Primera biografia de la poetessa d'Ivars d'Urgell, Maria Mercè Marçal

La investigadora i crítica literària, Lluïsa Julià, escriurà el llibre, patrocinat per la Diputació de Lleida, i que es preveu surti al novembre

Llibre_Maria_Merce_Marçal_002_VR interior
photo_camera Montse Macià, de l'IEI; Montse Coma, alcaldessa d'Ivars, i la investigadora, Lluïsa Julià

La Diputació de Lleida assumirà el cost de la primera biografia que s’escriurà sobre la poetessa Maria Mercè Marçal, que va passar bona part de la seva infantesa i joventut a Ivars d’UrgellLa investigadora i crítica literària, Lluïsa Julià, serà l’encarregada d’escriure el llibre, que preveu que pugui presentar al novembre.Llibre_Maria_Merce_Marçal_003_VR texte

Julià ha visitat aquest divendres el municipi d’Ivars d’Urgell en el marc de la investigació que està duent a terme per tal d'escriure la biografia de Maria Mercè Marçal. La directora de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), Montse Macià, i l’alcaldessa d’Ivars d’Urgell, Montse Coma, han acompanyat l’escriptora en el seu recorregut pels punts clau de la infantesa de Marçal al municipi d’Ivars d’Urgell. 

Malgrat que va néixer a Barcelona, bona part de la seva infantesa i joventut la va passar a la població del Pla

Julià ha explicat que Maria Mercè Marçal va ser important per a la literatura catalana perquè “va saber captar l’ambient de l’època i els grans temes que tenia plantejat el país i com a dona els va portar a un terreny personal per explicar-los”.

Maria Mercè Marçal (Barcelona, 1952-1998) va néixer a Barcelona, si bé va passar la seva infància a Ivars d’Urgell, població que sempre va considerar com la seva. Llicenciada en Filologia Clàssica, va exercir de catedràtica de Llengua i Literatura Catalanes en diversos instituts. Va destacar especialment el seu vessant poètic, però també en l’àmbit de la traducció i la narració.

A més de la seva obra, va participar en la política i en moviments com el feminista

Es va donar a conèixer l'any 1977 amb el recull de poemes Cau de llunes (Premi Carles Riba 1976). Des d'aleshores va publicar diversos poemaris, l'últim dels quals, Desglaç, recull l'obra escrita entre el 1984 i el 1988. L'escriptora també va publicar la novel·la La passió segons Renée Vivien (Premi Carlemany 1994), que va obtenir diverses distincions de la crítica. Com a traductora, va aportar al català l’obra de Colette, Yourcenar i Leonor Fini.

Cantautors catalans com a Marina Rossell o Maria del Mar Bonet han posat música i veu als seus poemes

L'any 1973 va ser la cofundadora de l'editorial Llibres del Mall. A més de prendre part activament en la vida literària catalana, va participar en la política i en moviments cívics com el feminista, que sempre van ser una referència existencial de la seva vida. Alguns cantautors catalans han posat música i veu als seus poemes, com per exemple Marina Rossell, Ramon Muntaner, Teresa Rebull, Celdoni Fonoll i Maria del Mar Bonet. També va ser membre de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.

Comentaris