20.01.2022 |
Territoris.cat

Noves descobertes al jaciment paleolític de Montlleó

Els treballs es porten a terme des de l’any 2000 per un equip interdisciplinari del Seminari d'Estudis i Recerques Prehistòriques del Departament de Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia de la Universitat de Barcelona.

Montlleó2
Imatge del jaciment paleolític de Montlleó.
Noves descobertes al jaciment paleolític de Montlleó

La campanya d'excavacions al jaciment prehistòric a l’aire lliure de Montlleó al terme de Prats i Sansor (Cerdanya) ha lliurat noves restes arqueològiques dels caçadors de cavalls d'ara fa uns 20.000 anys, en el que es consolida com un dels principals jaciments d’aquesta època descoberts recentment al Pirineu oriental.Entre les troballes d'enguany destaquen, juntament amb les eines de pedra pròpies del període, una llar de foc, un penjoll aprofitant una urpa d’ós, un altre fet a partir d’una dent canina atròfica de cérvol i diversos penjolls afaiçonats sobre cargolins marins procedents de les costes de la Mediterrània, essent Montlleó el jaciment del paleolític superior que major varietat d’espècies de cargols marins perforats ha proporcionat fins ara a Catalunya. Finalment, a més, ha estat recuperat un crani gairebé sencer d’un gran herbívor que conserva l’arrencament de les banyes.

Els treballs es porten a terme des de l’any 2000 per un equip interdisciplinari del Seminari d'Estudis i Recerques Prehistòriques del Departament de Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia de la Universitat de Barcelona, sota la direcció dels Drs. Xavier Mangado i Josep Maria Fullola Pericot, i del director del Museu Cerdà de Puigcerdà, Sr. Oriol Mercadal.
Atesa la importància de les restes recuperades enguany, els treballs de recerca en el jaciment continuaran en el marc del projecte quadriennal de recerca en matèria d’arqueologia (2014-2017) titulat: “La conca mitjana i alta del Segre durant la prehistòria”, que compta amb el suport del Servei d’Arqueologia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.


Noves descobertes al jaciment paleolític de Montlleó
comentaris