FRANCESC CANOSA PRESENTA EL LLIBRE FUMAR-SE EL FRANQUISME A L'IEI

Fondarella, Torregrossa i Juneda van popularitzar els caliquenyos durant la postguerra

Tres caragoladores de caliquenyos de Fondarella participen en el programa Els Matins de TV3 per mostrar com era aquesta feina, que cada any es pot veure en la Mostra d'Oficis Antics de Fondarella.

La Teresa Lacasa, M. Rosa Torra, Pepita Capell i Ramona Pubill, veïnes de Fondarella, van participar el passat dimarts en el programa Els Matins de TV3, al costat de l'escriptor Francesc Canosa que presentava el seu llibre Fumar-se el franquisme, del que en son, protagonistes les caragoladores de caliquenyos del Pla d'Urgell.

L'escriptor, periodista i guionista recull en la seva obra les vivències relacionades amb aquest popular cigar que es va extendre durant la postguerra e les poblacions de Fondarella, Torregrossa, Juneda i Torres de Segre. El llibre, que ha comptat amb la col·laboració de la Diputació de Lleida, es presenta aquest dijous a dos quarts de vuit del vespre en l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI).

Les caragoladores de caliquenyos participen cada any en la Mostra d'Oficis Antics, que celebra a finals de la primavera, en el municipi de Fondarella.

Francesc Canosa recull una història d’estraperlo, por i astúcia, en què els límits de la legalitat es traspassen en nom de la supervivència. El caliquenyo s’erigeix així en el símbol d’una època en què tot s’hi val per poder tirar endavant. Una realitat insospitada que havia quedat a l’ombra del relat oficial fins ara: el caliquenyo, el cigar que va mantenir amb vida el camp català i que es fumava a tot Catalunya.

Comentaris