L'enigma Parrot obre una nova via de recerca històrica de Mollerussa

Felip Gallart i Vicent Lladonosa deixen al descobert el mite del Jaume Banqué, conegut com a Parrot, la llegenda de bandoler, alcalde o terratinent.

Gallart, i Lladonosa dediquen la seva obra de L'enigma Parrot.
photo_camera Gallart, i Lladonosa dediquen la seva obra de L'enigma Parrot.

Jaume Banqué Bas, el Parrot, en realitat va ser alcalde de Mollerussa? Va ser un bandoler despietat? Perquè el van executar? Una revenja?; aquests han estat alguns dels enigmes que Felip Gallart i Vicent Lladonosa han intentat desvetllar en el seu treball de recerca L'enigma Parrot, un llibre que es va presentar aquest dimecres, en el marc de les Festes de Sant Isidori.

Segons els autors es tracta d'un llibre sense final, una publicació inusual, ja que ofereix al lector tota la biografia i documentació que han utilitzat en la recerca. Gallart va explicar que en realitat, l'interès en el personatge el va empènyer a profunditzar en la història i els arxius de Mollerussa per esbrinar qui va ser en realitat Parrot. Amb tota la documentació que va trobar, amb la col·laboració de Lladonosa, la van presentar a l'alcalde de Mollerussa Marc Solsona, per tal de dipositar-la en el seu arxiu, i va ser el mateix Solsona el que va creure que aquella recerca s'havia de publicar, i d'aquí va néixer el projecte.

Una iniciativa en la qual també hi va creure Lluís Pagés, al qui s'ha atorgat aquest any la Creu de Sant Jordi, acceptant la publicació del llibre.

Lladonosa per la seva banda va assegurar que es tracta d'un treball obert, que no té un desenllaç, i amb moltes incògnites, que poden obrir altres línies de treball i estudi sobre el personatge del Parrot.

Per la seva banda, Marc Solsona va assegurar que la seva voluntat era la de poder posar ordre a una part de la història de Mollerussa.

Jaume Banqué Bas, conegut com lo Parrot, és un dels personatges més populars i interessants de la història de Mollerussa i de la seva comarca i alhora un dels més desconeguts. El 7 de novembre de 1846 és afusellat a Lleida acusat de ser el més gran encobridor i protector de lladres i de dirigir una extensa xarxa de malfactors amb ramificacions a la majoria de pobles de la plana de Lleida. Lo Parrot de Mollerussa podria no tenir res a veure amb el delicte que el va dur a la seva dissortada fi i, de retruc, la resta d’executats ho podien haver estat de forma injusta. El cas Parrot és ple d’incongruències, de falsificacions i de tèrbols interessos. Hi podria haver un terrible complot d’abast estatal. Un vel de misteri cobreix encara tota aquella història.

Comentaris