La Regió Sanitària Lleida atén més de 1.300 persones amb símptomes de covid el cap de setmana de Nadal

La directora d'Atenció Primària de Lleida, Pilar Vaqué preveu que d'aquí a uns dies es podrà constatar que en aquesta nova onada hi haurà més casos de covid que mai, tot i que de menys gravetat
La directora d'Atenció Primària Pilar Vaqué, i el director del CAP Onze de Setembre, José María Palacín ©Laura Cortés
photo_camera La directora d'Atenció Primària Pilar Vaqué, i el director del CAP Onze de Setembre, José María Palacín ©Laura Cortés

La directora d'Atenció Primària de Lleida, Pilar Vaqué ha explicat aquest dimecres que els Centres d'Atenció Primària de la Regió Sanitària Lleida han atès més de 1.300 persones amb símptomes de covid només el cap de setmana de Nadal i Sant Esteve. Es tracta de casos més lleus que en altres onades però que suposen un volum de feina molt gran per als sanitaris.

El director del CAP Onze de Setembre de Lleida, José María Palacín, explica que en aquest centre sanitari, el 50% de l'activitat que es fa està relacionada amb la covid. En aquest Centre d'Atenció Primària estan fent entre 120 i 150 testos d'antígens diaris i el 35% d'aquests donen positiu.

Vaqué ha explicat que el volum d'atenció a la primària relacionat amb la covid és similar a l'estiu de 2020, tot i que ara estan "més ben organitzats", reconeix. Tot i això, n'hi ha tants casos que "el covid ens ha monopolitzat", lamenta Palacín, que afegeix que "havíem recuperat certa normalitat prepandèmia fent visites presencials però ara això s'ha vist invertit".

Usuaris entrant al CAP Onze de Setembre de Lleida ©LauraCortésA més, tots dos alerten que els positius que surten ara són fruit de contagis produïts a començaments de desembre. Vaqué preveu que d'aquí uns dies es podrà constatar que en aquesta nova onada hi haurà més casos de covid que mai, tot i que de menys gravetat. "Ara estem atenent pacients de covid que s'han contagiat el pont de la Puríssima però calculem que la xifra augmentarà fruit de les trobades de Nadal i Cap d'Any", afegeix Palacín.

La directora d'Atenció Primària de Lleida recorda, a més, que tot i els casos relacionats amb la covid, s'ha d'atendre també pacients amb altres patologies. A la Regió Sanitària Lleida, apunta, han augmentat un 27% el número de visites que es fan als Centres d'Atenció Primària respecte a xifres d'abans de la pandèmia i "gairebé la meitat de les consultes són per patologies respiratòria que moltes acaben sent covid", explica Vaqué.

Pel que fa al número de testatges, Palacín explica que en aquesta última onada és més alt que en les altres, però insisteix que la gravetat dels pacients és menor. "Els casos més greus es donen sobretot en pacients no vacunats", concreta. El volum de casos, però, és tan gran, però, que han canviat fins i tot la manera de fer els seguiments dels contagis i els contactes. "Fem un seguiment telemàtic sobretot en persones joves i vacunades i el fem més intens en persones no vacunades o amb patologies", explica.

comentaris