Les Borges Blanques celebra el centenari de la Biblioteca de la Mancomunitat, que va ser bombardejada l'any 1938

Biblioteca de la Mancomunitat a les Borges - Arxiu de Catalunya
photo_camera Biblioteca de la Mancomunitat a les Borges - Arxiu de Catalunya

Les Borges Blanques va commemorar aquest dissabte, el centenari de la Biblioteca Popular, creada per la Mancomunitat de Catalunya el 1918, en el marc d'un acte en el qual van participar la consellera de Cultura, Laura Borràs, la presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, i l'alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, entre altres autoritats.

L'acte central de la jornada va consistir a descobrir un monòlit en el lloc exacte del Parc del Terral, on es trobava la Biblioteca que va ser bombardejada l'any 1938, i posteriorment enderrocada durant la dictadura franquista. En aquest lloc l'historiador Marc Macià va explicar, que va ser el primer equipament d'aquestes característiques de les comarques de Lleida i el quart de Catalunya, després dels creats a Valls, Sallent i Olot.

Biblioteca de la Mancomunitat a les BorgesEls actes van continuar a la Biblioteca Marquès d'Olivart, ubicada a pocs metres de la primera, on es va retre homenatge a la bibliotecària Maria Lois, qui va diriguir l'equipament de la Mancomunitat

L'acte es va cloure amb l'espectacle teatral de la companyia Cassigalls, que va comptar amb l'acompanyament de professors de l'Escola Municipal de Música. Una representació que recreava la festa d'inauguració de la Biblioteca de la Mancomunitat que es va dur a terme el 1918, un acte que va comptar amb l'assistència d'Eugeni d'Ors, aleshores màxim responsable d'Instrucció Pública de la Mancomunitat de Catalunya, acompanyat de Francesc Macià, entre altres autoritats destacades de l'època.

Documentació consultada

http://www.mancomunitatdecatalunya.cat/breu-historia-2/

http://cultura.gencat.cat/ca/100-anys-de-biblioteques-populars/biblioteques/biblioteca-popular-de-les-borges-blanques/

Comentaris