Salut posa em marxa dues UCI mòbils per garantir l'atenció especialitzada a tot Catalunya

Les dues unitats mòbils les gestionen cinc professionals que tenen com a objectiu poder arribar a qualsevol punt de Catalunya, i poder atendre persones amb un alt risc de morir si no reben una assistència molt especialitzada de forma ràpida
Equip de l'UCI mòbil atenent a un pacient @xavierblanco
photo_camera Equip de l'UCI mòbil atenent a un pacient @xavierblanco

Salut ha posat en marxa dues unitats mòbils per poder atendre persones amb un alt risc de morir si no reben una assistència molt especialitzada de forma ràpida. Són dues unitats de cures intensives (UCI) operades pel Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) amb professionals que aporten els grans hospitals terciaris, els més especialitzats, i que es traslladen a hospitals comarcals o altres centres quan fa falta.

Unes 1.500 persones necessiten ingressar en una UCI d'un hospital terciari cada any a Catalunya, segons dades del CatSalut, sense tenir en compte la situació actual de la pandèmia del coronavirus. Són pacients crítics d'alta complexitat o malalts crítics complexos, que es troben en aquesta situació per diverses causes sobrevingudes, com xocs cardiogènics, hipotèrmies accidentals, insuficiències respiratòries, col·lapses de diferents òrgans o pacients neurocrítics.

El director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella assegura que tant si vius a Tortosa com a la Seu d'Urgell, Cassà de la Selva o on sigui, les teves oportunitats si tens una malaltia molt greu, la covid-19 o altres, siguin les mateixes que si vius a l'Example de Barcelona o a l'Hospitalet de Llobregat

Els equipaments mòbils els gestionen cinc professionals @xavierblancoLa directora de l'Àrea Assistencial del CatSalut, Xènia Acebes explica que les dues unitats, que van començar a funcionar a mitjan novembre, estan operades pel Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), que a través d'una taula interhospitalària decideix quins recursos activar i com.

La directora de l'Àrea d'Organitzacions i Professionals del CatSalut, Sara Manjón destaca que en alguns casos les UCI mòbil es desplacin i atenguin allà els pacients, mentre que en altres els traslladin a un hospital terciari mentre ja reben l'assistència. En altres casos, s'evitaran els trasllats dels pacients i el que caldrà és que es desplacin els professionals per aportar la seva expertesa en pacients crítics d'alta complexitat.

Cada UCI mòbil necessita cinc professionals per funcionar, que són un metge intensivista, una infermera, l'anestesista i un tècnic en emergències sanitàries, que a més de conduir tenen formació sanitària i fan els primers auxilis 

En total, per cobrir tota logística i torns, s'ha muntat un col·lectiu amb uns 70 professionals, que aporten l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, l'Hospital Clínic de Barcelona, l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l'Hospital Universitari de Bellvitge i l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol. Aquests i altres hospitals rebran pacients d'altres centres.

A més d'aquesta tecnologia i coneixement que es vol escalar, el projecte aporta altres beneficis, respecte, per exemple, al trasllat amb helicòpter. Segons Acebes, aquestes unitats es poden moure en qualsevol moment, mentre que de vegades els helicòpters no poden volar, per exemple per mal temps. A més, no tots els hospitals tenen superfícies perquè aterrin i s'enlairin els helicòpters, que tenen un espai interior reduït.

El projecte té un cost de 3 milions d'euros, que inclou els vehicles i la incorporació dels professionals de les UCI terciàries al SEM

Els equipaments mòbils els gestionen cinc professionals @xavierblanco

Una tecnologia capdavantera, en un camió per al sistema ECMO

El projecte també incorpora un camió per poder traslladar l'equipament del sistema per oxigenació de membrana extracorpòria (ECMO), una tecnologia capdavantera. Està indicada per a pacients en xoc cardiogènic o amb insuficiència respiratòria en risc vital quan els tractaments o cirurgies convencionals no han funcionat. L'ECMO assumeix les funcions dels pulmons i del cor mentre el pacient es cura de la patologia de base.

Comentaris