06.12.2021 |
Territoris.cat

Llum verda del Govern al protocol de seguretat per a la campanya de la fruita

El protocol ha de garantir la seguretat dels treballadors i les treballadores en el context d'alerta sanitària per la COVID-19, també ha d'assegurar la producció en quantitat, qualitat i seguretat dels aliments, per garantir el proveïment de la població i del conjunt de les indústries agràries que en depenen
Els treballadors es netegen les mans quan arriben a l'explotació a Seròs
Els treballadors es netegen les mans quan arriben a una finca a Seròs
Llum verda del Govern al protocol de seguretat per a la campanya de la fruita

El Consell Executiu del Govern ha donat llum verda a les recomanacions aprovades pels agents socials i el sector agroalimentari per garantir la seguretat en la campanya de la fruita en el marc de la COVID-19. 

Aquesta flexibilització també permet que en un vehicle de cinc places hi podrà anar el conductor i tres ocupants. En un de nou places, el conductor més cinc ocupants. El seient de mig de cada fila ha de quedar buit. En els autocars que lloguen les empreses per al transport dels seus treballadors, no podran ser ocupats més de la meitat dels seients disponibles. Així mateix, està permès l'ús de motocicletes i bicicletes només per les causes de mobilitat previstes i de manera individual.

Els treballadors arriben a l'explotació que l'Oriol Teixidó té a Seròs en una furgoneta de nou places amb una ocupació màxima de tres persones. Imatge del 28 d'abril de 2020. (Horitzontal)Les recomanacions s'han fet de manera coordinada amb els departaments de Salut, Interior, Treball, Afers Socials i Famílies, i Territori i Sostenibilitat. El Govern va establir dimarts passat que la coordinació i el seguiment de la campanya es farà a través de diverses comissions tècniques, com la que va aprovar el document amb els agents implicats de Lleida, on se centra el gruix de la campanya agrària.

El protocol ha de garantir la seguretat dels treballadors i les treballadores en el context d'alerta sanitària per la COVID-19, també ha d'assegurar la producció en quantitat, qualitat i seguretat dels aliments, per garantir el proveïment de la població i del conjunt de les indústries agràries que en depenen

La campanya s'inicia amb l'aclarida i acaba amb l'entrada en càmera frigorífica de les darreres varietats, i té com a principal epicentre la zona del Ponent i, en segon lloc, les Terres de l'Ebre. La superfície de fruita a Lleida comprèn 35.446 ha concentrades en 4.047 explotacions que suposen, aproximadament cada any, 776.000 tones. La superfície corresponent a les Terres de l'Ebre és de 2.736 ha concentrades pràcticament a la Ribera d'Ebre que suposen, aproximadament cada any, uns 30 milions de quilos. Mentre que a les Terres de l'Ebre la fruita recol·lectada es concentra en tres entitats associatives descrites com a Organitzacions de Productors de Fruita i Hortalisses (OPFH), a Lleida la fruita recol·lectada arriba a uns 200 centres de manipulació de fruita, 52 dels quals són OPFH. A Lleida, la campanya de recol·lecció de la fruita té un gran impacte econòmic i social en el territori i és molt transversal.
Els treballadors de l'explotació que l'Oriol Teixidó té a Seròs treballen mantenint les distàncies. Imatge del 28 d'abril de 2020. (Horitzontal)

Prendre la temperatura dos cops al dia

El protocol especifica la conveniència de prendre la temperatura dos cops al dia, a l'arribada al lloc de treball i en finalitzar la jornada. Les persones que es neguin a la presa de temperatura no podran desenvolupar la seva activitat.
 

Criteris per a allotjaments

El pla aborda també les condicions que han de complir els albergs i habitatges on s'allotgin els treballadors del camp. El propietari, abans de l'ocupació de l'habitatge o l'habitació, s'encarregarà de netejar-los i desinfectar-los. En els allotjaments, la distribució dels llocs de descans, taules per menjar, llits, etc. ha de tenir una distància mínima d'1,5 m entre les persones i s'evitarà fer ús de zones comunes.
 

Mesures en àmbit municipal

Els ajuntaments hauran de disposar d'una sèrie de dades concretes que els permetin preveure l'impacte de l'activitat de la campanya en el seu municipi i prevenir una alerta sanitària. Es recomana que els consistoris dimensionin els seus serveis (vigilància privada, protecció civil...) per fer complir les normes i recomanacions establertes per a la ciutadania en relació amb la Covid-19.

Cada municipi haurà de disposar d'uns espais municipals amb quatre zones diferenciades en cas de necessitat d'aïllament dels treballadors quan, per motius justificats, no es pugui fer l'aïllament en el domicili particular o a l'alberg públic o privat on s'allotgen: una zona neta i tres més per poder aïllar els qui tenen simptomatologia, els qui hi han tingut contacte estret i els positius. Aquests espais han de ser independents. També és possible que diversos municipis comparteixin aquests espais quan calgui per absència de prou població o manca de disponibilitat d'espais.

Llum verda del Govern al protocol de seguretat per a la campanya de la fruita
comentaris