23.10.2021 |
Territoris.cat

L'alcalde de les Borges desencalla el projecte per l’Arxiu Comarcal de les Garrigues

L’alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, ha aconseguit desencallar el projecte per construir l’Arxiu Comarcal de les Garrigues, desprès de més de dos anys de gestions amb la conselleria de Cultura.

Reunió Mir - Mascarell per desencallar  l'Arxiu Comarcal de les Garrigues (01-04-2015)
Reunió Mir - Mascarell per desencallar l'Arxiu Comarcal de les Garrigues.
L'alcalde de les Borges desencalla el projecte per l’Arxiu Comarcal de les Garrigues

L’alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, ha aconseguit finalment desencallar el projecte per construir l’Arxiu Comarcal de les Garrigues, desprès de més de dos anys d’haver intensificat les gestions amb la conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i d’una reunió l’estiu passat amb la de Presidència, juntament amb representants del Consell Comarcal. Així, el passat 4 de març, el Parlament català va aprovar les lleis de pressupostos 2015 de la Generalitat, amb una esmena que incorporava una partida econòmica oberta per executar-lo.

En aquest sentit, cal destacar la reunió celebrada aquest dilluns al vespre a la Floresta d’Enric Mir amb el conseller Ferran Mascarell, on es va acordar iniciar els treballs conjunts properament per decidir el projecte definitiu més adient per a construir l’Arxiu, que podria tenir un cost entre 1,5 i 2 milions d’euros.

L’alcalde borgenc ha declarat com a Equip de Govern ens sentim molt satisfets d’haver obtingut el suport del Parlament i de la Generalitat per a desencallar definitivament el projecte de construcció de l’Arxiu Comarcal de les Garrigues, ja que aquesta era una de les peticions importants a resoldre, per a tornar a encapçalar la candidatura de CiU a les Borges Blanques.

Les Borges és una de les dues úniques capitals de comarca catalanes sense Arxiu Comarcal, pel que no poden preservar i centralitzar tota la documentació històrica i institucional de valor, garantint-ne el llegat en òptimes condicions.

Aquesta reivindicació es remunta als tràmits iniciats a finals de l’any 2003, amb l’exalcaldessa Carme Benet al capdavant del consistori borgenc, quan es va aprovar la cessió del solar que actualment ocupa el Centre d’Empreses Innovadores de les Borges Blanques. Però amb l’arribada del Govern Tripartit a la Generalitat l’any 2004, el projecte va quedar aturat. Desprès del canvi de Govern municipal a les Borges, pel retorn de Miquel Àngel Estradé a l’alcaldia, es va encarregar un nou projecte per a ubicar-lo al solar de l’antic escorxador de l’Avinguda Jaume I, però les dificultats per a obtenir el finançament necessari per a executar-lo el van tornar a paralitzar, fins ara que s’ha tornat a reprendre.

L'alcalde de les Borges desencalla el projecte per l’Arxiu Comarcal de les Garrigues
comentaris