El diumenge, 13 de setembre Fulleda acollirà la 2a edició de la Fira Heroica

Per segon any consecutiu, la localitat de Fulleda canviarà el seu aspecte habitual el diumenge 13 de setembre i tornarà al segle XVIII per viure una nova edició de la Fira Heroica.

La Fira Heroica de FulledaT
photo_camera La 1a edició de la Fira Heroica de Fulleda.

Per segon any consecutiu, la localitat de Fulleda canviarà el seu aspecte habitual el diumenge, 13 de setembre, i tornarà, per unes hores, a l’últim quart del segle XVIII per viure una nova edició de la Fira Heroica. Una proposta cultural, lúdica i festiva dedicada a la figura de l’Agustina d’Aragó, que omplirà els seus carrers de paradetes amb productes agroalimentaris, artesans i activitats diverses com recreacions històriques, antics jocs de fira, etc. Neus Català, única supervivent catalana del camp de concentració de Ravensbrück, rebrà el guardó Porró de Fulleda.

A la Fira es recrearan diferents aspectes de la vida d’aquells anys que coincideixen amb el casament de Pere Joan Francesc Ramon Saragossa Labastida amb  Raimunda Domènech Gassull (any 1772), els pares d’Agustina Raimunda Maria Saragossa Domènech, la que fou coneguda gràcies a la seva participació en la Guerra del Francès, com Agustina d’Aragó o Agustina l’Artillera, els ascendents de la qual estan situats a Fulleda.

A partir de les 10.00 del matí i fins a les 20.00 hores tots els visitants que s’apropin fins a aquesta petita localitat de les Garrigues podran gaudir d’un ampli ventall de propostes tan atractives com el Mercat de Pagès d’Època o la mostra d’oficis que comptarà amb bufadors de vidre –aquesta va estar una de les activitats que més nomenada va donar a Fulleda temps ençà- o elaboradors d'espelmes amb canya de riu i per immersió, entre altres. 

Les diferents recreacions històriques programades esdevindran un altre dels atractius de la fira. En aquest sentit, està prevista la instal·lació d’un campament militar de les tropes napoleòniques ambientat amb tendes de campanya, llars de foc, caixes de municions, elaboració de bales de plom per a fusells d’època..., diferents recreacions històriques amb un enfrontament  entre un grup napoleònic i sometents catalans, una representació de la història i llegenda d’Agustina d’Aragó.

La gastronomia també tindrà un pes destacat en aquesta fira ja que, a més dels productes agroalimentaris a la venda a les diferents paradetes, està prevista l’organització d’un esmorzar de veremador (torrades, arengades, raïm i vi) i un dinar popular.

La Fira tindrà activitats per a tothom, grans i petits, que podran gaudir com l’any passat d’una caravana de ruquets o jugant als jocs de fira (joc de la granota i el joc del conill).

Durant la jornada es durà a terme una xerrada que tindrà com a protagonista la figura d’Agustina d'Aragó. La conferència, amb el títol Agustina d’Aragó, la gran desconeguda, ens explicarà diferents aspectes de la vida d’aquest personatge més enllà de la seva intervenció al Sitio de Zaragoza. La historiadora i escriptora Maria Pilar Queralt del Hierro serà l’encarregada de dirigir aquesta conferència.

L’Ajuntament de Fulleda  atorgarà el “Porró de Fulleda” a Neus Català 

En aquesta segona edició de la Fira Heroica es donarà continuïtat a la iniciativa encetada l’any passat consistent en reconèixer el treball i la trajectòria de persones i entitats mitjançant el lliurament del Porró de Fulleda, que en aquesta ocasió recaurà en Neus Català, única supervivent catalana del camp de concentració de Ravensbrück, que enguany fa 100 anys. L’any passat, Carme Forcadell, aleshores presidenta de l’ANC, va estar la mereixedora d’aquesta distinció.

L’Ajuntament de Fulleda i Mapamundi Produccions (empresa especialitzada en la organització d’aquests tipus d’esdeveniments) són els promotors d’aquesta original iniciativa, que té com a principal objectiu introduir nous elements de dinamització i notorietat per a Fulleda.

Comentaris