17.01.2022 |

Les Borges demana una ajuda Leader per embellir la zona de l'Espai Macià

Amb aquesta actuació l'equip de govern pretén fomentar la dinamització del comerç de les Borges

Les autoritats han visitat la Cooperatia Sant Isidre de les Borges
Les autoritats han visitat la Cooperatia Sant Isidre de les Borges
Les Borges demana una ajuda Leader per embellir la zona de l'Espai Macià

L’Ajuntament de les Borges opta a una de les subvencions del programa de desenvolupament rural per reposar les infraestructures de tres carrers ubicats al casc antic, que conflueixen a la zona museística de l’Espai Macià. Així ho anunciat avui l’alcalde Enric Mir durant la roda de premsa de valoració de la 4a convocatòria del programa d’ajuts europeus Leader a la comarca de les Garrigues i les Garrigues històriques, que s’ha celebrat a la sala de Plens de l’Ajuntament. A l’acte també hi han assistit Jordi Sala, director general de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural; el president del Consell Comarcal de les Garrigues, Juli Muro i el gerent del Consorci Garrigues per al Desenvolupament del Territori, Ignasi Perramon.

El projecte que ha presentat Mir és una de les 55 sol·licituds que s’han presentat durant l’any 2012 a la convocatòria dels ajuts Leader. Segons l’alcalde aquesta iniciativa, que compta amb 300.000 euros de pressupost, es desenvoluparà en un lloc “important a nivell de promoció de la capital com és l’Espai Macià”. Les actuacions de reposició consistiran en una millora de la infraestructura de la xarxa bàsica de serveis mínims obligatoris, aigua i clavegueram, entre altres, i alhora significarà la supressió de les voreres actuals amb desnivell respecte de la calçada, de tal manera que quedi tot integrat en un sol pla, i faciliti el seu ús per a la ciutadania i visitants del municipi, creant una zona d’atracció unificada de tot el casc antic.

Durant l’acte el gerent del Consorci Garrigues per al Desenvolupament del Territori, Ignasi Perramon, ha fet públiques les xifres d’aquesta quarta convocatòria dels ajuts. Segons Perramon, els 55 expedients “signifiquen un import total d’inversions per realitzar al territori de més de 5 milions i mig d’euros”. Els projectes es distribueixen de la següent manera: 27 per a la millora des processos de transformació i comercialització dels productes agraris i agrobotigues, 13 per a la creació i el desenvolupament de microempreses, 11 per al foment d’activitats turístiques i 4 per a la conservació i millora del patrimoni rural. Per distribució territorial, 44 de les 55 sol·licituds corresponen a municipis de les Garrigues, mentre que 11 són de poblacions del Segrià Sud, conegudes com a les Garrigues històriques. La capital del territori, les Borges Blanques, suma un total de 12 peticions. El Grup d’Acció Local “Consorci Garrigues per al Desenvolupament del territori” està format per tots els municipis de la comarca de les Garrigues més 12 poblacions del Segrià sud: Alcanó, Alfés, Almatret, Aspa, la Granja d’Escarp, Llardecans, Maials, Massalcoreig, Sarroca de Lleida, Seròs, Sunyer i Torrebesses.

Per la seva part el director general de Desenvolupament Rural, Jordi Sala, ha destacat “la importància del Leader per al desenvolupament del territori, ja que és una dels programes que té més acceptació. De fet, des de l’any 2009 fins al 2012, el número de sol·licituds per dur a terme diferents projectes relacionats amb la dinamització i cohesió del món rural ha anat en augment, passant dels 22 el primer any, als 34 del 2010, els 51 del 2011 i finalment, els 55 rebuts al 2012”. Sala, que ha avançat que la cinquena convocatòria dels Leader tindrà lloc previsiblement a finals d’any, també ha fet incidència en el fet que al llarg d’aquests 4 anys el número de projectes relacionats amb els productes agroalimentaris ha estat el més elevat, amb 44 sol·licituds, cosa que mostra que “el sector agrari aposta per la inversió”. En aquest mateix sentit s’ha pronunciat el president del Consell Comarcal de les Garrigues, Juli Muro, qui ha destacat la importància que té el projecte Oliturisme per les Garrigues. “Una iniciativa que es basa en l’oli i en el patrimoni turístic del territori a través de la qual es promociona la comarca”.

Finalment s’han presentat alguns dels projectes més destacats d’entre els 55 que opten a les subvencions, com les millores teconològiques a les Cooperativa Agrícola de l’Albi SCCL, les millores d’accessibilitat a la Manreana de Juneda i la rehabilitació d’un edifici ja existent al Vilosell com a allotjament rural.

Les Borges demana una ajuda Leader per embellir la zona de l'Espai Macià
comentaris