La història i el present de la indústria de l’oli d’oliva, al curs d’estiu de la UdL a les Borges

L’Espai Macià de les Borges acollirà del 9 al 12 de juliol un nou curs d’Estiu de la UdL: “La indústria de l’oli d’oliva: història i present”, que es desenvoluparà en dotze sessions i inclourà una visita guiada a l’equipament cultural.

Del Republicanisme a l'Independentisme
photo_camera Curs d'Estiu de la UdL, Del Republicanisme a l'Independentisme, a l'Espai Macià.

L’Espai Macià de les Borges acollirà del 9 al 12 de juliol un nou curs d’estiu de la Universitat de Lleida: La indústria de l’oli d’oliva: història i present, que es desenvoluparà en dotze sessions i inclourà una visita guiada a l’equipament cultural.

El curs, que estarà coordinat pel professor del Departament d’Història de la UdL, Marc Macià, farà balanç de la història de la indústria de l’oli a Catalunya, posant especial interès en les Garrigues, i oferirà una visió actual del sector. S’explorarà la indústria des de les vessants del patrimoni, la història, el turisme o la gastronomia, tot relacionant passat, present i futur del cultiu de l’olivera.

El curs comptarà amb 13 docents procedents del món universitari i experts i estudiosos del sector de l’oli a casa nostra, la inscripció val 35 euros i tindrà una durada de 25 hores lectives. Aquest any, disposa de 45 places adreçades a tothom que estigui interessat en el sector de l’oli d’oliva, des de petits productors a guies turístics o representants d’institucions i empreses, i al públic en general, ja que les sessions tindran un volgut caràcter de divulgació. 

Aquest segon curs d’estiu, compta amb el patrocini de l’Ajuntament de les Borges, el Consell Social de la UdL, la Diputació de Lleida i l’IEI, a més de tenir la col·laboració de l’Espai Macià, l’Ajuntament de la Granadella i el Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya, el Centre d’Estudis de les Garrigues i la Cooperativa de Sant Isidre.

Programa del curs d’estiu de la UdL a les Borges Blanques

La indústria de l’oli d’oliva: història i present

Dijous, 9 de juliol

16.00-18.00 h. Lliçó inaugural: “Història de la indústria de l’oli a Catalunya”, a càrrec de Ramon Ramon.

18.15-20.30 h. Visita guiada a l’Espai Macià, amb Josep Segura i Núria Pijoan.

Divendres, 10 de juliol

09.00-11.00 h. Els orígens de l’olivera, amb Daniel López-Reyes.

11.00-13.00 h. Resseguint les petjades de l’agricultura islàmica medieval en l’actual territori de les Garrigues, amb Jesús Brufal.

16.00-18.00 h. Cent anys de cooperativisme: Sant Isidre de les Borges, a càrrec de Marc Macià.

18.00-20.30 h. Visita i tast d’olis a la Cooperativa Sant Isidre de les Borges, amb Roser Vila.

Dissabte, 11 de juliol

09.00-10.15 h. Història de la indústria de l’oli a les Garrigues, a càrrec de Marc Macià.

10.30-12.00 h. L’aprofitament de l’aigua a les Garrigues, amb Eduard Trepat.

12.15-13.15 h. Les construccions de pedra seca i la indústria olivarera, a càrrec de Mateu Esquerda i Josep Preixens.

16.00-18.00 h. L’oleoturisme: una proposta turística, per Ariadna Boixader.

18.00-20.30 h. Visita i tast d’olis al Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya (la Granadella), a càrrec d’Ariadna Boixader.

Diumenge, 12 de juliol

09.00-11.00 h. Cooperativisme i indústria de l’oli, per Yolanda Montegut.

11.30-13.30 h. Lliçó de clausura: “Olis d’oliva: tradicions i modernitat”, a càrrec de Jesús Contreras.

Comentaris