El cineasta de Mollerussa Robert Garcia presenta a Lleida el seu últim treball

"Alter ego" és el nom de l'últim treball del cineasta mollerussenc Robert Garcia. Un curtmetratge que ens fa reflexionar sobre la importància de la comunicació en les relacions sentimentals.

photo_camera Fotograma del curtmetratge

El curtmetratge "Alter ego" escrit, dirigit i interpretat pel mateix autor, Robert Garcia; serà presentat la nit del dimecres 25 de setembre al cafè del teatre de l'escorxador de Lleida, dins del cicle "Cafè curt" que després de les vacances d'estiu torna amb força, i que cada últim dimecres de mes ens faran descobrir treballs audiovisuals de qualitat en format curt. L'horari de les projeccions és a les 21:30h.

"Alter ego" es va presentar en l'última edició dels Premis LLanterna digital de Lleida, iniciativa de la Coordinadora de Serveis Lingüístics de Lleida, que està integrada per representants de la Direcció General de Política Lingüística; del Consorci per a la Normalització Lingüística, CNL de Lleida; dels serveis territorials d'Ensenyament, de Salut i de Justícia de la Generalitat de Catalunya; del Servei Lingüístic de la Universitat de Lleida; de l’Escola Oficial d’Idiomes de Lleida, i del Servei Lingüístic de Comissions Obreres. Els Premis Llanterna Digital volen contribuir al foment de l’ús del català i de l’occità a través de curtmetratges que promoguin una reflexió sobre el fet lingüístic.

Robert Garcia va obtenir en l'edició de l'any 2011, el premi del jurat al millor curt en la categoria oberta per "Ktlà 2.0" on es feia una reflexió sobre l'ús i el mal ús de la llengua catalana en la nostra vida quotidiana i la influència sobre ella de les xarxes socials, així com de les noves tecnologies.

 En la sessió d'aquest dimecres es projectarà un altre curtmetratge presentat en l'última edició de la Llanterna digital 2013, es tracta de "Jo també" dirigit per Olga Bas. Per completar la llista de curts de la nit hi haurà una selecció diversa de curtmetratges, alguns d'ells seleccionats en l'última edició de Lo Cercacurts-Festival de curtmetratges de Montornès de Segarra, del qual en Robert n'és el director.

Robert Garcia és un cineasta jove amb una formació cinematogràfica en Màster en ficció per a cinema i TV. Producció i realització; per la Facultat de Comunicació Blanquerna de Barcelona. Tot i formar-se i treballar inicialment en l'àmbit de l'Enginyeria Informàtica; vol encaminar el seu futur cap a la realització audiovisual. 

Entrevista:

Territoris.cat: Robert, què et va fer canviar la informàtica pel cinema?

R.G: (Riu) No és que l'hagi canviat, ja que encara continuo realitzant treballs i també faig de docent de cicles formatius d'informàtica a Barcelona, quan em criden. Això útlim ho dic perquè sóc professor interí o substitut, i tal com han anat les retallades ho tenim pelut. Però al que anàvem, el cinema és la meva gran passió des de que sóc un nen, i no és un tòpic. A l'edat de 12 anys ja vaig treballar com a maquinista a la sala gran del cinema Planell de Linyola, que com molts ja sabeu, aviat tancarà les seves portes. El que passa és que la vida m'ha anat portant cap a altres camins. Vaig formar-me en Enginyeria informàtica perquè és un altre dels camps que m'apassiona, i amb els quals hi porto treballant desde fa 13 anys. Però amb el temps em vaig adonar que tenia una espineta clavada, i vaig decidir finalment estudiar cinema i començar a fer projectes.

Territoris.cat: Quin tipus de projectes has fet? I quins tens en ment o bé en projecció ?

R.G: Com es diu col·loquialment, porto a les meves esquenes 4 curtmetratges de ficció, 1 curtmetratge d'animació (co-dirigit amb un equip de 16 persones), un documental, varis espots... Actualment estic buscant co-produccions per un llargmetratge que he escrit. El projecte és el resultat de 2 anys d'investigació i escriptura, fruït del projecte de fi de Màster. Sé que no serà fàcil, tal com està el "pati", però no deixaré de lluitar fins a veure'l materialitzat; encara que al final hagi de recòrrer al que ja s'està fent: l'autofinançament i el crowfunding. Paral·lelament s'està gestant la idea de realitzar dos documentals socials, un d'ells relacionat amb una malaltia neurodegenerativa desconeguda per gran part de la societat, es tracta del Parkinson.

Territoris.cat: En poques paraules, explica'ns de què va "Alter ego".

R.G: "Alter ego"  és un curtmetratge que ens fa reflexionar sobre la importància de la comunicació en les relacions humanes, però sobretot en les relacions sentimentals. Es tracta d'un treball on es mostra de forma sutil i contundent el que pot provocar no  comunicar-se i expressar els pensaments i sentiments vers l'altre en el moment que toca. Explora les seqüeles que a un li pot deixar en la seva consciència i el viure dia a dia amb aquells records arrelats que no permeten avançar.

Territoris.cat: L'actor únic i principal de "Alter ego" ets tu mateix. També vas estudiar interpretació?

R.G: (Riu) No exactament. Al cursar el Màster t'ensenyen a dirigir actors però també a interpretar per posar-te a la seva pell i sentir el que un actor sent davant la càmera. Mitjançant diversos exercicis de grup vam interpretar fragments de diferents pel·lícules actuant alguns i dirigint altres, i viceversa. I com tenia moltes ganes d'actuar doncs vaig decidir fer-ho començant per un treball escrit i dirigit per mi mateix. 

Territoris.cat: No deu ser una tasca fàcil, oi?

R.G: Gens. Pensa que un comença amb la idea, la va plasmant amb un paper en blanc fins que s'arriba a la versió final del guió, per després dirigir-lo si s'escau. Però en aquest cas, a més de tot això, vaig haver d'estudiar-me els diàlegs per cadascun dels personatges i també com actuar en cada cas. No vull desvetllar massa sobre el treball, ja que és millor descobrir-lo; però sí que us puc dir que em vaig tancar 5 dies sol i aïllat per poder treure tota l'essència necessària i fer un producte creïble, que de fet és el que es tracta en cinema. I per intentar ser un bon actor, vaig haver de fer algunes coses fora del normal per provocar l'efecte desitjat. Espero haver-ho aconseguit i que agradi.

Territoris.cat: Caram. Doncs ja tenim curiositat per veure'l. L'has presentat a altres festivals?

R.G: Doncs de moment només al festival de Sitges en una de les seves seccions experimentals anomenada Brigadoon. I ara el que vull fer és subtitular-lo en varis idiomes, a part de l'anglès i el castellà, i presentar-lo en diferents festivals d'arreu, que n'hi ha molts. Seria molt interessant ser seleccionat en algun certamen de renom i poder optar a un premi, ja que rebre un reconeixement d'aquests et permet tenir una carta de presentació més seriosa i creïble de cara a presentar-te a un productor i que pugui apostar per tu.  A veure si hi ha sort. 

Territoris.cat: Bé Robert, moltes gràcies i molta sort amb els teus projectes.

R.G: Gràcies a vosaltres i llarga vida al cinema.

Comentaris