06.07.2022 |
Territoris.cat

El nou recompte de Salut dobla la xifra de morts per coronavirus, situant-la en 7.097

El nou recompte de Salut, amb dades de les funeràries, situa la xifra en 7.097 morts, enlloc de les 3.855 que s'havien comptabilitzat dimecres només amb les dades dels centres sanitaris
Els professionals duen a terme tasques de desinfecció dels espais sanitaris
Els professionals duen a terme tasques de desinfecció dels espais sanitaris
El nou recompte de Salut dobla la xifra de morts per coronavirus, situant-la en 7.097

Un canvi en la manera de comptar les víctimes de covid-19 ha disparat aquest dimecres la xifra a Catalunya. El Departament de Salut fa ara el recompte amb la informació diària que faciliten les funeràries, que des del principi de la crisi situen les defuncions en 7.097, sumant les persones que han mort en centres sanitaris, en residències, en centres sociosanitaris o als seus domicilis. Hi ha prop d'un miler de víctimes que no es poden classificar en cap grup, probablement de les primeres i per manca de dades, però també se sumen perquè se sap que han mort per covid-19. Les xifres oficials, però, les que es continuaran enviant al Ministeri de Salut, són les de morts en centres sanitaris, 3.855 aquest dimecres.

El Departament de Salut indica que l'objectiu del canvi comptable és fer una fotografia de la situació "amb la màxima transparència possible" i afecta principalment les defuncions.

Fins ara es donaven les dades oficials de les persones que havien mort per la pandèmia als centres sanitaris, però a partir d’avui també es donen les defuncions a residències, a domicilis i a centres sociosanitaris d’arreu de Catalunya

La dada de persones mortes que vivien en residències ja es donava, però no era possible sumar les dues xifres perquè no se sabia amb exactitud quina part d'aquestes persones havia mort a la mateixa residència i quina en un centre sanitari.

Altres novetats que ha comportat el canvi comptable són que a partir d'ara es pot oferir el nombre de casos possibles d’infecció de coronavirus, segons la sospita clínica comunicada per qualsevol professional facultatiu, tant a residències com a fora d’elles. Són 55.457 casos possibles. El nombre de casos positius confirmats aquest dimecres és de 39.375, per la qual cosa, les dues xifres sumen un total de 94.832 casos.

D'altra banda, des de l'inici de l'epidèmia fins ara, un total de 2.798 persones han estat ingressades de gravetat, actualment són 1.307. A més, del nombre total de positius arreu del país, 5.712 són professionals sanitaris i 5.755 professionals de residències. També hi ha hagut 17.297 altes hospitalàries de persones diagnosticades amb covid-19.

En tot cas, la dada de morts per coronavirus en centres sanitaris és la dada oficial que s'envia al Ministeri de Salut i que es continua oferint desglossada al costat de la de morts en altres indrets

Salut subratlla que fins ahir, la font utilitzada per comptabilitzar les defuncions era la que es tenia per a situacions d’epidèmia, una eina que “no s’acaba d’ajustar” a les necessitats de la pandèmia actual, i que per això s'ha ideat “de forma pionera” una base de dades “específica”. Aquesta base de dades és possible gràcies al fet que les empreses de serveis funeraris de Catalunya han començat a comunicar diàriament les morts que gestionen, de tal manera que Salut pot discriminar les que han tingut lloc a centres sanitaris i les que s'han produït en altres punt.

Hi ha prop d'un miler de víctimes del coronavirus de les quals no s'ha pogut concretar el lloc exacte de la mort, probablement persones que van morir al principi de la pandèmia, i de les quals les funeràries no havien recopilat dades prou específiques. Des d'avui, però, les funeràries informen d'aquestes morts “de forma individualitzada i amb total fiabilitat i exhaustivitat”, afirma Salut. La informació inclou, entre d’altres, sexe, edat i data de defunció.

A més, això permet al Departament enllaçar cada difunt amb la seva història clínica, de tal manera que també disposa de dades per “elaborar mapes diaris per analitzar la difusió de la malaltia i poder planificar territorialment els recursos sanitaris”. També permet fer anàlisis epidemiològiques, de les quals s’extreuen coneixements que serveixen per millorar l’atenció sanitària, afirma l'executiu català.

El govern insta la resta de comunitats autònomes a fer "el mateix exercici de transparència"

Per tot plegat Salut subratlla que la modificació en el recompte aplicada des d’aquest dimecres provoca que “qualsevol comparativa amb dades anteriors no serà ajustada a la realitat i qualsevol interpretació en base a elles corre el risc de ser errònia”.

Pel què fa a les residències de gent gran, un total de 5.229 persones han estat confirmades com a positius de coronavirus i 7.069 són casos sospitosos

Salut també especifica que a partir d’aquest dimecres canvia la font que informava sobre el nombre de positius registrats a residències, de manera que ara passen a ser dades del mateix Departament, quan fins ahir eren dades declarades per les residències.

Aquest matí, en la compareixença de premsa per a mitjans internacionals, el president Quim Torra ha manifestat que, tal com el govern català vol donar totes les dades i fa un recompte dels nombres oficials dels hospitals i hi afegeix el nombre de morts a residències i als domicilis, desitja que la resta de comunitats autònomes facin "el mateix exercici de transparència".

El nou recompte de Salut dobla la xifra de morts per coronavirus, situant-la en 7.097
comentaris