Les Borges Blanques s'activen per l'eliminació de la violència masclista

Plaça Major Borges Blanques - wikipedia commons
photo_camera Una desena d'activitats de conscienciació obertes a tothom s'allaragan al llarg d'un mes.

En el marc dels actes del dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones, que es celebra el proper dilluns 25 de novembre, a la capital de les Garrigues s’han organitzat una desena d’activitats que es desenvoluparan al llarg d'un mes, entre el dijous 21 de novembre i el dijous 19 de desembre.

Te doy mis ojos

La primera de les activitats l’ha organitzat el Grup feminista Maria Rius, i consisteix en la projecció de la pel·lícula Te doy mis ojos d’Icíar Bollaín, aquest dijous 21 de novembre a les 19.30 hores a l’Espai Macià de les Borges Blanques.

‘Te doy mis ojos’ és una pel·lícula espanyola de 2003 dirigida per  Icíar Bollaín sobre la violència domèstica, guanyadora de set premis Goya, entre ells els de millor pel·lícula, direcció i interpretació femenina i masculina.

Comissió participativa per al protocol contra les violències sexistes

El dissabte 23 de novembre, l’Oficina Jove de les Garrigues reunirà, al Casal Marino de les Borges i a partir de les 10 hores, la Comissió participativa per a la diagnosi del protocol contra les violències sexistes, en un acte obert a tothom.

Estesa de sabates vermelles

El diumenge 24 de novembre, la plaça del Toll s'omplirà de sabates vermelles en una acció oberta a tota la ciutadania que, organitzada des del Grup feminista Maria Rius, busca donar veu a totes les dones assassinades per violència masclista i fer un crit multitudinari. Aquesta acció té el seu origen a Ciudad Juárez, a Mèxic, on es va fer per primer cop l'any 2009.

Acte institucional i presentació del llibre Sine Speculo

El dilluns 25 de novembre, hi ha previst que es dugui a terme l’acte institucional de lectura del manifest davant de l’Ajuntament de les Borges a les 12 hores, i projecció de la interpretació de la cançó A ellas, a càrrec del Cor Eurídice. El mateix dilluns a les 19 hores, l’escriptora Maite Mateos Torres presentarà el seu llibre Sine Speculo, a la Sala Maria Lois de la Biblioteca. Durant tot el dia, els comerços de les Borges repartiran gratuïtament entre els seus clients bosses sostenibles amb informació sobre la lluita envers la violència masclista i de gènere.

Taula informativa

El dimecres 27 de novembre, hi haurà una taula informativa i un taller de sensibilització contra la violència masclista. Activitat exclusiva per l’alumnat d’ESO del Col·legi Mare de Déu de Montserrat, a càrrec de l’Oficina Jove i SIAD Garrigues. El dijous 28 de novembre, l’activitat es tornarà a fer adreçada a l’alumnat d’ESO de l’INS Josep Vallverdú.

Marxa exploratòria per a detectar espais insegurs

El divendres 29 de novembre, l’Oficina Jove ha convocat a les dones que ho desitgin a participar en una marxa exploratòria a les 20 hores pels carrers de les Borges, que sortirà des de la Placeta del Terrall, per a reconèixer espais que poden generar inseguretats a les dones.

Taller VEUS

El dimecres 18 de desembre, la Plataforma Unitària contra les Violències de gènere ha organitzat el taller VEUS, una introducció teòrica de la violència de gènere, seguida de la projecció del documental Ferides, dirigit per Susanna Barranco i produït per l’Associació teatral Mousiké. L’acte està previst a les 18 hores al Casal Cívic de les Borges Blanques, i una vegada finalitzat el visionat es farà un debat sobre les impressions entre les persones assistents.

Conferència sobre la reforma legislativa en matèria d’igualtat

Finalment, el dijous 18 de desembre, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) del Consell Comarcal de les Garrigues ha organitzat una conferència adreçada a les empreses, entre les 10 i les 12 hores, al Centre d’Empreses Innovadores de les Borges, a càrrec de Georgina González, perit experta en conflictes laborals per assetjament, sobre la necessitat de complir la llei recentment reformada en matèria d’igualtat.

Comentaris