EL PROGRAMA TAMBé INCORPORA LA HISTòRIA DEL CINEMA DE TORNABOUS

Les sales de Cinemes Urgell de Mollerussa protagonitzen el documental L'últim fotograma

L'últim fotograma és un recorregut sentimental per les sales de cine de Catalunya i un homenatge al fet de veure les pel·lícules en pantalla gran i en col·lectivitat.

Pere Aumedes amb les persones que treballaven a la sala mollerussenca.
photo_camera Pere Aumedes amb les persones que treballaven a la sala mollerussenca.

El programa Sense Ficció de TV3 emetrà aquest dimarts a les 10 de la nit el documental L'últim fotograma, la constatació d'una realitat que ha portat el canvi d'hàbits socials, els canvis obligats de la tecnologia digital i les adaptacions, lluites per la continuïtat o tancaments de sales que s'han produït a Catalunya en els darrers anys, segons explica el responsable del Circuit Urgellenc Pere Aumedes.

Ben aviat paraules com cel·luloide, fotograma, bobina, llauna... passaran a la història. El cine viu una revolució. En un any es deixaran de distribuir pel·lícules en cinta de 35 mil·límetres perquè les còpies vindran en format digital. Aquest canvi ha implicat comprar uns projectors molts costosos que alguns cinemes no han pogut assumir i s'han vist obligats a tancar.

En els últims 4 anys, a Catalunya han baixat la persiana més de 100 sales de cine, una tendència que es repeteix a la resta d’Espanya. Però que tanqui un cinema continua sent notícia. Les sales de cine formen part de l'imaginari col·lectiu, formen part de la història personal de cadascú perquè tothom alguna vegada ha anat al cine… Qui no recorda una pel·lícula que el va marcar? Qui no té algun record especial i íntim vinculat a una sala de cinema?

El documental presenta històries excepcionals, sorprenents, irrepetibles i emotives de persones que han consagrat la seva vida a una sala de cinema. El teball acompanya a Pere Aumedes, propietari dels Cinemes Urgell de Mollerussa, i als seus treballadors en l'última sessió, i assisteix al desmantellament de les sales i la segona oportunitat del mobiliari.

L'últim fotograma també recull la història de resistència del cine de Tornabous. Des de fa 70 anys, els veïns d'aquesta localitat de 600 habitants han pogut anar al cinema cada diumenge de l'any. I això gràcies a la família Flotats que el mantenen intacte tal com el van inaugurar amb les mateixes butaques, cadires, cortines, llums... Fins i tot el seu fundador, en Ramon Flotats, als seus 90 anys, encara està a la taquilla venent entrades i el seu fill, en Simó, fa de projeccionista. Entrar en el cine de Tornabous és entrar en el túnel del temps.

Comentaris