El Consell de Direcció Territorial de l’Administració de la Generalitat a la vegueria de Lleida, integrat pels directors i directores dels serveis territorials dels departaments de la Generalitat sota la coordinació de la delegada del Govern, Montse Bergés, s’havia reunit ahir a l’Urgell, a la seu del Consell Comarcal, en la que va estar la primera de les sessions de l’ens que se'n van celebrar fora de la ciutat de Lleida. Aquesta descentralització s’anirà repetint arreu del territori en les reunions següents, que tenen una periodicitat mensual. En el Consell de Direcció es posen en comú i es fa seguiment de les diferents actuacions que du a terme o que té previst de realitzar el Govern al territori a través dels diferents departaments.
Abans d’aquesta sessió, Montse Bergés i les direccions dels serveis territorials haurien mantingut una reunió amb l’equip de govern del consell comarcal de l’Urgell, encapçalat pel seu president, José Luis Marín, per tractar de diferents qüestions relacionades amb l’acció del Govern català a la comarca. Entre aquestes destacaria l'Hospital d'Atenció Intermèdia de Tàrrega, considerat prioritari per a la comarca, el projecte del qual es començaria a redactar enguany. També s’ha tractat del sistema de recollida d’escombraries porta a porta, que, després d’una prova pilot parcial al polígon Riambau de Tàrrega, es preveuria ampliar aviat el sistema a la resta de polígons de la ciutat, al mercat setmanal dels dilluns, a l’hostaleria i el comerç i, a la tardor, a tota la ciutadania del municipi. La intenció és que la recollida d’escombraries porta a porta arribi a altres municipis de la comarca fins a completar-ne el desplegament l’any vinent. Altres assumptes haurien estat les obres de construcció de la nova estació d’autobusos a la capital de l’Urgell, davant de l’estació de tren, i les necessitats d’habitatge que presenten els municipis, que dificulta el repoblament en l’entorn rural.
Visita l’exposició itinerant ‘Guillem Viladot i els creadors de Ponent’ i al refugi antiaeri de Santa Maria, a Agramunt
Posteriorment, el Consell de Direcció hauria visitat l’exposició itinerant ‘Guillem Viladot i els creadors de Ponent’, a la Fundació Guillem Viladot-Lo Pardal, a Agramunt, acompanyat per l’alcaldessa, Sílvia Fernández, i el president del Consell Comarcal de l’Urgell. Es tractaria d’una mostra d’una cinquantena d’obres que dona a conèixer les relacions que va establir Viladot amb diversos creadors de Ponent, com ara Albert Coma Estadella, Leandre Cristòfol, Daniel Gelabert, Josep Guinovart, Manuel de Pedrolo, Josep Iglésias del Marquet, Lluís Trepat i Josep Vallverdú. L’exposició, produïda per la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran i comissariada per Pau Minguet, director de Lo Pardal, va ser inaugurada el setembre del 2022 amb motiu de la commemoració del naixement de l’artista agramuntí. Des de llavors haurien anat passant pels museus Comarcal Tàrrega-Urgell, de Cervera, de Lleida, de la Noguera i l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, fins a finalitzar el seu recorregut a Agramunt.
També a Agramunt, la delegada i els directors i directores dels serveis territorials han visitat el refugi antiaeri de Santa Maria, un espai de memòria singular a tot Catalunya, perquè és l’únic refugi que s’ha museïtzat, concretament amb una exposició permanent, dividida en set espais, que documenten la vida quotidiana de la població abans de la Guerra Civil espanyola, els bombardejos a partir de l’abril del 1938 i les víctimes, i la destrucció i la reconstrucció d’Agramunt. El refugi antiaeri de Santa Maria forma part dels Espais de Memòria del Memorial Democràtic, una xarxa que inclou espais, vestigis, centres d’interpretació i itineraris que recuperen la memòria, la lluita i els conflictes per aconseguir els drets i llibertats democràtiques, des de la proclamació de la Segona República fins a la transició democràtica.