Les Borges enceta tres dies de conferències, teatre i activitats al voltant de la figura de Santiago Rusiñol

El Cicle es durà a terme al Casal Marino de les Borges, un edifici inclòs a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, donat al poble per la família Mas per destinar-lo a fins socials i culturals
Presentació Món Rusiñol a les Borges Blanques ©Borges
photo_camera Presentació Món Rusiñol a les Borges Blanques ©Borges

Les Borges inicia aquest dissabte, 11 de juny, un cicle de conferències, teatre i activitats al voltant de l’escriptor i pintor Santiago Rusiñol, que s’allargaran fins al pròxim dilluns, 13 de juny, coincidint amb els 91 anys de la mort de l’autor, una de les figures cabdals del Modernisme. Durant els tres dies, la capital garriguenca acollirà personalitats del món de la cultura expertes en la figura de Rusiñol i també s’implicaran en el cicle les veïnes i els veïns del municipi, entitats i grups culturals, així com productes i productors de les Borges i de les Garrigues.

Presentació Món Rusiñol a les Borges Blanques ©Borges
Presentació Món Rusiñol a les Borges Blanques ©Borges

Aquest divendres ha tingut lloc l’acte de presentació de les activitats, al pati del Casal Marino de les Borges, amb presència de l'alcaldessa Núria Palau i la regidora de joventut, Maricel Viladoms, així com la tècnica de cultura Meritxell Cucurella-Jorba i l'historiador Marc Macià. Durant l’acte, l’alcaldessa de les Borges ha animat tothom a participar en aquest cicle cultural i ha reivindicat la capitalitat cultural de les Borges, que “en els darrers anys ha estat una de les puntes de llança d’aquest procés de reivindicació nacional que estem vivint a Catalunya”, ha explicat Palau. Per a l’alcaldessa borgenca, cal “mantenir viva la flama i continuar reivindicant els nostres drets irrenunciables”, una ambició que ja tenia Rusiñol i els seus coetanis a través del Modernisme i de l’efervescència cultural que va viure Catalunya ara fa un segle, ha detallat.

El Cicle es durà a terme al Casal Marino de les Borges, un edifici inclòs a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, donat al poble per la família Mas per destinar-lo a fins socials i culturals. Les activitats seran gratuïtes, a excepció de les funcions teatrals, que es duran a terme amb el sistema de taquilla inversa, de manera que les persones assistents pagaran la quantitat que considerin adient una vegada finalitzi l’espectacle. Les entrades es poden reservar al web de Cultura del consistori borgenc, culturaborgesblanques.cat.

Cartell 'Món Rusiñol'
Cartell 'Món Rusiñol'

Vins i flors per maridar els actes

Cadascun dels dies que conformen els cicles es durà un ram de flors en honor a Santiago Rusiñol. En concret, aquest dissabte, hi haurà un ram fet per la poeta borgenca Anna Rufié amb flors del seu hort. El diumenge, un ram de flors salvatges de secà collides al terme de les Borges per integrants del Centre Excursionista Borges Garrigues. I el dilluns, un ram fet de les moltes flors que ens hauran dut una colla de joves.

Cada dia, després de cada conferència, les persones assistents brindaran per la vida amb vins de les Garrigues en honor a l’escriptor i pintor català. Així, dissabte es brindarà amb vi del celler Mas Blanc i Jové, de la Pobla de Cérvoles. El diumenge al matí, amb vi del celler Vinya els Vilars d’Arbeca i a la tarda, amb vi del celler Matallonga de Fulleda. I el dilluns al vespre es tancarà aquest peculiar homenatge a Rusiñol brindant novament amb vi del celler Matallonga.

Igualment, els actes comptaran amb la col·laboració de les persones membres del club de lectura teatral Llegir el Teatre, d’Òmnium Cultural · Les Garrigues, la Biblioteca Marquès d’Olivart i Cal Pauet, entre altres.

Dissabte tindrà lloc la representació de ‘L’Auca del Senyor Esteve’

Les activitats al voltant de l’escriptor i pintor Modernista començaran aquest dissabte, 11 de juny amb la representació de ‘L’Auca del Senyor Esteve’, una de les obres més reconegudes de Santiago Rusiñol, a càrrec de la companyia teatral L’Agropecuària. En acabar, hi haurà un debat amb el director, Emili Baldellou, i l’equip artístic, i amb Àngel Sedó, d’Òmnium Cultural, i Teresa Josa, de Llegir el Teatre. L’acte tindrà lloc al Pati del Casal Marino a les 19 hores.

Per aquest mateix dissabte, també hi havia prevista una conferència a càrrec de Vinyet Panyella, que s’ha hagut d’anular per motius aliens a l’organització i, en els pròxims dies, es donarà a conèixer la nova data de l’activitat.

Una conferència i una representació teatral centren els actes de diumenge

Per aquest diumenge, 12 de juny, hi ha prevista la conferència ‘La lira a la cima dels cims’, a càrrec del poeta i filòleg Amat Baró, que tindrà lloc al mateix Pati del Casal Marino a les 11 hores.

A la tarda, a les 19 hores, es tornarà a representar ‘L’Auca del Senyor Esteve’ amb la companyia teatral L’Agropecuària, al mateix Casal Marino. En aquesta ocasió, també hi haurà un debat posterior a l’obra, que comptarà amb la presència del director, Emili Baldellou, i l’equip artístic, i amb Eugènia Martí, d’Òmnium Cultural, i Maria Gorgues, de Llegir el Teatre.

Trobada d’impressions literàries i conferència per dilluns

Aquest dilluns, 13 de juny, serà el darrer dia del cicle. Començarà a les 11.30 hores amb una trobada d’intercanvi d’impressions literàries i pictòriques amb estudiants de quart d’ESO de l’Institut Josep Vallverdú i del Col·legi Mare de Déu de Montserrat. L’activitat tindrà lloc al mateix pati del Casal Marino, i les persones assistents compartiran amb els presents un fragment literari o la imatge d’un quadre de Rusiñol que les hagi captivat. En acabar, hi haurà un esmorzar de pa amb oli, sal i xocolata. Per acabar, tindrà lloc la conferència ‘Anem-hi tots a resar per la bellesa enterrada en son mateix cementiri’ a càrrec de la historiadora Mita Casacuberta. Els jardins abandonats de Santiago Rusiñol.

Comentaris