El Vermut Literari del Palau reivindica l'ús de les expressions locals i comarcals

En Ferran Montardit, el Robert Masip i el Joan Yeguas, van fer tertúlia al voltant del nostre dialecte occidental, o de Ponent, o de la Terra Ferma, o lleidatà...

Ferran Montardit, Robert Masip, Joan Yeguas, i Francesc Balcells, en el Vermut Literari.
photo_camera Ferran Montardit, Robert Masip, Joan Yeguas, i Francesc Balcells, en el Vermut Literari.

El nostre dialecte occidental, o de Ponent, o de la Terra Ferma o lleidatà, va ser el tema de debat de la setena edició del Vermut Literari, que organitza l'Associació Cultural Tots Som de Casa del Palau d'Anglesola. Acte que va tenir lloc aquest diumenge en el local de la Penya Barcelonista del municipi del Pla d'Urgell.

La tertúlia va comptar amb la participació de Ferran Montardit, el Robert Masip, autors de Lo Nou Diccionari Lleidatà-Català i de Lo lleidatà és fàcil, l'historiador local Joan Yeguas, i Francesc Balcells que va actuar com a moderador.

cal utilitzar, les expressions nostrades sense complexos perquè formen part del nostre patrimoni local i comarcal.

En el decurs del debat es va destacar que cal utilitzar, les expressions nostrades sense complexos perquè formen part del nostre patrimoni local i comarcal. Expressions que, segons han pogut constatar Masip i Montardit, a Lleida s'han perdut a favor d'un català més estandaritzat i normatiu. Entre tots es va fer una crida a mantenir les expressions genuïnes que encara es mantenen als pobles i utilitzar-les més enllà de la Panadella. També van deixar clar que l'objectiu dels dos llibres és recollir la parla lleidatana, sense pretensions filològiques, i amb un bon to d'humor.

A la tertúlia també hi era convidat Joan Pifarré, blocaire de lofilldepages, que no hi va poder assistir per problemes de salut. Va enviar, però, un poema creat per l'ocasió, que va servir per tancar l'acte amb la dignitat de la nostra parla posada en vers.

Comentaris