traslladar afectats.

Tot i això, no descarten haver d'habilitar pavellons més endavant i que, per tant, es miren de reüll altres opcions, tenint en compte que actualment s'està en la fase 2 d'actuació i que s'han d'estudiar, en cas que s'arribés, les possibilitats d'un escenari de fase 3. Finalment 

Roda de premsa telemàtica del Departament de Salut Ramon Farré, Divina Farreny, Ramon Sentís i Pere GodoyFarreny ha indicat que des de mitjans d'aquesta setmana s'han derivat pacients a dues clíniques privades de la ciutat de Lleida: la Vithas i la Perpetu Socors.

Actualment, 211 persones es troben ingressades amb coronavirus en centres hospitalaris de la demarcació, 172 a la regió sanitària de Lleida i 39 a la de l'Alt Pirineu i Aran. D'aquests, 111 estan a l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, 81 dels quals estables a planta i 30 a l'UCI. Mentre, 25 més es troben a l'Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida, 18 estables a planta i 7 a l'UCI, i uns altres 36 ho estan en centres privats, 33 d'ells a planta i 3 a l'UCI.

Control de trànsit dels Mossos d'Esquadra a la rotonda de l'N-240 de MargalefA l'Aran, per la seva banda, hi ha tretze persones ingressades a planta a l'Espitau ubicat a Vielha. Pel que fa a la resta de l'Alt Pirineu, n'hi ha 14 a l'Hospital Comarcal del Pallars a Tremp, 3 a la Fundació Sant Hospital de la Seu d'Urgell i 9 a l'Hospital de Cerdanya, totes també estables a planta. Respecte a les altes acumulades, a l'àmbit pirinenc en sumen setze, set en les darreres hores, i 30 a Ponent, tretze de les quals s'han donat recentment.

De les 142 noves deteccions de coronavirus a la demarcació lleidatana en les darreres 36 hores, 103 s'han registrat a la regió sanitària de Lleida i 39 a la de l'Alt Pirineu i Aran. El responsable del Servei de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública a Lleida i Alt Pirineu i Aran, Pere Godoy, ha indicat que els casos confirmats fins ara arriben als 495 i que en més de la meitat d'aquests, gairebé el 55% del total, es coneixen les cadenes de transmissió del virus.

Godoy també ha detallat que un 35% del conjunt de malalts de covid-19 han requerit d'ingrés hospitalari i ha afegit que bona part d'aquests casos estan associats a geriàtrics.

En onze residències d'avis de la demarcació de Lleida s'han detectat persones afectades pel virus i s'estudia si n'hi hauria d'altres on també s'ha propagat.

Pel que fa a la mitjana d'edat de les víctimes mortals confirmades fins al moment, és de 82 anys, xifra que baixa als 64,3 si es té en compte el conjunt de positius, tant els hospitalitzats com els que es troben en aïllament domiciliari

Pic de contagis a Lleida en dos setmanes

El responsable del Servei de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública a Lleida i Alt Pirineu i Aran, tot i admetre la dificultat a l'hora de fer previsions de futur, ha dit que és possible que el pic de contagis a la demarcació lleidatana es produeixi en uns 14 dies.

En aquest sentit, ha explicat que el nivell de transmissió en aquest territori és una mica inferior que al conjunt de Catalunya i que els primers positius confirmats també van arribar més tard que en altres zones

Una professional sanitària entra en una habitació ocupada per un positiu per coronavirusPer la seva banda, la gerent de les regions sanitàries de Lleida i de l'Alt Pirineu i Aran ha afirmat que s'estan planificant les accions pertinents en previsió que en els pròxims dies es poguessin esgotar els recursos habituals disponibles per atendre a la població. Per aquest motiu, ha dit que s'estan reorganitzant els Centres d'Atenció Primària (CAP) amb la finalitat que aquests estiguin preparats per atendre més pacients. A tall d'exemple, Farreny ha explicat que s'estan ampliant els horaris de radiologia amb l'objectiu que es puguin fer més diagnòstics i, per tant, es redueixi el volum de persones que acudeix a urgències dels hospitals.

El delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, ha demanat mantenir el confinament de manera rigorosa i ha assegurat que la lluita per la pandèmia afecta a tots i és una comesa col·lectiva. També ha volgut agrair la tasca que fan els professionals sanitaris, els agents de mossos i les persones que s'encarreguen del proveïment, entre d'altres serveis essencials, a més dels responsables dels ajuntaments de la demarcació.

L'Hotel Nastasi de Lleida començarà a fer funcions d'hospital la setmana que ve
comentaris