Galacticat 2024 desvela les seves primeres joies cinematogràfiques

l'11a edició del festival a Tàrrega anuncia els 10 curtmetratges que lideraran la secció oficial
Fotograma XI Galacticat
photo_camera Fotograma XI Galacticat

L’edició XI del Galacticat - Festival Internacional de Cinema de Tàrrega i Ponent està a punt d'arribar, i avui tenim el plaer de presentar-vos les primeres confirmacions de la secció oficial del festival. Entre el 24 i el 30 de juny, els assistents podran gaudir de 10 curtmetratges excepcionals als Cinemes Majèstic, el Teatre Ateneu i els carrers i places de Tàrrega.

Electra (República Txeca, 2024) - Estrena a Espanya

La directora Daria Kashcheeva ens porta aquesta joia a mig camí entre l’animació i la ciència-ficció. Electra ha format part de la secció oficial del Festival de Cannes i, a més, aquesta directora i guionista txeca va ser nominada pels Oscars l’any 2019 per la seva obra Daughter (2019).

En aquest curt, l’Electra recorda el seu 10è aniversari, barrejant records amb imaginació i somnis amagats. Aïllada en el seu món fantàstic ple de nines maquillades, parts del cos d'homes de plàstic, maduixes sucoses i eines de dentistes, construeix les seves pròpies relacions amb el seu cos i la seva sexualitat. Aprofundint cada vegada més en els seus records d'infància, experimenta de nou rebel·lió contra la seva mare i sentiments oposats pel seu pare. Electra ha de passar pels records més dolorosos per deixar sortir els seus sentiments reprimits. Al final, està disposada a revelar el que realment va passar durant el seu desè aniversari.

Sarcum (Espanya, 2024) - Estrena Mundial

La primera confirmació catalana per aquesta edició és Sarcum, del director Ignacio Malagón, el qual presentarà al Galacticat 2024 aquest curtmetratge de ciència ficció.

L’obra ens explica la història de l’Antonio, un escriptor en plena crisi, que decideix contractar els serveis de Sarcum Solutions, una empresa tecnològica que es dedica a facilitar una tasca que a Antonio li és molt difícil realitzar per si mateix. La càpsula que li instal·len a casa, però, fallarà i començaran els problemes. Ara l’Antonio, es pregunta si ha estat una bona idea ficar-s’hi aquí... Però potser ja és massa tard

What happened to you (Estats Units, 2023) - Estrena Espanya

Des de fa dues edicions, el Galacticat ha fet una aposta pels curtmetratges documentals. Avui us presentem el primer de la secció oficial: What Happened To You, dirigit per Alec Goldberg, el qual explica la història de dos amics que, actualment es dediquen a fer de còmics d’stand-up, però que han passat una infància complicada.

Donde no habite el olvido (Espanya, 2023) - Estrena Catalunya

Un dels projectes més especials que veurem en aquesta edició és el documental de la fotògrafa María Clauss, la qual va guanyar el Premio Internacional Luís Valtueña de Médicos del Mundo gràcies a Donde habite el olvido, una obra on es volen fer visibles els espais de repressió i les històries dels qui la van patir arrel de la Guerra Civil espanyola.

It's fine (Rússia, 2024) - Estrena Espanya

Poques vegades un somriure pot transmetre tant terror, el terror de ser observat constantment per un ull gegant que t’obliga a mantenir un rictus nerviós inclús davant la teva parella. Alla Eliseeva dirigeix aquest curtmetratge amb un potent component de denúncia davant els sistemes polítics autoritaris i controladors.

The Baggage (Iran, 2024) - Estrena Mundial

Com sempre, al Galacticat ens agrada mirar al circuit internacional per portar-vos cinema d'arreu del món. Per això avui us presentem The Baggage, un curtmetratge de la directora iraniana Hasti Hosseini.
Explica la història de la Soheyla, una dona que escapa d'una ciutat controlada pel fanatisme religiós. És mare soltera i ha de fugir del seu pare, que la vol matar a ella i al seu fill, al qual amaga dins d'un armari quan dorm. El nen es desperta, però en sortir de l'armari veu que es troba enmig d'un desert ple d'homes monstruosos.

Thirteenth Night (Xina, 2023) - Estrena Espanya

Sens dubte estem davant de la proposta més trencadora a nivell audiovisual d’aquesta primera selecció de curtmetratges. Obra de la directora xinesa Xiaowen Song, aquest curt basa la seva força visual en la representació gràfica de les veus dels seus protagonistes. 

Ones, formes i figures ens transporten a una fosca narrativa on, després de rebre una trucada del seu difunt promès, una presència desconeguda comença a pertorbar la vida de la Xiaoxue.

Nezumikozō Jirokichi (Japó, 2023) - Estrena Espanya

Aquesta joia d'animació la recomanem especialment als seguidors del cinema japonès. Darrere de Nezumikozō Jirokichi hi ha la ment del gran Shigeyuki Hayashi, més conegut com a Rintarō, un dels creadors del clàssic Astroboy (1963) i un pioner de l'animació al Japó. En aquest cas ens porta la història del bandoler Nezumikozō, un Robin Hood de l'època samurai que es dedicava a robar als rics per donar-ho als pobres

Valentín, 1989 (Espanya, 2023) Estrena Catalunya

Un Galacticat no seria el mateix sense una bona collita de curtmetratges de terror. Aquí us en portem un de bo: Valentín, 1989, obra del director David Hebrero. 

L’Isabel descobreix que la seva mare ha desaparegut misteriosament i que avui, Dia de Sant Valentí, la seva adolescència acabarà bruscament. Ha d'assumir el rol de protectora dels seus dos germans petits i, a més, el seu pare, al qual ella mateixa havia fet fora de casa, torna aprofitant la marxa de la seva mare.

El reemplazo (Espanya, 2023) - Estrena Catalunya

Acabem amb una distòpia dirigida per Alberto Ortega. El qual ens situa en un futur no gaire llunyà on els humans es jubilen abans dels 40 anys. Què faríem amb les més de 350.000 hores lliures que ens queden per viure? Són els éssers humans biològicament capaços de gaudir de la vida sense lluitar per la seva supervivència?

Pel Nicolás, un d'aquests joves jubilats, la vida sense esforç ja no té sentit. No ha sortit de casa durant anys, no veu a ningú excepte la seva dona, i ha coquetejat amb la idea del suïcidi. Preocupada, la seva dona ha contractat un assistent emocional (AN-534) per vigilar-lo dia i nit mentre ella treballa. Però la ment desordenada de Nicolás aviat transforma l'assistent en un enemic.

Amb aquestes primeres confirmacions, Galacticat promet una edició plena de descobertes cinematogràfiques que desafien els límits de la narrativa, l'art visual i el gènere.

Preneu nota de les vostres preferències i prepareu-vos per una experiència cinematogràfica inoblidable.

Més info: www.galacticat.cat

Comentaris