27.06.2022 |
Territoris.cat

UNA INICIATIVA DE L'EDITORIAL DEVIR QUE HA POPULARITZAT VERBÀLIA EL 2011 I ENIGMÀRIUS EL 2013

Màrius Serra i Oriol Comes proposen la millora del coneixement lingüístic amb els jocs de taula Verbàlia

Segons Màrius Serra, els jocs verbívors han creat un estil, tant si són formals com els de la capsa de jocs Verbàlia com si són enigmes semàntics, a la manera de l’Enigmàrius.

La presentació del jocs de taula de la col·lecció  DO Verbàlia de la editora Devir.
La presentació del jocs de taula de la col·lecció DO Verbàlia de la editora Devir.
Màrius Serra i Oriol Comes proposen la millora del coneixement lingüístic amb els jocs de taula Verbàlia

Després de la bona acollida dels jocs de taula Verbàlia i Enigmàrius, sorgits de l'enginy de Màrius Serra i Oriol Comas, l'editorial Devir ha decidit crear la Denominació d'Origen (DO) Verbàlia, una proposta de quatre noves varietats de jocs verbals, que es presenten en un format atractiu, tant pel que fa al disseny com al nom dels mateixos. D'una banda els jocs, de daus i cartes es presenten en uns pots amb un disseny acurat i engrescador, i pel que fa als noms s'han batejat com Sisset, Setsis, Vuitquatre i Vuitdeu.

El fet que la presentació dels jocs emuli els tradicionals pots de cuina, ha motivat, que els experts que han fet, podríem dir l'auditoria, de la proposta, com si es tractés d'un menú gastronòmic. Així doncs, l'aperitiu partiria del Vuitquatre, un suggeriment per a jugadors de morro fi, que hauran de tallar els diversos ingredients a dauets i triar en cada moment quants se’n serveixen, ben combinats.

D’entrant, el Sisset, joc exquisit de doble cocció. Vol foc lent mentre els jugadors fan créixer les columnes de cartes al xup-xup, lletra a lletra. Però quan algú manifesta el desig d’endur-se una columna al plat, els fogons van a tot gas i la resta de comensals pot intentar afegir una lletra més al foc perquè aquell mot quedi sobtat i el rival en surti ben escaldat.

De segon, un Vuitdeu, joc d’interrogants farcits. L’art de farcir un mot d’amagat amb vuit o deu lletres requereix paciència a l’hora de preparar-lo i perícia per endevinar-ne els secrets lletra a lletra, degustar-lo i deglutir-lo.

Per acabar, un Setsis, joc ideal per postres. D’entrada, cal batre els daus en fred, i per facilitar que les síl·labes lliguin bé hi podem afegir alguna cantarella.

Segons Màrius Serra, després de tants anys ens hem adonat que els jocs verbívors han creat un estil, tant si són formals com els de la capsa de jocs Verbàlia com si són enigmes semàntics, a la manera de l’Enigmàrius. Per això hem pensat que la millor manera de comunicar aquest estil era acollint-nos al llenguatge dels productes de la terra. La D.O. Verbàlia garanteix l’origen i la qualitat dels jocs, elaborats a partir d’unes pràctiques establertes prèviament.

editar jocs de taula en català és un acte de justícia amb la societat catalana.

Per la seva banda Oriol Comas explica, que els quatre nous jocs D.O. Verbàlia són jocs independents que caben a qualsevol bossa i que es poden dur a tot arreu. Són quatre noves maneres de jugar al país de Verbàlia, quatre nous jocs amb regles molt simples, que barregen en les proporcions adequades sort, estratègia de joc i coneixement de la llengua.

Devir Iberia és l’editora dels nous jocs de taula, una empresa present a Brasil, Portugal, Estats Units, Mèxic, Xile i Espanya, que té la voluntat de seleccionar els millors jocs del món, editar-los i posar-los a disposició de tots els tipus de jugadors. El director de Devir Joaquim Dorca, assegura que editar jocs de taula en català és un acte de justícia amb la societat catalana.

Màrius Serra i Oriol Comes proposen la millora del coneixement lingüístic amb els jocs de taula Verbàlia
comentaris