7a caminada cultural per les Garrigues: Ruta arqueològica per la Vall del riu Set, al Cogul

La setena caminada cultural per les Garrigues tindrà lloc el diumenge, 15 de març, a la població del Cogul, d’uns 7,2 km aproximadament.

Cogul
photo_camera Cartell de la 7a caminada cultural per les Garrigues: Ruta arqueològica per la Vall del riu Set.

La setena caminada cultural per les Garrigues tindrà lloc el diumenge, 15 de març, a la població del Cogul. Des del Centre d’Estudis de les Garrigues i el Consell Esportiu de les Garrigues han preparat una ruta circular apta per a tots els públics amb un recorregut assequible per a tothom, d’uns 7,2 km aproximadament.

El plat principal del dia serà descobrir i conèixer les famoses pintures rupestres del Cogul, declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Es tracta d’una immensa mola de pedra que s’aixeca a la vora del camí, en la qual hi ha un conjunt rupestre prehistòric i que va utilitzar l'home durant uns 5.000 anys.

L’any 1908 va tenir lloc un esdeveniment clau per a l’estudi de l’art rupestre: el descobriment científic de les pintures rupestres de la Roca del Moros del Cogul, a les Garrigues. L’interès que va despertar en la comunitat científica d’arreu d’Europa les va convertir en el motor que va estimular la recerca de les manifestacions rupestres al nostre país, i en un dels conjunts pictòrics més importants de Catalunya i d’Europa.

L’exposició Un espai sagrat. La Roca dels Moros del Cogul proposa un recorregut per la prehistòria del nostre país a través de les pintures i gravats que conformen el conjunt pictòric de la Roca dels Moros, i explica els diversos significats que s’amaguen darrera d’aquestes pintures rupestres, un art únic i exclusiu de la conca mediterrània de la península Ibèrica i el sud de França. El jaciment s’emmarca en una zona que ha estat habitada per l’home gairebé de forma contínua des del paleolític i, per tant, molt rica arqueològicament.

A banda de les famoses pintures rupestres, el Cogul dóna l’oportunitat de conèixer la nostra història de prop. Els participants descobriran també les sorprenents tombes del Saladar rectangulars i fetes a la roca, a més d’una gran balma, el lloc on vivien els avantpassats garriguencs.

Finalment la caminada cultural acabarà a la plaça Major on s’alça l’església parroquial de la Mare de Déu de l’Assumpció, d’estil renaixentista, amb una façana barroca i el campanar de pedra. Edificada l’últim terç del segle XIX , presideix l’altar major una imatge de l’Assumpció de la Verge Maria, i també la venerada imatge del Sant Crist del Cogul amb un altar propi al creuer i un bell altar amb el Sant Crist ocupant el cambril, on rebia el bes enfervorit dels fidels. Era el punt de referència de la vida religiosa de la vila i dels pobles de les rodalies.

Els qui desitgin més informació poden consultar el bloc: www.marxanordicaiculturagarrigues.blogspot.com.es.

Comentaris