27.05.2022 |
Territoris.cat

Les Borges prepara una gran jornada d’activitats per cloure l’Any de les Biblioteques

La Biblioteca Marqués d’Olivart de les Borges Blanques ha presentat els actes de cloenda de l’Any de les Biblioteques 2015, que es farà el pròxim dissabte, 12 de desembre.

Visita de la Biblioteca al Col·legi Mare de Déu de Montserrat de les Borges
Visita de la Biblioteca al Col·legi Mare de Déu de Montserrat de les Borges
Les Borges prepara una gran jornada d’activitats per cloure l’Any de les Biblioteques

La Biblioteca Marqués d’Olivart de les Borges Blanques ha presentat els actes de cloenda de l’Any de les Biblioteques 2015, que es farà el pròxim dissabte, 12 de desembre, per commemorar el centenari de la creació de la Xarxa de Biblioteques de la Mancomunitat de Catalunya
 
Entre les activitats destaquen una festa per als infants i les famílies al matí, i els actes més institucionals de la tarda, amb l’homenatge a Maria Lois, i l’acte formal de cloenda amb l’explicació històrica sobre les Biblioteques de la Mancomunitat de Catalunya de 1915. A més a més, l’equipament borgenc, l’únic de la demarcació de Lleida que es va poder crear durant aquells anys, ha programat tot un seguit d’actes previs per anar escalfant motors des de finals de novembre.

La celebració del dia 12 de desembre
Els actes de la celebració del dia 12 començaran a les 11.00 hores, a la Placeta del Terrall, on hi ha previst un matí familiar amb els tabalers dels Diables Grup Recerca, la rebuda d’en Banyetes i un recorregut fins la Biblioteca, on es farà una foto de grup.
A les 11.30 hores hi haurà un esmorzar popular de pa amb oli i xocolata, i es procedirà a l’obertura de l’escultura participativa 100 anys de llibres. Mentrestant, també es durà a terme la venda solidària de llibres obsolets a 1 euro, a benefici de La Marató de TV3, amb la col·laboració dels Amics del Terrall. Tot seguit, a les 12.00 hores hi ha prevista una sessió de contes a la Sala d’actes i un recorregut per la biblioteca, a càrrec de Mariona Trenchs.
L’acte formal de cloenda de l’Any de les Biblioteques començarà a les 16.30 hores a la Biblioteca, amb la benvinguda a tots els convidats amb cafè i pastes, amb la col·laboració dels Amics del Terrall. A continuació, a les 16.45 hores es farà la descoberta de la placa en homenatge a Maria Lois, la borgenca que a partir d’ara passa a donar nom a la Sala d’actes de la Biblioteca, a càrrec de Josep Varela
Després, a les 17.00 hores hi haurà el reconeixement a les biblioteques participants al projecte comarcal Biblioli; i a les 17.30 hores començaran els parlaments amb la intervenció de l’alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, i una breu xerrada sobre les Biblioteques de la Mancomunitat per part de Carme Mallol i unes paraules de tancament de l’Any de les Biblioteques amb Carme Fenoll, Cap del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Finalment, a les 18.30 hores hi ha previst el tancament de l’acte amb la lectura dels Dietaris de les bibliotecàries de la Mancomunitat, a càrrec de les actrius Mariona Font i Olga Cercós.
 
D’altra banda, la Biblioteca Marqués d’Olivart de les Borges ha volgut promoure la participació preparant Visita de la Biblioteca al Col·legi Mare de Déu de Montserrat de les Borges2unes accions prèvies, que van començar el dilluns, 23 de novembre, amb la visita al Col·legi Mare de Déu de Montserrat, gràcies a la col·laboració dels voluntaris del Casal de la Gent Gran, coordinats per TASCA, on van explicar als alumnes de 3r a 6è la història de la primera biblioteca popular, que la Mancomunitat de Catalunya va construir a les Borges Blanques. El dimecres, 25 de novembre, es va repetir la visita als alumnes de l’Escola Joan XXIII de les Borges Blanques. 
Els actes previs finalitzaran el dijous, 10 de desembre, amb dos actes organitzats per la tarda. Així, a les 16 hores, l’Aula d’Extensió Universitària de les Garrigues, ha organitzat, al Centre d’Empreses Innovadores de les Borges, la xerrada i presentació del llibre De l’escola de bibliotecàries al llibre electrònic, de la Fundació Carulla, a càrrec de Lluís Agustí. Tot seguit, a les 17.45 hores, a la Sala d’actes de la Biblioteca hi ha prevista l’assistència a la Biblioteca de l’escriptora Núria Pradas, per comentar la seva novel·la La noia de la biblioteca. En finalitzar hi haurà un berenar amb la col·laboració de l’Associació de Dones la Rosada.

Les Borges prepara una gran jornada d’activitats per cloure l’Any de les Biblioteques
comentaris