Vallverd és el primer municipi el Pla d'Urgell que recupera la imatge de Sant Galderic

El sant havia sigut històricament patró dels pagesos catalans, i la imposició espanyola contra els símbols i la llengua, amb la voluntat de soscavar la cultura i tradicions el va substituir per Sant Isidre.

Josep Maria Prenafeta ha estat l'impulsor de la recuperació de Sant Galderic
photo_camera Josep Maria Prenafeta ha estat l'impulsor de la recuperació de Sant Galderic

El veí de Vallverd Josep Maria Prenafeta ha estat l'instigador de la recuperació de la imatge de Sant Galderic, patró dels pagesos catalans, segons la tradició popular. Prenafeta considera que Catalunya havia tingut molta devoció al sant, i la imposició espanyola va obligar a la pagesia a substituir-lo per Sant Isidre, que de fet era el patró de Madrid. Una lluita dels espanyols, contra els símbols i la llengua catalana, segons Prenafeta.

Amb la voluntat de recuperar una pinzellada de la cultura del país, Prenafeta va encarregar a l'escultor d'Olot Joan Montero, la confecció de la imatge per al seu municipi. Un treball que l'artista ha dut a terme de la manera tradicional, encolant taulons de fusta per fer un bloc compacte, una forma d'evitar que la talla s'esquerdi.

La nova imatges de Sant GaldericPer tal de presentar la imatge al poble, s'ha organitzat una xerrada, en Casal l'Espiga e Vallverd, el diumenge 20 de setembre, en la que hi participarà el president del Patronat de Sant Galderic a Catalunya Agustí Esteve i Orozco. En el mateix acte també es presentaran els goigs al patró dels pagesos, escrits per Josep M. Prenafeta i musicats per mossèn Josep M. Ricard.

La imatge es presentarà aquest dia en el Casal, i després es traslladarà a l'església parroquial de Sant Miquel Arcàngel, per tal de què els veïns la puguin venerar.

Segons la llegenda de Joan Amades, Sant Galderic era el suplent de Sant Pere, a la porta del cel. Una vegada Sant Pere va demanar a Nostre Senyor que li donés set dies de festa per a poder venir a passar una setmana a Barcelona; Déu li va concedir permís i Sant Galderic va fer-se càrrec de la porteria. A Sant Pere li va agradar tant el que va veure a Barcelona, que va decidir quedar-s’hi una setmana més. Passada una setmana, però, Nostre Senyor va anar a la porta del cel per saber com havia anat l’estada a Barcelona, i en veure que no havia tornat, digué a Sant Galderic que no el deixés entrar, ja que havien tocat l'Àngelus i, passada aquella hora, les portes del cel no s’obrien a ningú. Mentre Sant Galderic tenia cura de la porta del cel, els negocis de la pagesia occitana i catalana anaven molt malament: moltes fonts s’havien estroncat, alguns rius s’havien eixugat, les pedregades havien fet malbé les collites de fruita i altres productes del camp, etc. Quan va tornar Sant Pere, Galderic va arreglar els mals que afectaven aquelles terres.

comentaris