08.12.2022 |

Mollerussa acull de nou el Saló del Llibre Infantil i Juvenil que explora l’aventura com a eix temàtic

La 29a edició comptarà amb una exposició  de 3000 m2 amb més de 4.500 volums  i adreçats tots ells a menors de 16 anys.

Saló del Llibre de Mollerussa
El conseller de Cultura va agrair a Mollerussa la convicció d'acollir el Saló del Llibre Infantil i Juvenil de Catalunya
Mollerussa acull de nou el Saló del Llibre Infantil i Juvenil que explora l’aventura com a eix temàtic

El XXIX Saló del Llibre Infantil i Juvenil de Catalunya, que se celebrarà al Pavelló Firal de Mollerussa del 23 d’abril al 3 de maig de 2013, tindrà enguany com a eix temàtic els llibres d’aventures, que seran els protagonistes de l’exposició monogràfica «De cap a l’aventura», segons han explicat aquest matí el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, i la presidenta del Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (Clijcat), Reina Duarte, en una roda de premsa que s’ha fet aquest matí al Palau Marc, seu de la conselleria de Cultura.

El conseller de Cultura ha convidat a la ciutadania a visitar els 3000 metres quadrats d’exposició i ha agraït a Mollerussa la convicció en acollir-lo ja que “ és una d’aquelles centralitats que Catalunya ha de tenir en el conjunt del territori. Mascarell ha indicat que “potser va ser arriscat en el seu inici traslladar la seu fa 11 anys a Mollerussa però ara és exitós perquè s’ha convertit en un referent, fins i tot a nivell europeu”. Per la seva part, l’alcalde de Mollerussa ha explicat que “per nosaltres apostar pel món de la literatura infantil i juvenil és estratègic i prioritari i volem seguir invertint-hi perquè els infants i els joves són el futur del nostre país”. Reina Duarte, que ha indicat que al saló hi ha 17  editorials representades a més de ser-hi presents escriptors i il·lustradors, mestres i bibliotecaris, “ és una oportunitat per retornar a la societat tot aquest coneixement perquè els nens i nenes el puguin utilitzar en un futur”. La presidenta del Clijcat ha dit també que l’índex de lectura en infants i joves ha pujat considerablement i que un 100% es declara lector habitual en els diferents formats que també inclou les noves tecnologies.

El Saló també retrà homenatge a la poetessa Joana Raspall que aquest mes de juliol celebrarà el seu 100 aniversari, així doncs,  es podrà veure la mostra «Escaleta de versos. Joana Raspall, graó a graó», elaborada pel ClijCAT i que estarà acompanyada per l’exposició d’il·lustracions originals «L’àvia feliç. Poemes de la Joana Raspall» on 38 il·lustradors presenten la seva interpretació gràfica de diferents poemes de l’autora, extrets dels seus llibres Com el plomissol i Escaleta de versos. Aquest exposició d’il·lustració té el segell del conegut il·lustrador Ignasi Blanch que l’ha coordinat.

Enguany l’Associació Catalana d’Amics de Miquel Martí i Pol commemora el desè aniversari de la mort del poeta i el Saló ha programat la presentació d’una experiència sobre la seva obra, duta a terme a l’escola en vida del poeta, que ell mateix va definir com «una experiència única, potser irrepetible»

En el marc del Saló també hi haurà les exposicions: «Selecció millors llibres del 2012» i «Novetats editorials». En aquesta última hi participen una desena d’editorials catalanes que exposen les millors obres del seu fons i les novetats de l’any.

Durant els dies laborables els escolars de primària podran conèixer escriptors i il·lustradors de literatura infantil i juvenil: Valentí Gubinas, Jaume Copons, Òscar Julve, Lluís Farré i Pere Marti. Els més petits gaudiran amb els contes del conegut narrador Albert Estengre i els adolescents coneixeran l’Ernest Codina i en Roger Carandell, autors del llibre oficial Adolescents.cat, una web amb més de 140.000 usuaris per mes on a part dels redactors hi ha també experts amb psicologia per respondre millor les preguntes dels adolescents.

El Saló, promogut pel Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (ClijCAT) i organitzat conjuntament amb l’Ajuntament de Mollerussa,  que és el més gran d’aquestes característiques de l’Estat espanyol i l’únic del Països Catalans, comptarà enguany amb un volum aproximat de 4.500 llibres adreçats tots ells a menors de 16 anys.

La previsió és que l’assistència d’infants i joves a través de les visites escolars guiades sigui serà similar a la dels anys anteriors. Precisament, el passat dia 3 es va obrir el període d’inscripcions per a les escoles que podran demanar cita fins al dia 15 d’aquest mes.  Cal recordar que 2012 van visitar el Saló prop d’10.000 persones, d’aquestes 2.600 eren infants i joves acompanyats dels seus mestres.

Així mateix, el Saló del Llibre compta també amb un seguit d’activitats paral·leles,  que enguany tindran com a una de les protagonistes la porqueta Peppa Pig, que explicarà contes als petits, l’espectacle de titelles de la companyia Marduix «Meitat tu, meitat jo» basat en poemes de la Joana Raspall així com diferents tallers i espectacles d’animació. També comptarà també cada dia amb sessions d’hora del conte obertes al públic en general i al cap de setmana hi haurà venda de llibres a càrrec de la Llibreria Dalmases de Mollerussa.

El certamen serà utilitzat en horari lectiu pels centres escolars, mentre que la resta d’horari i els caps de setmana estarà obert al públic en general. Els horaris són de dilluns a divendres de 9 a 13 i de 15 a 20 hores i els dissabtes i diumenges d’11 a 14 i de 16 a 20 hores.

Mollerussa acull de nou el Saló del Llibre Infantil i Juvenil que explora l’aventura com a eix temàtic