La innovació arriba a la literatura infantil: el primer conte il·lustrat en català creat amb intel·ligència artificial

Territoris presenta el primer conte Il·lustrat en català realitzat amb intel·ligència artificial. L'autor del conte, Robert Garcia, soci fundador de Plandora Continguts i Territoris, ha utilitzat eines d'Intel·ligència artificial com Chat GPT i Midjourney per a la pluja d'idees i la generació d'imatges, però el treball intel·lectual ha estat clau en la generació de prompts per crear l'obra.
Imatge del conte il·lustrat "La nena de les estrelles"
photo_camera Imatge del conte il·lustrat "La nena de les estrelles"

Robert Garcia Sisteró, enginyer tècnic en informàtica i màster en cinema i televisió és l'autor principal de "La nena de les estrelles" amb la col·laboració de Joel Salazar. El projecte  s'ha desenvolupat al llarg de tres mesos, i el resultat és un conte il·lustrat màgic i ple d'ensenyances que captivarà als més petits i també als adults.

Plandora Continguts, la productora responsable de l'edició del conte, ha treballat estretament amb Territoris per aconseguir un acabat espectacular en la creació del conte, que combina tecnologia i art manual per donar vida als personatges i als escenaris.

Amb aquest projecte, Territoris s'ha consolidat com una empresa innovadora i capdavantera en la creació de continguts. El conte il·lustrat de "La nena de les estrelles" és un pas més en la seva missió de crear continguts creatius, atractius i educatius per a totes les edats.

Així, els lectors poden descarregar per un temps limitat i de manera gratuïta la versió digital en PDF a través del lloc web del projecte, www.lanenadelesestrelles.cat, i també podran adquirir la versió en paper a partir de la setmana vinent. A més, a través del lloc web, es podrà trobar en breu informació detallada sobre el procés creatiu i el treball que s'ha dut a terme per a la creació del conte.

Hem pogut entrevistar al nostre company Robert Garcia per a conèixer més detalls.

Com va sorgir la idea de crear un conte il·lustrat amb Intel·ligència Artificial?

La idea va sorgir del desig de crear una història única i captivadora per a la meva filla i per a altres nens i nenes, així com mares i pares que vulguin compartir-la. Vaig pensar que la IA podia ser una eina molt útil per aconseguir-ho i vaig decidir explorar aquesta possibilitat.

Com ha estat la col·laboració amb Joel Salazar?

Ha estat una experiència molt enriquidora. El Joel és un estudiant en pràctiques molt talentós i hem treballat molt bé junts. Ha aportat moltes idees i junts hem fet un gran treball en la generació de prompts per a les imatges i també per la pluja d'idees i la creació de la història final amb Chat GPT.

Què és un prompt i per què és tan important en la creació d'imatges amb Intel·ligència Artificial?

Un prompt és una paraula o frase que serveix com a guia per a la generació d'imatges amb Intel·ligència Artificial. És important perquè un prompt adequat pot determinar la qualitat de la imatge generada i el seu nivell de coherència amb la història. El prompt engineering és una tasca crucial en el desenvolupament d'Intel·ligència Artificial, ja que requereix de molta creativitat i comprensió del context per poder generar prompts adequats que donin lloc a imatges coherents i atractives.

Com descriuries el procés creatiu de l'obra?

El procés ha estat molt interessant i, al mateix temps, desafiador. La combinació de tecnologia i art manual ha estat clau per a la creació d'aquest conte. Hem utilitzat la IA per generar la història i les imatges, però el treball intel·lectual humà ha estat essencial per donar vida als personatges i als escenaris. Ha estat una barreja única de coneixement, art i ciència.

Com descriuries els personatges del conte?

Els personatges són una part fonamental de la història i els hem dissenyat amb molta cura. La protagonista és una nena valenta i curiosa, amb moltes ganes d'aprendre. Els altres personatges també són molt importants i han estat creats per enriquir la història i fer-la més interessant per als nens.

Quina ha estat la teva principal motivació per crear aquesta obra?

La meva principal motivació ha estat el meu amor cap a la meva filla i el desig de crear una història màgica i emocionant per a ella i per a altres infants. També he volgut explorar les possibilitats de la IA en la creació d'obres artístiques i aquesta ha estat una oportunitat excel·lent per a fer-ho.

Com descriuries la importància de la IA en la creació d'aquest conte?

La IA ha estat una eina molt útil per a la creació d'aquest conte. Ens ha ajudat a generar la història i les imatges i ens ha permès experimentar amb noves formes de creació artística. No obstant, és important destacar que el treball manual i la creativitat han estat clau per donar vida als personatges i als escenaris.

Què va ser el més difícil durant la creació d'aquest conte il·lustrat?

Sens dubte, el més difícil va ser trobar la manera de crear una història única i emocionant. Vam voler que fos una història que no només captivés als nens, sinó també als adults. Això va implicar molta planificació i ideació per part del nostre equip, així com la col·laboració amb les eines d'intel·ligència artificial per aportar noves idees.

Quina va ser la part més difícil en la creació dels prompts per a la generació d'imatges amb Midjourney?

La part més difícil va ser assegurar-nos que els prompts generessin imatges coherents i corresponents a la història. No només havíem de tenir en compte les descripcions textuals, sinó també la interpretació subjectiva de les mateixes i la seva adaptació a les limitacions tècniques de la Intel·ligència Artificial. Això va requerir de moltes proves i ajustos per aconseguir la millor coherència i qualitat en les imatges generades.

Com ha estat treballar amb l'eina d'intel·ligència artificial Chat GPT per generar la història del conte?

Doncs una experiència molt interessant i fascinant. Chat GPT és una eina molt útil per a la generació d'històries però les possibilitats que ens ofereix són infinites. Ens va proporcionar moltes idees noves i amb diferents perspectives que vam poder utilitzar per donar vida als personatges i als escenaris del conte. Va ser una gran ajuda en el procés creatiu.

Com creus que aquest conte il·lustrat pot influir en el futur de la creació artística?

Crec que aquest conte il·lustrat és un exemple de com la tecnologia pot ser una eina per a la creació artística. Les eines d'intel·ligència artificial ens han permès generar idees noves i diferents perspectives que abans no haurien estat possibles. Així, crec que en el futur, les noves tecnologies seran cada vegada més importants en la creació artística, i els creadors podran utilitzar aquestes eines per crear obres úniques i fascinants.

Tens pensat realitzar més projectes amb intel·ligència artificial?

(Riu) Cada minut, cada hora i cada dia que passa se'm generen noves idees i coses per fer. De fet, ja tinc un altre conte al cap! El problema és la manca de temps que un té. Des de Plandora estem investigant com donar un gir en oferir serveis de continguts digitals sigui de l'àmbit que sigui. A curt plaç han de venir moltes coses increïbles i a un ritme esgarrifant que fa que no poguem assimilar tot el que hi ha, i tot el que vindrà. Però crec que l'era que vivim i que viurem és una de les més apassionants que hi hagut mai en la història de la tecnologia com quan ho va ser el naixement d'Internet als 90s. Però ara sembla que la corba té una forma exponencial...

Hi ha hagut molta controvèrsia aquests dies amb el tema de la intel·ligència artificial degut a la manca de transparència i potser de privacitat que alguna de les eines no ofereix. I d'altra banda, molts artistes i il·lustradors estan molestos ja que temen que ja no se'ls valorarà com abans. Què n'opines de tot plegat?

Cert. Aquests dies no paren de sortir missatges "apocal·líptics" als mitjans de comunicació i a Internet. Recomano que filtrem la informació i que l'agafem de fonts fiables. El tema de la privacitat i la seguretat sí que és cert que han d'establir protocols i unes regles més transparents, tot i que la gent es preocupa molt per la IA, però això no és nou. Cada dia milions de persones utilitzen el seu mòbil entrant a infinits llocs, utilitzant apps, fent servir els mapes, i un sensefi d'eines que utilitzen la IA i també les nostres dades. Ningú es llegeix la lletra petita d'empreses tant potents com les que usem el correu cada dia i les seves aplicacions al núvol. Sense ser alarmista ni dramàtic, fa anys que ja estem "controlats" i tot forma part del camí tecnològic al que ens està portant l'evolució humana.

Pel que fa al artistes, és un debat molt extens i seria molt interessant fer una taula rodona amb perfils diversos per escoltar i debatre la diversitat d'opinions. Crec que, esmentant altre cop l'evolució tecnològica de la humanitat, sempre hi han hagut moments de pànic pels diferents sectors: la revolució industrial, la ràdio, la TV, la imprempta, el vídeo, Internet, les plataformes d'streaming i ara la IA a l'abast de tothom. I les persones que estaven en un sector i es van veure o s'han vist desbancades per la tecnologia, s'han hagut de reinventar. I també han aparegut noves professions on sempre hi ha hagut cabuda per les persones ja que les màquines, almenys de moment, no es controlen soles. Parlava abans del prompt enginnering i com d'important és generar bons missatges perquè la IA ens dongui bons resultats. Això ja apunta a una nova proffessió.  Algú em deia: però si fer això que has fet tu ha de ser el més fàcil del món ja que la IA t'ho fa tot, on està el mèrit?
És relativament fàcil sí, però quan has trobat el prompt o els prompts que et permeten obtenir els resultats coherents i desitjats. Generar una imatge triga uns 40" però clar, és la imatge què tu vols? Nosaltres hem generat més d'un miler d'imatges amb Midjourney, però cal dir que hem estat en la fase de R+D que ens ha servit com a aprenentatge per a què futurs projectes surtin millor i més ràpid.

Citant a Charles Darwin: "No és el més fort de les espècies el que sobreviu, ni el més intel·ligent, sinó el que millor s'adapta al canvi".

Comentaris