Una trentena d'obres catalanes seran presents a la 7a edició del Som Cinema

Aquesta nit s'inaugura una nova edició del Som Cinema, la mostra del cinema i l'audiovisual català dedicada  exclusivament a la promoció del cinema i altres formats audiovisuals de producció catalana realitzats per nous creadors i productors. La Mostra ofereix el seu aparador a les produccions audiovisuals realitzades des de les escoles de cinema, productores independents o àrees d’audiovisual universitàries dels territoris de parla catalana.

Montse Parra, Àngel Ros, Anna M Bofarull i Pep Oriol en la presentació de la 7a edició
photo_camera Montse Parra, Àngel Ros, Anna M Bofarull i Pep Oriol en la presentació de la 7a edició

Una trentena de projectes audiovisuals es projectaran del 19 al 23 d'octubre en el que serà la 7a edició del Som Cinema. Aquests films es podran veure en diferents espais de la ciutat de Lleida com són el Teatre Municipal de l'Escorxador, el Cafè del Teatre el Rectorat de la Universitat de Lleida i l'Aula Magna de l'Institut d'Estudis Ilerdencs. Entre les projeccions de llargmetratges i curtmetratges en categoria de documental i de ficció, que són les quatre seccions oficials, hi ha diverses estrenes a Lleida. Una de les pel·lícules, 73' de Jose Pozo, s'estrena en primícia al festival. D'altra banda, el projecte Amazones, d'Alba Sotorra, ha guanyat el III Premi Lleida Visual Art, que es lliurarà en l'acte inaugural de Som Cinema.
 

En aquesta edició el Som Cinema estrena directora, la tarragonina Anna M. Bofarull; guionista i directora de cinema. Sonata per a violoncel va ser el seu primer llargmetratge de ficció. Llicenciada en humanitats per la Universitat Pompeu Fabra i titulada en direcció cinematogràfica al CECC (Barcelona), completa els seus estudis de cinema a París. Després iniciar-se al món del cinema amb els curtmetratges.

La nova directora del Som Cinema afirma que aquesta edició segueix amb l'esperit de la mostra d'impulsar el talent emergent del territori de parla catalana. Bofarull explica que la filosofia del Som Cinema continuarà sent el d'apropar aquest tipus de produccions al públic de la província de Lleida, però que també té una projecció a nivell del territori català. En aquesta setena edició els llargmetratges de ficció són estrena a Lleida.
 
El film Callback, de Carles Torras, serà l'encarregat d'inaugurar la mostra el dijous 20, a les 20:30h, obra que ha estat la gran guanyadora del Festival de Màlaga d'enguany. És un thriller psicològic que retrata la cruesa i la frustració que una gran ciutat com Nova York encomana als que persegueixen el somni americà.

Durant la inauguració del certamen, l'alcalde de Lleida Àngel Ros lliurarà el III Premi Lleida Visual Art, valorat en 10.000 euros, dels quals la meitat seran bescanviats per serveis de postproducció del Centre de Producció Audiovisual Magical Media al del Parc Científic i Tecnològic de Lleida.

La cloenda es farà diumenge, 23 d'octubre, a les 20 h, al Cafè del Teatre, amb la projecció de Gentlemen, d'Esteve Rovira i Joaquim Bundó; Mermelada, de José Mellinas; La memòria de les bombes, de Jordi Boquet, i La veu de qui ens alimenta, de Gemma Casal, Enrique Marco i Carles Fargas. Durant la cloenda es lliuraran els premis al millor llargmetratge II Premi Arts Audiovisuals IEI 2016 i millor documental llarg, documental curt i curtmetratge Som Cinema 2016. L'entrada és lliure i gratuïta per a la inauguració i la cloenda.

Entre les obres que es podran veure en aquests cinc dies de mostra, hi ha Pols, de Llàtzer Garcia, o 73’, de Jose Pozo, i és estrena en primícia al Som Cinema, o els curtmetratges No me quites, de Laura Jou, Lina, de Nur Casadevall, i Timecode, de Juanjo Giménez; aquest últim guanyador de la Palma d'Or al Festival de Cannes 2016 com a millor curtmetratge.

Som Cinema, produït per Suggeriments, compta amb el Suport de l'Ajuntament de Lleida, l'IEI i la Diputació de Lleida, a més de diversos col·laboradors. Jurat Som Cinema 2016.

Activitats paral·leles

Som Cinema te programada un ventall de sessions escolars per acostar el cinema més emergent a les noves generacions. Estaran dirigides als alumnes de 2n d'ESO, 1r i 2n de Batxillerat i Cicles Formatius relacionats amb l'audiovisual.

Els alumnes de Comunicació i Periodisme Audiovisuals i d'Història de l'Art de la Universitat de Lleida també seran participants actius al Som Cinema. Les projeccions se celebraran a la Sala d'Actes del Rectorat de la UdL, al Teatre de l'Escorxador i al Cafè del Teatre.

El dissabte 22 d'octubre es farà una trobada i visita a les instal·lacions del Centre de Producció Audiovisual Magical Media, a les 11 h, amb professionals del sector audiovisual (productors, directors, representants d'escoles de cinema i actors).

En la secció no competitiva, es projectaran els curtmetratges guanyadors de la 10a edició dels premis Llanterna Digital 2016, en col·laboració amb els SS.TT. de Cultura i la Coordinadora de Serveis Lingüístics a Lleida. Un any més Som Cinema col·labora amb la Mostra de Cinema Occitan, donant suport a la cultura, la llengua i les creacions audiovisuals de parla occitana.

Amazones, d’Alba Sotorra, projecte guanyador del III Lleida Visual Art

En l'acte inaugural del Som Cinema es farà el lliurament del III Premi Lleida Visual Art. El jurat del Premi ha decidit atorgar el guardó al projecte Amazones, d'Alba Sotorra; coneguda  per dirigir Game Over un altre treball força premiat en diferents festivals. El documental ha estat guardonat per la seva qualitat immediata, com a professional i tècnica en tots els aspectes del documental. Segons explicacions de Pep Oriol, membre del jurat, el projecte encaixa amb l'esperit d'aquest premi, que possibilita que s’'cabin produccions al centre de producció Magical Media.

Alba Sotorra (Reus, 22-05-1980) és llicenciada en Comunicació Audioviusal (UCM 2003) i té un Màster Eu-ropeu en Estudis Culturals (URV 2007). Ha realitzats diversos tallers de documentals i producció, inclosos SOURCES2 de MEDIA (2008), Berlinale Talent Campus (2011) i Dok.Incubator (2014). Ha viscut i treballat arreu del món, passant llargues temporades a països de l’Orient Mitjà, especialment a Turquia, l’ Iran, Qatar i Síria.
 

EL JURAT

Enguany els jurats encarregats de decidir els finalistes en la Secció Oficial d’obres de FICCIÓ seran Judith Collell (directora i professora), Quim Casas (periodista i crític cinematogràfic, professor a la UPF i escriptor) i Ivana Miño (actriu i ballarina, presentadora Catalunya Experience).

En la secció Documentals els jurats seran Jorge Nieto Ferrando (professor i Coordinador del Grau en Comunicació i Periodisme Audiovisual de la UdL, escriptor) Ramon Mesull Salat (periodista llicenciat per la UAB) i Jesús Riverola Masó (director de Ràdio Nacional d’Espanya a Lleida).

Durant la cloenda el jurat lliurarà els premis al Millor Llargmetratge de ficció i Premi Arts Audiovisuals IEI, Millor curtmetratge de ficció, Millor documental llarg i Millor documental curt, diumenge 23 d’octubre.

Més info:

Som Cinema

Surt de Casa Ponent

Comentaris