01.08.2021 |
Territoris.cat

La Biblioteca Jaume Vila de Mollerussa supera els 91.000 usuaris

De les noves tecnologies, destaca l'informe, les 31.057 visites rebudes tant al web com al bloc, una xifra similar a la de l’any passat, així com els 435 seguidors de Twitter i les gairebé 8.000 visites rebudes al Facebook de la biblioteca

Una imatge de la zona infantil de la Biblioteca Jaume Vila de Mollerussa.
Una imatge de la zona infantil de la Biblioteca Jaume Vila de Mollerussa.
La Biblioteca Jaume Vila de Mollerussa supera els 91.000 usuaris

La Biblioteca Comarcal Jaume Vila de Mollerussa va rebre, el 2013, 91.277 usuaris, un 3% més que els de l’any 2012, un augment protagonitzat especialment pel públic adult (45.527) que aconsegueix igualar-se amb l’infantil (45.750), que des del 2010 havia anat sempre molt per davant.

Segons ha explicat l'alcalde de Mollerussa Marc Solsona, aquest increment es deu a les activitats programades des de la biblioteca per, alhora que fomentar la lectura, promoure l’activitat cultural i esdevenir espai d’intercanvi d’idees i projectes, Solsona ha presentat, aquest dimarts, la memòria anual de la Biblioteca, acompanyat del regidor de Cultura, Jordi Pérez, i els responsables de la biblioteca, Diana Solé i Josep Miquel Varea.

Solsona ha destacat que durant el 2013 es van organitzar des d’aquest equipament un total de 258 activitats que van atraure 16.218 persones, entre les que es compten les 12.000 assistents a la XXIX edició del Saló del Llibre Infantil i Juvenil de Catalunya. És a dir, es van organitzar 72 activitats més i es va produir un increment de 1828 persones assistents. L'alcalde a ratificat que la presència d'infants ha portat a molts pares, a més d'acompanyants, a ser usuaris de la Biblioteca.

La memòria també fa referència a un lleuger descens del préstec que l'any 2012 havia fet un repunt del 12% i que enguany s’ha tornat a situar en dades similars a les del 2011. En aquest sentit, un any més el préstec al públic infantil torna a pujar i ho fa en un 9% mentre que el préstec de llibre al públic adult cau en un 11%. En aquest sentit, Solsona ha dit que una de les raons d’aquest descens a la manca de renovació del fons pel que fa al públic adult per motius de disponibilitat econòmica. En relació a aquest apartat, Solsona també ha explicat que des de la biblioteca hem prestat a altres biblioteques 1.227 documents i n’hem demanat 2.573 per deixar-los a usuaris nostres. Així, en total es van prestar 39.744 documents, entre llibres (25.681) i material no llibre (14.063), fet que accentua la tendència detectada fa un parell d’anys que indica que el llibre torna a guanyar pes davant del material que no ho és.

Quant als serveis prestats per la biblioteca a través de les noves tecnologies, destaca les 31.057 visites rebudes tant al web com al bloc, una xifra similar a la de l’any passat, segons ha explicat la directora Diana Solé. També cal assenyalar els 435 seguidors de Twitter i les gairebé 8.000 visites rebudes al Facebook de la biblioteca. Així mateix, enguany s’ha posat en funcionament una aplicació per a mòbils que ha rebut 115 descàrregues, s’ha creat nous canals de difusió a través de Youtube i Pinterest, s’ha subscrit un compte Spotify per dinamitzar la col·lecció musical i s’ha consolidat l’enviament de correus als usuaris a través de la plataforma Mailchimp.

També en el marc de les noves tecnologies, es posa de manifest un descens de l’ús del telecentre que va comptar amb 5.228 usuaris, 298 menys que l’any passat. Una de les causes que expliquen aquest descens seria el fet que molts dels usuaris disposen d’ordinador propi i fan ús de la Wi-fi de la biblioteca, que ha rebut 14.404 connexions.

Pel que fa als objectius de cara al 2014, una de les fites marcades és la creació d’una revista digital a través de la qual es pugui fer una major difusió de les activitats que es duen a terme des de la biblioteca. També en l’àmbit de la promoció es volen instal·lar més cartelleres d’informació. Pel que a les millores en l’equipament, després de canviar el terra de la sala infantil i renovar els ordinadors del telecentre que es va dur a terme l’any passat, hi ha la voluntat de col·locar unes cortines a la vidriera d’aquesta sala per tal de millorar el confort dels usuaris i protegir els llibres de la llum solar. Així mateix, també durant el 2014 està previst enllestir l’etiquetatge per ràdio freqüència dels volums de les altres sales després de completar el procés en la sala infantil, segons ha indicat Diana Solé.

La Biblioteca Jaume Vila de Mollerussa supera els 91.000 usuaris
comentaris