74 produccions candidates opten als IX Premis Gaudí

Tret de sortida a la cursa pels IX Premis Gaudí amb la Festa dels Candidats i Candidates, que enguany ha acollit l’Antiga Fàbrica Estrella Damm. La presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola, ha fet públics els títols de les 74 pel·lícules que opten als guardons coincidint amb l’inici de la primera volta de votacions i acompanyada per més de 350 convidats, entre acadèmics, equips de les pel·lícules aspirants i representants del sector cinematogràfic.

El presentador Bruno Oró amb la directora de l'Acadèmia Isona Pasola
photo_camera El presentador Bruno Oró amb la directora de l'Acadèmia Isona Pasola

La collita cinematogràfica de l’any

29 llargmetratges de ficció, 19 documentals, 1 pel·lícula d’animació, 5 pel·lícules per a televisió, 10 curtmetratges i 10 pel·lícules europees competiran pel màxim reconeixement del cinema català. També hi opten els professionals catalans que intervenen en 10 pel·lícules de producció no catalana.

D’aquests 29 llargmetratges de ficció, hi ha 7 pel·lícules en llengua catalana (El rei borni, La millor opció, La pols, La propera pell, Les amigues de l'Àgata, Oh, quina joia! i Tots els camins de Déu) i 22 en llengua no catalana (100 metros, A Monster Calls (Un monstre em ve a veure), Anomalous, Callback, Cerca de tu casa, Contratiempo, El ciudadano ilustre, El perdido (El perdut), El pregón, Juegos de familia, La Academia de las Musas, La corona partida, La mort de Louis XIV (La mort de Lluís XIV), Lobos sucios (Llops bruts), No culpes al karma de lo que te pasa por gilipollas, Quatretondeta, Rumbos, Sacramento, Secuestro, The Chosen (El elegido), The Evil that Men Do (El mal que els homes fan) i Transeúntes).

19 són les pel·lícules documentals que opten als guardons (Acorats, crònica d'un fenomen, Alcaldessa, Bigas x Bigas, Ciudades a contraluz (Ciutats a contrallum), Dead Slow Ahead, El viatge de l'Unai, Espanya en dues trinxeres. La Guerra Civil en color, Free (Hadijatou contra l'Estat), In the Same Boat (Dins el mateix vaixell), Joana Biarnés, una entre tots, La Substància, Metamorphosis, Oleg y las raras artes, Priorat, Robert Llimós: Art i ovnis, Rumba Tres, de ida y vuelta, Sexe, maraques i chihuahues, Socotra, l'illa dels djinns i Teresa Rebull, ànima desterrada); 5 pel·lícules per a televisió (Ebre, del bressol a la batalla, Fassman, l'increïble Home Radar, Jo, Ramon Llull, La Xirgu i Laia); 10 curtmetratges (As vacas de Wisconsin (Las vacas de Wisconsin), En la azotea, Graffiti, Je t'aime Louis, Lina, Luis & I, Rol, The Missing Part, Tiger i Timecode) i 10 pel·lícules europees (El caso Fritz Bauer, Elle, Fatima, El porvenir, El juez, Mustang, El hijo de Saúl, Sufragistas, Sunset Song i Langosta).

Cal recordar que Tiger es va endur el Premi del jurat al millor curtmetratge en Llengua Catalana en la passada edició del Festival de Curtmetratges de Montornès de Segarra Lo Cercacurts; celebrat el passat mes de juliol en el que el festival arribava al seu 10è aniversari.

L’única pel·lícula d’animació que s’ha inscrit, Ozzy, passarà directament a la segona volta de votacions dels acadèmics en la seva categoria.

El talent català que participa als Gaudí, present en 10 pel·lícules, completa el balanç de la convocatòria:

  • Astral, amb direcció de producció de Vanesa Legaspi, direcció de Jordi Évole i Ramón Lara, guió de Juanlu De Paolis, Màrius Sánchez, Laura Gimeno, Meritxell Aranda, Elena Parreño, Bibiana Guarch, Santi González, Sergio Castro, Carlos Torres, Júlia Badenes, Pablo Ruiz, Silvia Merino i Oriol Querol, muntatge de Mònica Jové, Marc Capdevila, Edu Picó i Jaume Patris, fotografia de Marc González i David Cabrera i so de David Mata i Àlex Vilches.
  • Cantinflas, amb interpretació protagonista d’Óscar Jaenada.
  • Cuerpo de élite, amb interpretació protagonista de Miki Esparbé i interpretacions secundàries de Silvia Abril i Jordi Sánchez.
  • Earth Sutra, amb direcció de producció de Montserrat Badia, direcció, guió, muntatge i fotografia de Jordi Carot i so de Ton Mentruit.
  • El hombre de las mil caras, amb interpretació protagonista d’Eduard Fernández.
  • El hombre que embotelló el sol (L’home que va embotellar el sol), amb música original composada per Iván Capillas.
  • Gernika, amb vestuari d’Ariadna Papió.
  • María (y los demás), amb direcció de Nely Reguera, guió de Roger Sogues, Eduard Sola, Valentina Viso i Nely Reguera, interpretació secundària de Pablo Derqui i fotografia d’Aitor Echeverría.
  • Tarde para la ira, amb fotografia d’Arnau Valls Colomer.
  • Toro, amb direcció de producció de Toni Carrizosa, direcció de Kike Maíllo, muntatge d’Elena Ruiz, música original de Joe Crepúsculo, fotografia d’Arnau Valls Colomer i efectes visuals de Rafa Galdó. 

Les llengües dels IX Premis Gaudí

De les 74 produccions inscrites, 29 tenen el català com a llengua original (8 llargmetratges, 12 documentals, 4 curtmetratges, 5 pel·lícules per a TV), 26 el castellà (16 llargmetratges, 5 documentals, 1 pel·lícula d’animació, 4 curtmetratges) i 9 l’anglès (5 llargmetratges, 1 documental, 3 curtmetratges). Altres llengües amb presència a les candidatures són l’italià (La Academia de las Musas), el francès (La mort de Louis XIV), el tagàlog (Dead Slow Ahead), el haussa (Free), el xinès (La Substància), el rus (Oleg y las raras artes), el socotrià (Socotra, l’illa dels djinns) i el gallec (As vacas de Wisconsin).

El gènere als Gaudí

18 pel·lícules candidates estan dirigides o co-dirigides per dones (22 directores en total): Isa Campo (La propera pell), Laia Alabart, Alba Cros, Laura Rius i Marta Verheyen (Les amigues de l'Àgata), Gemma Ferraté (Tots els camins de Déu), Belén Macías (Juegos de familia), Maria Ripoll (No culpes al karma de lo que te pasa por gilipollas), Manuela Burló (Rumbos), Mar Targarona (Secuestro), Lala Gomà i Rosa Cornet (Free. Hadijatou contra l'Estat), Susanna Barranco (Teresa Rebull, ànima desterrada), Nely Reguera (María (y los demàs)), Sara Traba (As vacas de Wisconsin), Nur Casadevall (Lina), Camille Decourtye (The Missing Part), Aina Clotet (Tiger), Sílvia Quer (La Xirgu), Mia Hansen-Love (El porvenir), Deniz Gamze Ergüven (Mustang), Sarah Gavron (Sufragistas).

Comparativa i anàlisi de les pel·lícules inscrites als Premis Gaudí 2013 - 2017

Pel que fa a les pel·lícules documentals, enguany no s’ha superat el sostre de les 20 inscripcions. Aquí també s’observa una lleugera davallada respecte la darrera edició, de 22 a 19 i no s’ha convocat la comissió de selecció que preveuen les Bases en cas que hi hagi més de 20 inscripcions.

L’única pel·lícula d’animació que s’ha inscrit, Ozzi, passarà directament a la segona volta de votacions dels acadèmics en la seva categoria. Els professionals que hi han participat són candidats en les categories respectives en la primera volta de votacions.

En la categoria de pel·lícules per a televisió enguany hi participen també 5 produccions, mantenint-se estable respecte a l’any passat però si ens fixem en la xifra de tv movies del 2013, 15, es posa de manifest que la producció de les televisions públiques no ha augmentat.

En la categoria de curtmetratges s’han inscrit 48 produccions que van ser considerades per una comissió de selecció professional, formada per acadèmics i professionals dels sector com Susanna Barranco, Enric Folch, Laura Jou, Maria Pau Pigem i Clara Roquet, guanyadora del Premi Gaudí al Millor Curtmetratge 2016 amb El Adiós, que n’ha escollit 10,tres dels quals dirigits per dones i un co-dirigit.

Finalment, les 10 pel·lícules europees –totes les que no són catalanes- han estat valorades i seleccionades per una comissió formada per Aritz Cirbián, Marla Jacarilla (en representació de l’Associació Catalana de Crítics i Escriptors Cinematogràfics (ACCEC), Octavi Martí, Pablo Sancho (en nom de la Federació Catalana de Cineclubs) i Rosa Vergés, d’entre les pel·lícules europees estrenades a Catalunya entre el 31 d’octubre de 2015 i el 31 d’octubre de 2016.

Presències destacades a la Festa dels Candidats i les Candidates

Isona Passola, presidenta de l’Acadèmia, ha fet un parlament sobre la collita cinematogràfica catalana gaudinable, animant als productors i directors a rodar en català. Bruno Oro, presentador de la cerimònia de lliurament dels guardons el pròxim 29 de gener, ha explicat que la gala serà enguany “una proposta incisiva, punyent i poètica”. L’acte ha continuat amb la projecció d’un vídeo amb imatges d’11 segons de durada de cadascuna de les produccions inscrites i ha finalitzat amb una foto de família dalt de l’escenari amb els candidats i candidates als IX Premis Gaudí.

Productors, directors, actors i membres dels equips tècnics i artístics de les pel·lícules candidates han assistit a la festa. Directors com Dani de la Orden (El pregón), Marc Crehuet (El rei borni), Marcel Barrena (100 metros), Llàtzer  Garcia (La Pols), Lluís Galter (La Substància), Laia Alabart, Alba Cros i Marta Verheyen (Les amigues de l'Àgata), Hammudi Al Rahmoun-Font (Rol), David Fernández de Castro (Priorat), Manuel Pérez (Metamorphosis), Roman Parrado (Ebre, del bressol a la batalla), Christophe Farnarier (El perdido), Susanna Barranco (Teresa Rebull, ànima desterrada), José Antonio López de Espinosa (Robert Llimós: Art i ovnis), Salvador Sunyer (The Missing Part), Oriol Paulo (Contratiempo), Mar Targarona (Secuestro), Ramon Térmens (The Evil that Men Do), Gemma Ferraté (Tots els camins de Déu) i Òscar Moreno i Jordi Rovira (Joana Biarnés, una entre tots). S’hi afegiran altres directors que no opten enguany als guardons, com José Luis Montesinos.

També hem comptat amb la presència dels productors de pel·lícules candidates Tono Folguera i Sergi Moreno (El rei borni, Les amigues de l'Àgata, Priorat, La Substància), Adolfo Blanco (El ciudadano ilustre), Xavier Baig (Joana Biarnés, una entre tots), Ventura Durall (Alcaldessa i Dead Slow Ahead), Quique Camín (Bigas x Bigas), Aritz Cirbián (Tots els camins de Déu, Metamorphosis), Quim Folguera (El viatge de l'Unai), Pere Martínez (Robert Llimós: Art i ovnis), Oriol Maymó (La propera pell), Jordi Marquès (Espanya en dues trinxeres. La Guerra Civil en color), Oriol Marcos (Ebre, del bressol a la batalla) Carles Pastor (Juegos de familia), Josep Pi (La pols), Miriam Porté (La Xirgu), Albert Sagalés (La corona partida), Belén Sánchez (Priorat) i Alejandra Guimerà (El rei borni). Els també productors David Matamoros, Manuel Monzón i Martin Samper acompanyaran els candidats en aquesta benvinguda.

Les actrius candidates als IX Premis Gaudí Betsy Túrnez (El rei borni), Marta Cañas, Carla Linares i Victòria Serra (Les amigues de l'Àgata), Aida Flix (Oh, quina joia!), Alba Ribas (100 metros), Roser Tapias (Ebre, del bressol a la batalla) i Marta Aran (La pols) seran a la festa, que també comptarà amb Amarna Miller o Mireia Ros, i els actors de les pel·lícules candidates La pols (Guillem Motos i Mario Pieres), El rei borni (Miki Esparbé i Xesc Cabot) i el curtmetratge Rol (Marc Clotet). Bruno Oro, conductor de la gala dels IX Premis Gaudí, Joana Biarnés i Robert Llimós, protagonistes de dos dels documentals candidats, Silvia Omedes, membre de l’equip de Joana Biarnés, una entre tots i els músics Christian i Salvador Rey (The Pinker Tones), compositors de la banda sonora d’El pregón, entre d’altres, també assistiran a l’acte.

La Festa comptarà amb la presència institucional de Juanjo Puigcorbé, diputat delegat de Cultura de la Diputació de Barcelona; Xavier Díaz, director de l’ICEC, Francisco Vargas, director de l’Àrea Audiovisual de l'ICEC; Camilo Tarrazón, President del Gremi d’Empresaris de Cinemes de Catalunya; Montserrat Bou, secretària general de PROA; Ramon Muntaner, director de la SGAE a Catalunya i Balears; Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural; Maria Teresa Calvo, portaveu de l’Oficina d’Informació del Parlament Europeu a Barcelona i Sigfrid Gras, adjunt a la direcció de TV3 i cap de continguts i programes.

La Festa dels Candidats i Candidates d’enguany ha comptat amb la col·laboració, a més del patrocinador oficial i amfitrió de la festa Estrella Damm, de Jean Leon, Torrons Alemany, Panàtics, Frit Ravich, Cardellach, Nuovi Piatti i Antaviana Films.

Diumenge 29 de gener, la gran nit del cinema català

La gala de lliurament dels IX Premis Gaudí, produïda per l’Acadèmia del Cinema Català i Televisió de Catalunya, dirigida per Lluís Danés amb la col·laboració de Santamandra Produccions, tindrà lloc el diumenge 29 de gener de 2017 a l’Auditori Fòrum-CCIB i serà retransmesa en directe per TV3.

El mestre de cerimònies de la gran nit del cinema català serà l’actor i cantant Bruno Oro. El conegut imitador dels programes Polònia i Crackòvia estarà acompanyat per altres noms de la pantalla i els escenaris. Nét d’una família d’artistes de l’Empordà, els Pichot, de mare catalana i pare napolità, Oro es va incorporar l’any 2000 a l’equip de Minoria absoluta de RAC 1 i amb aquest programa de sàtira política va guanyar el Premi Ondas el 2006. Amb les seves imitacions d’Artur Mas, María Teresa Fernández de la Vega o Ángel Acebes es va donar a conèixer entre el gran públic, participant ens les seves posteriors adaptacions televisives (Las cerezas a TVE, Mire usté a Antena 3 i Polònia a TV3), amb un gran èxit d’audiència. En paral·lel, creixeria la seva vinculació artística amb l’actriu Clara Segura gràcies al programa Vinagre (2008), de TV3, on es mostraven gags de diverses parelles de personatges, tots interpretats pel duet d’actors. El mateix any es va incorporar a El matí de Catalunya Ràdio amb la secció setmanal «Petits remeis per a gran histèries», i va debutar com a cantant i compositor musical amb l’estrena del seu primer disc, Napoli, un repertori de cançons en italià, la seva llengua paterna. El 2011 trauria el segon, Tempus Fugit, un grapat de temes en català, castellà i italià, amb hits com Messi o Cadaqués, i el 2014 el tercer, Viatge de l’home que esturnuda. El 2008 també va donar vida a Pepín Bello, amic íntim de Federico García Lorca, a la pel·lícula Little Ashes

La gala dels IX Premis Gaudí comptarà amb la direcció artística de l’acadèmic Lluís Danés, un artista prolífic, visualment contundent i poc convencional amb més de vint anys de carrera com a escenògraf i director de cinema i teatre. Amb la seva productora, Santamandra, ha desenvolupat projectes per a televisió, cinema, teatre, videoclips, publicitat, gales i cerimònies, reconeguts a nivell nacional i internacional. En l’àmbit del teatre visual i d’objectes, una de les disciplines més reconegudes en la trajectòria de Danés, ha creat Tranuites Circus (TNC, 2007), LLITS (TNC, 2009), Wasteland (Mercat de les Flors, 2013), El meu poble i jo (TNC, 2013) i Nàufrags (Mercat de les Flors, 2016). Al cinema, de ficció i documental, destaquen Llach: la revolta permanent (2006), PLA / LECTUS (2009), Camins (2011), Yayoma (2012), La Cançó Censurada (2015) i la pel·lícula per a televisió Laia (2016) guardonada al darrer Festival Zoom d’Igualada amb el Premi DO Catalunya a la Millor Producció Catalana. Les seves escenografies han acompanyat projectes com el Retorn de Sopa de Cabra (2011), Les nostres cançons contra la Sida (2012), Electric Burma (concert homenatge a la líder birmana Aung San SuuSy, 2012) i Ambassador of Conscience Award 2013, per Amnistia Internacional, el Concert per la Llibertat (2013), per Òmnium Cultural i ANC al Camp Nou del Barça, el Concert del Centenari de Salvador Espriu (2013), la Gira Irredempt de Roger Mas (2015), El Piromusical de la Mercè 2014, l’acte de clausura del Tricentenari, El somni d'un gegant (2014) i la cerimònia inaugural de les finals mundials de patinatge artístic sobre gel per a l’Ajuntament de Barcelona (2014). Signa també la direcció del musical Gerónimo Stilton que es podrà veure aquest desembre a Barcelona.

 

Crèdits Acadèmia del Cinema Català 

L’Acadèmia del Cinema Català es va fundar el 2008 amb la finalitat d’atorgar els Premis Gaudí, que varen prendre el relleu dels Premis Barcelona, impulsats i organitzats pel Col·legi de Directors de Cinema de Catalunya. Actualment l’Acadèmia compta amb 466 socis. La Junta directiva de l’Acadèmia està formada per Isona Passola, presidenta, Sergi López, vicepresident; Elisa Plaza, secretària; Maria Rosa Fusté, tresorera i els vocals Pep Armengol, Josep Maria Civit, Aina Clotet, Cesc Gay, Edmon Roch i Clara Segura.

Més informació:

www.academiadelcinema.cat

Comentaris