27.10.2021 |
Territoris.cat

Primera visita guiada a la col·lecció de la Guerra Civil espanyola d’Arbeca

Aquest dissabte, dins dels actes de la Primavera Cultural d’Arbeca, va fer-se la primera visita guiada a la col·lecció de material pertanyent a la Guerra Civil espanyola (1936-1939) que ha adquirit el consistori..

Arbeca
La primera visita guiada a la col·lecció de material de la Guerra Civil espanyola d'Arbeca.
Primera visita guiada a la col·lecció de la Guerra Civil espanyola d’Arbeca

Aquest dissabte, 25 d'abril, dins dels actes de la Primavera Cultural d’Arbeca, va fer-se la primera visita guiada a la col·lecció de material pertanyent a la Guerra Civil espanyola (1936-1939), en la que s'inclou peces pertanyents al dos bàndols i que representen i expliquen molt bé com van ser aquells anys per a tota la població, tant militar com civil.

Acompanyats per un guia, les 20 persones que formaven el grup, van poder atansar-se a un dels episodis més difícils de la història d’Arbeca i del conjunt de l’Estat espanyol, de la qual només se’n té memòria escrita o memòria oral que descriu particularment els fets que es van produir a la primera meitat del segle passat .

Mentre no es construeixi el futur museu que l’acollirà, la col·lecció, composada per 3.000 peces, es visitarà a la mateixa propietat privada que l’ubica fins al moment, una torre d’estil medieval.

Segons informen des de l’Ajuntament d’Arbeca, els participants a la visita van sortir-ne molt sorpresos i satisfets que aquesta col·lecció passi a ser patrimoni de la Vila arbequina i que faciliti que pugui ser visitada i coneguda per quanta més gent sigui possible. Fonts del consistori també han indicat que la col·lecció Temps de Guerra és veritablement un espai per la nostra memòria històrica.

La col·lecció és el resultat de 30 anys de recerca de Gerard Aubach, que a la seva propietat a Arbeca ha acumulat al llarg dels anys armes, vehicles, uniformes, plànols, telèfons, diorames, etc, de la Guerra Civil espanyola, dels dos bàndols, principalment de la franja històrica compresa entre la Batalla de l’Ebre i la contesa viscuda a les Garrigues, una de les més sagnants d’aquest episodi bèl·lic.

El futur museu, que seria el primer d’aquestes característiques de les comarques de Lleida, està projectat a l’Edifici Republicà. La intenció del consistori és que a partir d’ara la col·lecció pugui ser visitada dos cops al mes amb grups reduïts de 20 persones. L’Ajuntament d’Arbeca va adquirir la col·lecció per un import de 240.000 euros.

Primera visita guiada a la col·lecció de la Guerra Civil espanyola d’Arbeca
comentaris