Joan Garcia del Muro guanya el 34è Premi d'assaig Josep Vallverdú amb 'Good bye, veritat'

el guanyador del josep vallverdú acn portada
photo_camera El guanyador del Josep Vallverdú, Joan Garcia del Muro (esquerra) i el guanyador del Màrius, Torres Carles Morell, a l'Ajuntament de Lleida / Foto: Laura Cortés

Joan Garcia del Muro i Solans (Lleida, 1961) ha guanyat el 34è premi d'assaig Josep Vallverdú amb l'obra 'Good Bye, veritat'. Aquest filòsof i professor és un dels assagistes més guardonats en literatura catalana. L'últim guardó el va rebre l'any passat: el premi Joan Fuster d'assaig 2016 amb 'Soldats del no-res', una aproximació a la figura dels joves europeus que s'incorporen a les files de Daesh o Estat Islàmic. Garcia del Muro s'ha mostrat agraït pel Josep Vallverdú i ha explicat que l'obra premiada reflexiona sobre la postveritat, "una paraula molt utilitzada però poc analitzada", diu.

El poeta Carles Morell rep el Premi Màrius Torres amb 'Disponibilitat'

Per la seva banda, el poeta Carles Morell Alsina (Artés -Bages-, 1992) s'ha fet amb el 22è premi de poesia Màrius Torres amb 'Disponibilitat'. Aquesta obra, explica l'autor, parla de la disponibilitat com un estat mental i d'acollida, i afegeix que es tracta de poemes independents escrits entre el gener i el maig d'aquest 2017. Tot i la seva joventut, aquest graduat en filologia catalana, ha publicat ja tres llibres de poesia i ha guanyat el 50è premi Amadeu Oller. Els premis literaris es lliuraran aquest divendres a la nit en una gala a l'Auditori Municipal Enric Granados de Lleida.

El lliurament dels premis tindrà lloc a les set de la tarda en una cerimònia a l'Auditori Municipal Enric Granados, on els guanyadors rebran la peça Llibertinella, creada per l'artista Tonet Amorós l'any 2004. La vetllada estarà conduïda pel periodista i escriptor Martí Gironell i comptarà amb una tertúlia literària amb els guardonats i l'espectacle 'Elles, que l'acompanyaren tant. Màrius Torres en femení plural'. La peça vol ser un homenatge a l'il·lustre poeta lleidatà, enguany que es commemoren 75 anys de la seva mort, efemèride que Lleida recorda amb l'Any Màrius Torres. 

Els premis literaris es lliuraran aquest divendres en una gala a l'Auditori Municipal Enric Granados de Lleida

Els jurats estan formats per destacades personalitats del món literari català. En el del Josep Vallverdú hi figuren Salvador Giner, Josep M. Sala-Valldaura, Elena Casacuberta, Teresa Iribarren i Màrius Serra. Els tres últims s'incorporen enguany després que els seus predecessors, Cristina Pujades, Lluïsa Julià i Xavier Antich, haguessin complert el termini màxim de cinc anys que estableixen les bases per als membres del jurat. Per la seva part, el jurat del Premi de poesia Màrius Torres està format per Eduard Sanahuja, Xavier Macià, Josefa Contijoch, Cèlia Sànchez- Mustich i Jordi Marrugat.

El 34è Premi d’assaig Josep Vallverdú està dotat amb 9.000 euros i el 22è Màrius Torres de Poesia, amb 6.000 euros. El finançament és al 50% entre les dues institucions convocants, l'Ajuntament de Lleida i la Diputació de Lleida, a través de la Fundació Pública Institut d'Estudis Ilerdencs. A més, les obres guardonades podran ser publicades per Pagès Editors. Mig centenar d'autors d'arreu de Catalunya optaven enguany als Premis Literaris, quaranta d'ells ho feien concursant en el 22è premi de poesia Màrius Torres i deu en el 34è premi d'assaig Josep Vallverdú.

comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement