El pròxim 18 d’abril, Divendres de la Santa Passió, a dos quarts de nou del vespre, els Armats de la Sang iniciaran el recorregut de la Processó del Sant Enterrament que els durà a recórrer la ciutat de Lleida, des del davant de l’estació d’autobusos fins a l’Església de la Sang. Els acompanyaran els músics de la Ilerdband, interpretant, per primer cop en aquesta cercavila, la marxa que fa un any va ser triada per votació popular. Els lleidatans van dir quina obra preferien entre les dues melodies finalistes del concurs per a elegir la millor composició musical d’una marxa de Setmana Santa dedicada a la Mare de Déu de la Soledat de Lleida.
Antoni Alburquerque i Subirats, músic nascut a Sant Carles de la Ràpita, director de la Banda de Música de l’Agrupació Musical Rapitenca, professor del Conservatori de Barcelona i del Conservatori de Vila-seca, és l’autor d’aquesta marxa processional composta expressament per a la Mare de Déu de la Soledat. Per tant, tal com ens recorda el prior de la Congregació de la Sang, Eduard Segarra, “és un himne que també és per a tothom qui el vulgui interpretar, és a dir, totes les processons que la vulguin fer seva”. La pluja va impedir que l’any passat es pogués fer la Processó del Sant Enterrament de Divendres Sant, i, per tant, que es pogués sentir per primer cop aquesta marxa pròpia de la Soledat pels carrers de la capital lleidatana. Esperem que enguany, la climatologia permeti que aquesta música finalment es pugui estrenar en públic. La marxa de processó escollida serà la que acompanyarà la Mare de Déu de la Soledat de la Puríssima Sang per sempre a la processó del Sant Enterrament de Divendres Sant. Fins ara, es tocaven altres marxes de Setmana Santa. La Processó de la Sang és un acte multitudinari i commovedor d’unes dues hores i mitja de durada -de les 20.30 fins a les 23.00, aproximadament-, amb arribada a l’Església de la Sang.

En aquest temple lleidatà es van iniciar al febrer els treballs de reparació de la teulada. Gràcies a les aportacions de la Generalitat, l’Ajuntament de Lleida i la Diputació de Lleida, més donacions de particulars, s’ha aconseguit dur a terme les obres que es confia poder finalitzar aquest pròxim estiu. Aprofitant la instal·lació de les bastides, els tècnics faran tota la revisió exterior de les façanes i també de l’enteixinat del temple, la sostrada amb decoració de fusta que va concedir a aquest monument, juntament amb la portalada, la distinció de Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de Monument històric.
Tres imatges de la portalada
Precisament, “recentment han estat localitzades en un magatzem del Bisbat de Lleida tres imatges de sants que havien ocupat les fornícules de la portalada de l’Església de la Sang”, va explicar Eduard Segarra. El prior de la Congregació de la Sang també va anunciar que han iniciat una campanya de recollida de fons per a restaurar les tres peces i tornar-les a col·locar en aquesta portalada del segle XVII.
Aquest any se celebren els 75 anys de dos dels passos del Sant Enterrament de la Sang: el de l'Ecce Homo, obra de l'escultor lleidatà Jaume Perelló, i el pas del Sant Sopar, obrat als tallers de l’Escola d’Art Cristià d’Olot. L’estat extremadament deteriorat d’aquest darrer impedeix que pugui sortir en processó. Per a la seva restauració, de moment, caldrà estudiar la manera de fer-hi front econòmicament, amb l’objectiu que algun dia sí que es pugui rehabilitar i tornar a participar en la marxa.

Del 7 al 16 d’abril, tots els dies feiners es podrà visitar l’exposició dels passos i altres elements d’aquesta processó, de les 18 fins a les 20 hores. També diumenge 13 d’abril, de les 12 fins a les14 hores.
La curiositat per sentir enguany la marxa dedicada a la Mare de Déu de la Soledat encara afegeix aquest any més expectativa i ganes de viure aquest esdeveniment, que és un dels que més gent aplega a la ciutat de Lleida.